Psiha i seks Seks i veze 05. veljače 2019.

Razbijamo mitove: 10 promjena koje doživljava tvoja vagina ako se dugo nisi seksala

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Naše društvo je u neznanju što se tiče ženskog tijela, a kao rezultat toga, postoji bezbroj mitova o tome što se događa vagini kad nakon seksualne aktivnosti uslijedi apstinencija.

Prevention prenosi da postoje neke gotovo zastrašujuće priče, pogotovo kad uzmeš u obzir da će gotovo svatko proći kroz razdoblje bez seksa. Bez obzira na to jesi li nedavno raskinula s partnerom ili se tvoj libido smanjio, korisno je znati što očekivati. Ginekolozi su otkrili nekoliko činjenica. 

Pet razloga zašto vagina svrbi, a nije gljivična infekcija

Ako si u perimenopauzi, možeš privremeno izgubiti elastičnost

"Vagina je elastična cjevčica", rekla je Salena Zanotti, ginekologinja u Avone Point obiteljskom zdravstvenom centru. Ako nemaš seksualne odnose neko vrijeme, može postati zategnuta. No, nakon seksualnog odnosa vratit će prvobitnu elastičnost. To je moguće zahvaljujući hormonu estrogenu koji pomaže u održavanju elastičnosti i podmazivanju vagine. 

Budući da žene u perimenopauzi još uvijek proizvode dovoljno estrogena, ne bi se trebale brinuti o trajnom gubitku elastičnosti čak i nakon dugog razdoblja apstinencije. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ako si u postmenopauzi, možeš trajno izgubiti vaginalnu elastičnost

Dr. Zanotti ističe da žene u postmenopauzi imaju veću vjerojatnost doživljavanja trajnijeg gubitka vaginalne elastičnosti nakon dužeg razdoblja bez seksa. To je zato što njihova tijela proizvode manje estrogena, a to dovodi do gubitka elastičnosti i podmazivanja u vagini. 

"Vagina se teže rasteže nakon menopauze", rekla je dr. Zanotti. Za žene koje u postmenopauzi žele zadržati određenu razinu vaginalne elastičnosti, postoji mnogo lubrikanata koje možeš koristiti i uz nježnu stimulaciju se može spriječiti vaginalna suhoća. 

Neće ti narasti novi himen

"To je potpuna zabluda", rekla je dr. Zanotti dodajući: "Himen je tanki sloj tkiva (debljine od jednog do tri milimetra) smješten na ulazu u rodnicu. Djelomično prekriva otvor vagine i dio je ženske stidnice (vulve). To što neka cura nema himena, uopće ne mora biti dokaz toga je li ona nevina ili ne. Himen se  može  'rastvoriti' ili raširiti himen za vrijeme bavljenja sportom, prilikom umetanja tampona ili slično i to uz minimalnu bol ili krvarenje. To tkivo se ne obnavlja. Ne može se zatvoriti. Žene u menopauzi mogu osjetiti lagano smanjenje vaginalnog otvora, ali ne postoji ponovni rast himena", rekla je dr. Zanotti. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Za dobar vaginalni miris bitan je pH rodnice, a na njega utječe ono što jedeš

Nećeš se "osušiti"

Baš kao što mnogi ljudi pogrešno vjeruju da će ženama ponovno narasti himen nakon dugog razdoblja apstinencija, postoje i slične tvrdnje oko "sušenja" vagine. "Molim te, nemoj misliti da će sve tamo dolje presušiti jer nisi dugo imala seksualne odnose", rekla je Ali Adeeti Gupta ginekologinja iz Walk In GYN Care u New Yorku. Postići ćeš uobičajenu razinu uzbuđenja i vlažnosti pri sljedećem seksualnom odnosu. 

Jedna moguća iznimka od ovog pravila? Kao što je gore navedeno, žene u postmenopauzi češće će iskusiti vaginalnu suhoću, ali razlog tomu je smanjena razina estrogena, a ne apstinencija. 

Ako koristiš oralnu kontracepciju, možeš osjetiti suhoću 

Iako nećeš "presušiti" samo zbog suzdržavanja od seksa, oralni kontraceptivi mogu izazvati blagi učinak sušenja, bez obzira na to seksaš li se redovito ili si prestala s tim. Dr. Zanotti tvrdi da je jedna od nuspojava kontracepcijskih pilula promjena u vaginalnim tekućinama, što znači da možeš doživjeti više vlažnosti ili manje. "Mlađe žene ponekad se žale na suhoću vagine kada su na određenim hormonskim kontraceptivima, a može doći do malog potiskivanja vlastitog podmazivanja vagine", rekla je ona. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Prvi put kad ponovno vodiš ljubav, možeš osjećati blagu nelagodu 

Većina žena doživljava zatezanje vagine nakon duljeg perioda apstinencije, rekla je dr. Zanotti, dodajući: "Prvih nekoliko puta kad imaš odnos nakon apstinencije, bit će pomalo nelagodno."

Za žene u perimenopauzi to bi trebala biti privremena senzacija. "Ponovno se vraća elastičnost", rekla je dr. Zanotti. Žene u postmenopauzi, s druge strane, mogu uvidjeti da je za postizanje ugodnog seksa potrebno malo više truda, u obliku podmazivanja i stimulacije. 

Tvoj libido se neće promijeniti 

Dr. Gupta kaže da suzdržavanje od seksa nakon seksualne aktivnosti vjerojatno neće imati utjecaj na tvoj libido. I dalje ćeš osjećati seksualnu želju i uzbuđenje kad budeš imala seksualnog partnera. Međutim, dr. Gupta ističe da se tvoje očekivanje u vezi seksa može promijeniti tako ti seks može biti manji ili veći užitak kad ponovno postaneš spolno aktivna.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ako prestaneš koristiti pilule, možeš doživjeti promjene vlažnosti ili libida

Ako se odlučiš prestati koristiti kontracepcijsku pilule zbog toga što si seksualno neaktivna, to može dovesti do nekih promjena. "Kad prestaneš koristiti pilule, ako si još uvijek u reproduktivnoj dobi, tvoji će jajnici reagirati", rekla je dr. Zanotti. Uz promjenu menstruacije, to također može značiti da imaš više prirodnog podmazivanja i/ ili pojačani libido

Kad imaš novog seksualnog partnera, tvoje libido se može povećati

Iako se tvoj seksualni nagon vjerojatno neće promijeniti dok si seksualno aktivna, možda ćeš primijetiti nagli porast libida ako ponovno postaneš seksualno aktivna. 

"Novi seksualni partner može stimulirati tvoj libido", rekla je dr. Zanotti dodajući: "Mnogo parova koji su dugo bili zajedno mogu ući u rutinu... Kad neko vrijeme apstiniraš i uzbuđena si zbog novog partnera, to može ponovno povećati libido."

Stvari koje te uzbuđuju mogu varirati

Bilo da si seksualno aktivna ili apstiniraš, dr. Zanotti kaže da je uzbuđenje uvijek vrlo promjenjivo. "Svatko treba drugačiju količinu vremena...da dostigne vrhunac", rekla je ona: "To je tako individualizirano, ne samo od osobe do osobe nego ovisno i s kojim partnerom je osoba."

Iz tog razloga, dr. Zanotti kaže da je za žene važno da dopuste svojoj uzbuđenosti da se manifestira tijekom svakog seksualnog odnosa. "Mislim da bi se žene trebale osjećati ugodno i ne osjećati krivima zbog toga", rekla je ona.

5 vrsta vaginalnih mirisa i na što mogu ukazivati

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.