Psiha i seks Seks i veze 26. srpnja 2018.

Postavi mu ovih 9 pitanja ako želiš produbiti vašu vezu

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prvi je 'dejt' uglavnom najuzbudljiviji i imate toliko toga za pričati i saznati jedno o drugome. A sto spojeva nakon? I u nekoj dugoj vezi treba održati taj komunikacijski polet s njenog početka, a postoje pitanja koja si sigurno još niste postavili, a koja će vam dodatno produbiti odnos

Možda ti se čini kao da ste dosad prevrtjeli već sve teme, ali uvijek postoji nešto što još ne znaš o njemu, nešto što bi te moglo iznenaditi

Doktorica Terri Orbuch, profesorica na Sveučilištu Oakland u Michiganu i autorica knjige o koracima do bračnog uspjeha, kroz zadnjih je 30 godina imala iskustva s 370 parova. 

"Jedna vrlina sretnih parova jest ta da su intimno upoznati s unutarnjim životima i društvenim svjetovima onog drugog", kaže Orbuch za Women's Health.

Orbuch napominje da to ne vrijedi za male teme koje svakodnevno spominjete. Umjesto toga probaj "s onom vrstom pitanja koja ste si postavljali kad ste se prvi put upoznali", objašnjava Orbuch.

Thinkstockphotos-450074831 Možda te zanima... Formula za sretan partnerski odnos Psiha i seks Možda te zanima... Jedina prilika u kojoj sadašnjem partneru trebaš reći s koliko bivših si spavala Psiha i seks

Pa prije nego ga upitaš kako je bilo na poslu ili jutarnjem trčanju, uzmi radije u obzir sljedećih devet pitanja.

"Kada bi osvojio lutriju, kuda bi sve otputovao i zašto?"

"Ovo govori puno o kakvim avanturama i putovanjima tvoj partner sanja", kaže Orbuch.

"Ako bi mogao biti bilo gdje na svijetu u ovom trenutku, gdje bi to bilo i što bi radio?"

Svi mi želimo da naši partneri budu posebno znatiželjni oko toga tko smo mi duboko u duši, kaže stručnjakinja za odnose i psihoterapeutkinja Gin Love Thompson. Postavljanje ovakvih značajnih pitanja moglo bi biti intenzivno pa je najbolje oblikovati ih na zabavan i jednostavan način dok povećavamo razine energije i uzbuđenja samim time što želimo saznati nešto što se krije duboko u njemu.  

"Sjećaš li se kad smo..."

Pričaj sa svojim partnerom o onim trenucima kada ste najviše uživali, i traži od njega da ti on otkrije i svoje najdraže trenutke s tobom, kaže Thompson. Nakon toga se 'bacite' na planiranje novih avantura u kojima ćete ponovo oboje uživati.

 "Što te čini povezanim/nepovezanim sa mnom za vrijeme seksa?"

Određena razina izravnosti može dobro doći kod produbljivanja veze, pogotovo kad se radi o intimnom dijelu vaše veze. 

"Svaki dan slušam parove koji priznaju da u sebi skrivaju određen osjećaj isključenosti koji često neće priznati", kaže doktorica Brandy Engler, terapeutkinja za veze iz Los Angelesa. "Ovakva vrsta pitanja pomaže ljudima opisati riječima ono što žele i kako se žele osjećati", objašnjava. 

Možda će djelovati čudnim na početku, ali Engler kaže kako će vas na kraju to još više zbližiti

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Kada bi mogao raditi bilo koji drugi posao godinu dana, koji bi to posao bio?"

"Ovo je zabavno pitanje koje otkriva o čemu tvoj partner razmišlja, njegovim izazovima i vrijednostima", kaže Orbuch. "Može otkriti o čemu je tvoj partner razmišljao kada je bio mlađi i sanjao o tome što bi htio biti kada odraste".

"Što te najviše stresiralo ovaj tjedan?"

S ovim ćeš pitanjem otkriti "što drži budnog tvog partnera noću", kaže Orbuch, bila to sitnica s kolegom na poslu ili nešto ozbiljnije.

"Kada si upoznat s partnerovim trenutnim životnim izazovima, znaš što ga muči i možeš se bolje nositi s njegovim osjećajima", objašnjava Orbuch. "Bolje ćeš im znati pomoći ako bude trebalo, što čini jaču vezu između vas dvoje".

"Koji je tvoj najveći cilj za deset godina?"

Osim dijeljenja snova i ambicija, ovo pitanje također pomaže započeti razgovor o kompatibilnosti - koliko su slični vaši ciljevi, jesu li budućnosti koje zamišljate uopće slične?

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Po čemu želiš biti zapamćen?"

"Po ovome se otkriva kako se tvoj partner samodefinira - kako se vidi", objašnjava Orbuch. Ovo mu daje poruku da ga želiš još bolje upoznati i da mu poklanjaš pažnju koju zaslužuje.

"Kako si?"

Prema Thompson, ovo je najdublje pitanje koje možemo pitati partnera, ako je postavljeno iskreno i s otvorenim ušima. Kada ovo postaviš, pogledaj ga u oči i nemoj ga prekidati - slušati je jednako bitno kao i postaviti pitanje

U brzom tempu života u kojem živimo možemo izgubiti osjećaj o tome kako nam je partner, kako se osjeća osobno, na poslu, s djecom, obitelji ili prijateljima, objašnjava Thompson.

"Iako se čini jednostavnim pitanjem, može pokrenuti razgovor", dodaje. To je gesta ljubavi i ovakva podrška ojačava sve dijelove veze.

6 stvari koje sretni parovi znaju i rade

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.