Psiha i seks 07. lipnja 2011.

Pet savjeta za sretniji lipanj

Prijateljstvoj
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Čvrsta i kvalitetna prijateljstva najvažniji su doprinos sreći. Gretchen Rubin, autorica knjige 'Projekt sreća'  savjetuje ti da se u lipnju usredotočiš na svoje odnose putem obnavljanja starih prijateljstava, produbljivanja postojećih i stjecanja novih prijatelja

''Projekt sreća'' u izdanju Planetopije donosi živopisnu i britku priču autorice Gretchen Rubin koja je odlučila cijelu jednu godinu posvetiti potrazi za srećom. Gretchen u poglavlju ''Lipanj'' savjetuje kako pronaći više vremena za drage osobe i učvrstiti svoja prijateljstva.

  1. Sjeti se rođendana - Nikad nisam bila dobra u pamćenju rođendana prijatelja – ili, točnije, nikada se nisam sjetila rođendana ni jednog prijatelja. Čestitanje putem elektroničke poruke barem jednom godišnje utvrđuje moju vezu s prijateljima. Web-stranicu HappyBirthday.com koristila sam samo za rođendane, ali mi je prijatelj rekao da je on dodao i važne datume iz života svoje djece. "To me podsjeti na dan kad su progovorili, prvi put mahnuli pa-pa ili što već. Lijepa tema za razmišljanje dok sam na poslu." To me se dojmilo kao vrlo sretna zamisao.
  2. Budi velikodušna - Velikodušni postupci učvršćuju prijateljstvo, a istraživanja pokazuju i da sreću često više pojača pružanje potpore drugima nego njezino primanje. To je Tajna odrasle dobi: Čini dobro, osjećaj se dobro. Jedan od najboljih načina da usrećiš sebe jest usrećivati druge ljude. Jedan od najboljih načina da usrećiš druge ljude jest da sama budeš sretna.
  3. Dolazi na sastanke - Kao što je Woody Allen rekao da "dolaženje čini osamdeset posto uspjeha", taj je element važan dio prijateljstva. Ako ne ulažeš dosljedan trud, tvoja prijateljstva neće opstati. Što češće vidiš neku osobu, to je smatraš inteligentnijom i privlačnijom. To sam primijetila i na sebi. Čak i ako mi se netko ne svidi na prvi pogled, što se više viđamo, to mi se ta osoba više sviđa. I istodobno, što ja više dolazim k nekome, to mu se više sviđam.
  4.  Ne ogovaraj - Iako ogovaranje može služiti važnoj socijalnoj funkciji i nedvojbeno je zabavno, nije osobito lijepo – a ja sam se uvijek osjećala loše nakon ogovaranja, iako sam katkad uživala. Tek kad sam pokušala prestati ogovarati, shvatila sam koliko sam zapravo ogovarala. Istraživanja pokazuju da ljudi uslijed te psihološke pojave nehotice meni pridružuju značajke koje ja pripisujem drugim ljudima. Ono što kažem za druge ljude, pripiše se meni – čak i ako razgovaram s nekim tko me poznaje. Stoga je za mene dobro govoriti samo dobre stvari.
  5. Stekni tri nova prijateljstva - Novi prijatelji proširuju tvoj svijet uvodeći te u nove interese, nove mogućnosti i aktivnosti te mogu biti neprocjenjivo vrijedan izvor potpore i informacija – a ti možeš imati tu ulogu za njih, što jednako donosi sreću. Istraživanja također pokazuju da otvoreno, razgovorljivo, pustolovno ili asertivno ponašanje ljude – čak i introvertirane – čini sretnijima. Povezivanje s drugim ljudima poboljšava raspoloženje.

Više info: www.planetopija.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.