Psiha i seks Moje emocije 31. siječnja 2017.

Ovo je najtužnija pjesma na svijetu i po njoj se mjeri empatija

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Poslušaj pjesmu iz videa i obrati pažnju kakve osjećaje izaziva tebi. Opuštaju li te tonovi gudačkih instrumenata ili ti pjesma izaziva nelagodu i čini te preplašenom te izaziva nelagodu? Ili te je pjesma čak i rasplakala?

Ne treba ti biti neugodno ako te pjesma rasplakala jer su znanstvenici namjerno koristili instrumental "Discovery of the Camp" u televizijskoj emisiji Band of Brothers kako bi izazvali tugu kod sudionika. Nekoliko studija je provedeno s namjerom da se otkrije zašto ova pjesma izaziva osjećaj tuge, a zaključeno je da je tako jer budi suosjećanje.

Pjesma izaziva "tri vrste tuge"

Istraživanje o utjecaju glazbe na osjećaje tijekom kojeg su ispitane 102 osobe koje su poslušale "Discovery of the Camp" provedeno je tako da su sudionici bili podijeljeni u tri različite grupe, ovisno o odgovorima koji su dali. U jednoj grupi su bili sudionici koji su odgovorili da je pjesma u njima izazvala "opuštajuću tugu" (osjećali su mir dok su slušali pjesmu), u drugoj skupini oni koji su iskusili "tugu pomiješanu s nervozom" (pjesma ih je učinila anksioznim ili prestrašenim) i u trećoj grupi osobe koje su slušajući pjesmu osjetile "pokretačku snagu tuge" (osjećali su se tužno, ali snažno i dobro).

U konačnici znanstvenici su došli do otkrića da su osobe iz grupe koja je osjećala "pokretačku snagu tuge" imala više empatije od sudionika iz druge dvije skupine. Studija ima brojna ograničenja i teško da se može koristiti kao mjerilo za procjenu empatije, ali je zabavno i možeš ga koristiti kao izgovor za svoju osjetljivost. 

Nauči razlikovati depresivni od anksioznog poremećaja

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.