Psiha i seks Moje emocije 07. srpnja 2021.

Odvjetnica za razvode savjetuje: Što poduzeti da do razvoda ne dođe

Foto: shutterstock Odvjetnica za razvode otkrila je što poduzeti da do razvoda ne dođe
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jacqueline Newman, odvjetnica za razvode ispričala je da se svaki dan suočava s razvedenim parovima zbog prirode svoga posla i da je prijatelji često pitaju kako to utječe na njezin vlastiti brak. Njezin odgovor mogao bi mnogima pomoći da sagledaju kako realno brak izgleda i koje stvari treba izbjegavati, ako se brak želi sačuvati. Prenosimo njezino viđenje koje je iznijela za PopSugar.

Za početak moj mi posao omogućuje da uđem iza zavjese i sagledam stvarne odnose ljudi i uvidim da nisu toliko savršeni kao što se to često može vidjeti na društvenim mrežama, a to ljudima postavlja nerealna očekivanja i izaziva probleme u mnogim brakovima. Kad slušam o strastvenim vezama koje jedan od partnera ima s instruktorom tenisa, onda mi to što moj suprug ostavlja prljavo posuđe u sudoperu, umjesto u perilici manje smeta. Također, smatram svojom prednošću što mi se ne da prepirati oko sitnica sa suprugom budući da cijeli dan to radim na poslu. Moja emocionalna širina pojasa za nesuglasice je mala, ne stvaram dramu oko sitnica, što mislim da je zaista važno za održavanje funkcionalnog braka.

Nauči pregovarati

Dok pregovaram na poslu, također pokušavam iskoristiti tu vještinu u svom braku. Na primjer, kad smo se suprug i ja preselili u prvi stan zajedno, imali smo malu kuhinju koja nije imala perilicu posuđa. Iako mrzim što je u sudoperu prljavo posuđe (vidi gore), također mi nije previše stalo ni do pranja posuđa. Dakle, dogovor koji smo moj suprug i ja sklopili bio je da ću ja prati rublje, a on posuđe. To bi bilo u redu, ali moja tolerancija na sudoper prljavog posuđa puno je kraća od tolerancije moga supruga. Dakle, druga nagodba koju smo sklopili je da kad više ne mogu podnijeti pogled na toliko posuđa, zatražim da on opere posuđe, a on je imao 24 sata od trenutka mog zahtjeva da to obavi, a u tom periodu nisam imala pravo prigovarati. Ponekad je čekao s pranjem do 23 sata i 55 minuta, ali uvijek bi očistio umivaonik prije isteka roka od 24 sata. Ova vježba bila je korisna u izgradnji povjerenja u našoj vezi (kao i učenju da radim na svom strpljenju - također ključnom u braku).

 

Ne svađaj se prljavo

Velika korist koju mislim da sam naučila u odvjetništva za razvode je ta što sam naučila biti vrlo pažljiva i kontrolirati se kad se suprug i ja svađamo. Kad se stvari zagriju, dvaput ću razmisliti prije nego što kažem što mi je stvarno na umu. Razmotrim koliko puta mi je klijent ispričao priču o nekoj svađi sa suprugom kad mu je rekla da, ako ne prestane raditi to i to nikada više neće vidjeti djecu ili ako ne napravi to i to da će mu uzeti zadnji novčić. Ovakve su izjave zlata vrijedne u parnicama jer ih se koristi kako bi se žena prikazala kao osoba spremna koristiti vlastitu djecu kako bi postigla svoje ciljeve. Pretpostavljam da mnogi koji takve stvari izgovore nisu to mislili, nego su to rekli iz bijesa. Ali, vrlo sam oprezan da jednog dana ne kažem stvari koje bi mi se nekad kasnije mogle obiti o glavu. Rezultat ove suzdržanosti je da svađe ostanu civilizirane i produktivne (unatoč onome što bilo tko od nas možda stvarno misli).

 

Ne prijeti razvodom, odnosno nikad ne upotrebljavaj tu riječ, osim ako to zaista misliš

Niti jednom nisam zaprijetila, natuknula ili čak upotrijebila riječ koja se rimuje s riječju „razvod“. Razlog je taj što ja bolje razumijem što taj pojam zapravo znači više od prosječnog čovjeka. Za mene, ako bih to ikad rekla ili čula, to ne bi bilo nešto preko čega bih mogla olako prijeći. Iz prve ruke znam (ili ono što iz prve ruke može znati osoba koja se zapravo nije razvela) ozbiljnu štetu koju razvod može donijeti obitelji. Čula sam potresne priče kada su moji klijenti morali reći svojoj djeci da mama i tata više ne žive zajedno. Čula sam da se klijenti žale na gubitak šire obitelji i kruga prijatelja u razvodu. Vidjela sam financijske žrtve koje obitelji moraju podnijeti kako bi izdržavale dva domaćinstva, a ne jedno. Dakle, ta riječ se koristi samo onda kada se zaista želiš razvesti.

 

Neka ti zajedničko vrijeme bude prioritet

Neka kvalitetno provođenje zajedničkog vremena bude prioritet, Iako je većina supružnika imala nešto zajedničko i voljeli su se dovoljno u jednom trenutku, često se to zajedništvo prekine pod teretom svakodnevice. Brak postaje više poslovni odnos koji uključuje odgoj djece i tko koga vozi na koju aktivnost. Ono što se na kraju događa jest da supružnici gube identitet muža i žene i poprimaju identitet mame i tate. Mama i tata obično nisu baš seksi naslovi. Da bismo pokušali zadržati status gospodina i gospođe, suprug i ja pokušali smo uspostaviti tjedni izlazak. To je djelovalo nekoliko mjeseci, ali mnoge su subotnje večeri bile teške jer smo dan provodili trčeći od nogometnih igrališta do rođendanskih proslava i svih zadataka između, pa je posljednje što smo željeli bilo odijevanje za večeru i film. Znala sam uspoređivati te tjedne noćne sastanke s odlascima u teretanu, uvijek sam se osjećala preumorno za odlazak, ali nakon odlaska uvijek mi je bilo drago što to činim. Tjedni sastanci bili su sjajni za naš brak, ali u konačnici nerealan cilj za nas u ovoj fazi života. Sada na praktičniji način, pokušavamo barem jednom mjesečno odraditi večernji izlazak i pokušati otići na vikend zajedno barem dva puta godišnje. Odemo u lijep hotel sa spa centrom, a raspravu o djeci svodimo na minimum, kako bismo se mogli više usredotočiti na razgovor za odrasle i sjetiti se da smo zanimljivi ljudi.

 

Završne misli

Brak je težak. Čak i oni dobri, a oni teški još teži. Bit će padova i uspona i trenutaka kada stvarno misliš da je tvoj supružnik sjajan, a ponekad i ne baš tako sjajan. Važno je biti realan u vezi s brakom i ne uspoređivati svoj odnos sa slikama koje tvoja srednjoškolska neprijateljica objavljuje na Facebooku, njezine nasmijane djece i zgodnog supruga (vjerojatno se već savjetovala sa mnom, i vjeruj  njezin život nije tako savršen).  Moraš odabrati svoje bitke, a zatim pustiti sitnice. Nauči pregovarati sa supružnikom i boriti se pošteno (bez izgovaranja stvari koje vas mogu dovesti u nevolju ili korištenja riječi razvod). Ako uspijete naučiti rasti zajedno, a ne razdvajati se, povećavate vjerojatnost da se klonite mog ureda, zaključila je svoju priču Jacqueline Newman, odvjetnica za razvoda iz New Yorka.

 
 
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.