Psiha i seks Moje emocije 15. rujna 2016.

Odgovori na pitanje i osvoji vrijednu radionicu za osobni razvoj

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svatko za sebe najbolje zna koliko je teško nositi se s određenim izazovima, a neki od njih su traženje posla, početak rada na novom radnom mjestu, ljubavne veze i druge životne okolnosti. Kako bi se lakše nosili sa izazovima, važno je da budemo sigurni u sebe i istražimo pravi put.

Savjetovalište Žiraha darovat će sudjelovanje u grupi za osobni razvoj jednoj čitateljici ili čitatelju koji po izboru redakcije Zdrave Krave da najoptimalniji odgovor na pitanje: "Navedi 2 razloga zbog kojih se želiš upustiti u avanturu osobnog razvoja?". Za sudjelovanje u natječaju moraš upisati svoj odgovor u komentar ispod ovog članka ili ga poslati na mail info@zdravakrava.hr do 21. rujna u 15:00 sati. Pročitaj pravila natječaja.

Osvoji članstvo u grupi za osobni razvoj u Savjetovalištu Žiraha

Osobni rast i razvoj često se tumači, a i doživljava kao aktivnost, znanje ili iskustvo koje nam pomaže da postanemo „bolji“ , „uspješnij“, „mirniji“ i u svakom slučaju savršeni oblik nas samih. U ovom teorijskom pristupu naglasak nije stavljen na ispravljanju i poboljšavanju, već na istraživanju, znatiželji i aktivnom traženju puta ka vlastitoj autentičnosti. "Ciklus radionica za osobni razvoj trajat će od 06. 10. do kraja lipnja 2017. godine. Grupa će zajedno proživjeti 18 iskustvenih radionica nakon kojih ćemo se dogovoriti o mogućem nastavku rada sljedeće godine. Neće biti otvorena za prijem novih članova bez zajedničke odluke svih članova grupe, a zbog planiranih aktivnosti broj članova je ograničen i može se kretati od 5 do 10. Grupa će se sastajati svaka dva tjedna (na dan koji zajednički dogovorimo) u večernjim satima od 18 do 20 sati. Cijena sudjelovanja u grupi za osobni rast i razvoj je 300 kuna mjesečno. Nakon što se prijaviš da si zainteresirani za sudjelovanje, održat ćemo s tobom kratki inicijalni individualni razgovor tijekom kojega ćeš imati priliku postaviti sva dodatna pitanja vezano uz rad grupe. U slučaju prijave većeg broja zainteresiranih za rad grupe, pravo prvenstva imat će oni koji su se prijavili ranije. S obzirom na to da je grupa zatvorenog tipa i da svaki odlazak člana grupe može poremetiti rad grupe prije prijave dobro promislite o svojoj motivaciji", objasnile su način rada voditeljice grupe Biserka Tomljenović, magistra socijalnog rada i Sunčana Rokvić, magistra psihologije. Više o voditeljicama pročitaj ovdje.

Otkrij kakva si i kakva možeš biti

Na grupi možeš očekivati sigurno okruženje i pregršt zanimljivih aktivnosti i iskustava koje će ti olakšati samoistraživanje. Grupni rad, posebice je koristan zbog mogućnosti eksperimentiranja i istraživanje različitih oblika komunikacije, interakcije i kontakta s ostalim članovima grupe. Ideja ovog programa je da se bavimo sobom svjesno i promišljeno, osjetimo tko i što smo sve mi, kakvi jesmo i kakvi sve možemo biti. Cilj je isprobati drugačije od onoga što nam je poznato i ponekad ne toliko korisno, osjetiti kako se sve možemo osjećati i osvijestimo kako reagiramo kad smo takvi. Vježbajući kako komunicirati uvažavajući sebe i druge, dozvoljavamo sebi da se upoznamo, narastemo i izaberemo odgovorno svoj vlastiti put. Na radionicama Godina rasta - grupa za osobni razvoj nemoj očekivati gotove recepte za sreću i upute kako trebate živjeti svoj život. U Savjetovalištu Žiraha ponudit će ti sigurno okruženje, aktivnosti i sadržaj koji će ti omogućiti da sama nađeš odgovore na svoja pitanja.

U svoj život privlačimo one ljude koji su odraz nas samih

Koja je znanstvena i stručna pozadina radionice za osobni razvoj?

Osnovna načela gestalt pristupa ljudskom razvoju temelje se na ideji da je čovjek sastavni dio okoline u kojoj živi i u kontaktu s okolinom konstantno doživljava i zadovoljava različite potrebe kroz proces organizmičke samoregulacije. U skladu s holističkim načelima, zdravo novorođenče ima kapacitete za korištenje osjetila, tijela, emocija i intelekta kako bi zadovoljilo svoje potrebe kroz kontakt s okolinom. Međutim, tokom razvoja u manjoj ili većoj mjeri ovisno o iskustvu svakog pojedinca, događaju se smetnje, prekidi u organizmičkoj samoregulaciji kada dijete počne inhibirati, potiskivati ili blokirati različite aspekte sebe da bi se prilagodilo i takve mehanizme nastavi primjenjivati kroz život. U geštaltističkom pristupu osobnom rastu glavni je fokus na iskustvu, kontaktu i svjesnosti, na onome što se događa sada i ovdje. Vježbe u kojima osoba aktivno sudjeluje kao subjekt (aktivni i kreativni doprinositelj), a ne kao objekt (pasivni primatelj) pomažu osobi osvijestiti svoj jedinstveni način zadovoljenja vlastitih potreba, identificirati područja koja želi  promijeniti te naučiti kako prihvatiti i poštivati sebe i postići veći stupanj integracije. Cilj nije postići određenu fiksnu „razinu“ rasta i natjecati se s nekim postavljenim idealom. Izazov je izoštriti svijest i osjetila te isprobati različite načine bivanja i djelovanja u istim situacijama kako bismo mogli ostvariti svjesnu interakciju i kontakt s okolinom te imati mogućnost izbora zadovoljiti svoje potrebe na raznovrsniji i autentičan način.

Pravila nagradnog natječaja "Osvoji članstvo u grupi za osobni razvoj"!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.