Psiha i seks Moje emocije 31. listopada 2022.

Noć vještica: Astrolozi i numerolozi tumače snagu ovog dana

Foto: shutterstock Nalazimo se u sredini vladavine Škorpiona - najintenzivnijeg znaka Zodijaka, strastvenog, odlučnog i mračnog i upravo se za njegove vladavine, prema starim legendama, granica između fizičkoga svijeta i duhovnoga carstva briše
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nalazimo se u sredini vladavine Škorpiona - najintenzivnijeg znaka Zodijaka, strastvenog, odlučnog i mračnog i upravo se za njegove vladavine, prema starim legendama, granica između fizičkoga svijeta i duhovnoga carstva briše.

Staro je keltsko vjerovanje da u noći Samhaina, 31. listopada, vrata između "ovoga" našega svijeta i duhovnoga svijeta ostaju otvorena, a linija između živih i mrtvih postaje tanka. Navedena noć za Kelte je označavala kraj njihove godine i završetak posla s usjevima. Prema njihovu vjerovanju, sljedeće što je dolazilo bilo je mračno dobra kada duhovi, goblini i vile silaze s brda do njihovih nastambi.

Kako bi označili Samhaina, Kelti bi spaljivali usjeve ili životinju u vatri kao žrtvu svojim božanstvima i nosili životinjske glave i kože kao nošnje. No, kad su Rimljani porazili Kelte, Samhain je završio u kombinaciji s rimskim festivalom Feralia, danom kada su Rimljani slavili svoje mrtve, prenosi Metro News.

Možda te zanima... Retrogradni Merkur u Škorpionu: Kako će utjecati na tvoj znak Psiha i seks

Vladavina Škorpiona i vrijeme transformacije

Neki astrolozi smatraju da je 1. studenoga moćan datum za komuniciranje s mrtvima, jer je prvi dan 11. mjeseca - broj 111.

Taj broj predstavlja tri stupa, od kojih jedan u sredini simbolizira veo ili pregradu između dva svijeta. U Noći vještica, 31. listopada navedeni se veo podiže ili oslabi dovoljno te je moguće da živi i mrtvi prelaze u druge dimenzije, prenosi Express UK.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Škorpion je znak Zodijaka koji simbolizira transformaciju, koja se može protumačiti kao prijelaz iz života u smrt. No, može označavati i fizičke promjene koje će se događati krajem listopada i početkom studenoga u prirodi i krajoliku.

Astrologinja Avia Venefica smatra kako naredni "sveti blagdani" označavaju simbolički prijelaz u nove klimatske uvijete, hladno vrijeme i kraće dane. No, naglasila je kako „ovo doba godine, posebno oko Samhaina i Noći vještica - 31. listopada - podrazumijeva puno nepoznanica."

Možda te zanima... Dan mrtvih u Meksiku izgleda potpuno drugačije Psiha i seks

Kako smo već ranije naveli, Samhain govori o slavlju smrti i ponovna rođenja. Na sjevernoj hemisferi tako se događa da lišće umire i priroda se priprema za zimu, dok se u južnoj hemisferi pupoljci pripremaju za ponovno rođenje i početak ljeta.

Smrt i ponovno rođenje važan su ciklus u prirodi. Ovo je vrijeme za odavanje počasti "smrti" koju si doživjela i preživjela tijekom cijele godine. Vrijeme je da se sklopi mir sa svim stvarima s kojima je potrebno kako bi mogli ući u ciklus novoga vremena.

Naredni dani su stoga sjajno vrijeme za slavljenje i sjećanje na voljene osobe koje su umrle. To možeš učiniti tako da upališ svijeću, pripraviš njihovu omiljenu hranu ili kažeš molitvu namijenjenu njima.

Amerikanizacija blagdana Svih svetih

Ovo je i vrijeme kada sve više na policama trgovina i u Hrvatskoj možeš pronaći razne ukrase vezane uz Noć vještica, od umjetnih bundevi, u raznim bojama, do kostima i perika, a u nekim trgovinama čak i umjetnih i pravih plastova sijena, kukuruza i lažnih paukovih mreža te ostalih "zastrašujućih" stvari.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Nakon zatišja u "slavljenju" Noći vještica koje se zbilo za vrijeme Drugog svjetskog rata, navedeni praznik počeo se prvenstveno slaviti među djecom, koja bi se maskirala i išla od kuće do kuće, tražeći slatkiše. Kostimima se također počeo davati veći značaj. U viktorijanska vremena na kostime je utjecala gotika iz literarnih tema, kasnije su oni došli pod utjecaj pop kulture, prenosi Telegraph.

Rezbarenje bundeva također potiče od već spomenutoga keltskoga festivala Samhaina. Oni su bundeve rezbarili u nadi da one odbijaju duhove, gobline i vile od njihovih kuća.

Noć vještica u drugim kulturama

  • U Češkoj kulturi, Noć vještica slavi se tako da se uz vatru postavljaju stolice kako za žive, tako i za preminule članove obitelji.
  • U Austriji neki ljudi ostavljaju kruh, vodu i upaljenu svjetiljku na stolu prije spavanja kako bi se mrtvi osjećali dobrodošli nakon povratka na Zemlju.
  • U Njemačkoj neke obitelji u Noći vještica sakrivaju noževe kako bi osigurale da duhovi koji se vraćaju ne ozlijede sami sebe ili nekoga drugoga.
  • Grad Kawasaki u Japanu održava godišnju paradu kostima za Halloween. Redovno ga posjećuje više od 100.000 ljudi, a u njemu sudjeluje 2.500 ljudi.
  • U Manili, glavnom gradu Filipina i kućni ljubimci sudjeluju. Tamo se naime održava godišnje natjecanje u kostimima i sakupljaju se dobrovoljni prilozi za razne grupe za zaštitu životinja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.