Psiha i seks Moje emocije 22. kolovoza 2017.

Čovjek kojeg stručnjaci nazivaju najsretnijim na svijetu otkriva tajnu sreće

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mattheiu Ricard, 69-godišnji budist iz Tibeta (porijeklom iz Francuske), kojeg stručnjaci nazivaju "najsretnijim čovjekom na svijetu" tvrdi da tajna za sreću oduzima samo 15 minuta dnevno.

Ricard je sudjelovao u 12-godišnjem istraživanju mozga o meditaciji i suosjećanju na čelu s neuroznanstvenikom s University of WisconsinRichardom Davidsonom, koji je na Ricardovu glavu postavio 256 senzora i otkrio da je Ricardov um prilikom meditacije bio neobično "lagan". 

Možda te zanima... Ženski savjeti: 5 navika koje bi svakako trebala usvojiti Psiha i seks

Davidson tvrdi: "Ricardov mozak proizvodi razinu gama valova - onih povezanih sa svjesnošću, pažnjom, učenjem i pamćenjem koji nikad prije nisu objavljeni u literaturi o neuroznanosti. Skeniranje je također pokazalo pretjeranu aktivnost u lijevom prefrontalnom korteksu mozga u usporedbi s njegovim desnim kolegom, što mu je omogućavalo neuobičajeno veliku sposobnost za sreću i smanjenu sklonost negativnosti."

Ricard, koji kaže da ponekad meditira cijeli dan bez da osjeća dosadu, priznaje da je općenito sretna osoba. Za portal Business Insider podijelio je svoju tajnu sreće:

Prestani misliti "ja, ja i ja"

Altruizmu bi se trebala davati važnost jer je misliti cijelo vrijeme na sebe i raditi da ti bude što bolje vrlo iscrpljujuće, stresno i vodi tome da se ne osjećaš sretnom. Ricard savjetuje da trebaš biti "dobronamjerna" kako bi bila sretna jer osim što ćeš se ti osjećati sretnom, i drugi će se osjećati bolje. Naravno, trebaš paziti da se tvoja dobronamjernost ne iskorištava, upozorava Ricard.

Možda te zanima... Na koga i kako će utjecati pomrčina Sunca sljedećih nekoliko mjeseci? Eko

Treniraj um kao da ga pripremaš za maraton

Ricard vjeruje da svatko ima sposobnost imati "lakši um" jer postoji potencijal za dobro u svakom ljudskom biću, osim ako ste, recimo, serijski ubojica nešto se kemijski abnormalno događa u vašem mozgu. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

"S mentalnim treningom uvijek možemo dovesti našu razinu sreće na drugu razinu. To je kao trčanje. Ako treniram, možda mogu otrčati maraton. Ne bih mogao postati olimpijski prvak, ali postoji ogromna razlika između treninga i "netreniranja", pa zašto se to ne bi odnosilo i na um? Postoji razmišljanje da su dobronamjernost, pažnja, emocionalna ravnoteža i fleksibilnost vještine koje se mogu obučiti. Dakle, ako sve stavite zajedno, mogli biste reći da je sreća vještina koja se može obučiti", tvrdi Ricard.

Zena-Tuga1 Možda te zanima... Izvana sreća - iznutra tuga: Kako prepoznati osobu koja je tiho depresivna? Psiha i seks

Svaki dan 15 minuta imaj pozitivne misli

Obično kada doživljavamo osjećaje sreće i ljubavi to je prolazno, onda se dogodi "nešto drugo" i mi se usredotočimo na drugu misao. Ali Ricard umjesto toga kaže da ne dopustimo da naš um bude ometan i da se usredotočimo na pozitivne misli od 10 do 15 minuta svakodnevno. Ako to činimo svaki dan, samo dva tjedna kasnije možemo osjetiti pozitivne rezultate za um. To mišljene podupiru i neuroznanstvenici. Davidson na temelju svoje studije ustanovio da čak 20 minuta dnevne meditacije može ljude učiniti puno sretnijima.

Sreća_1 Možda te zanima... Sreća je generator uspjeha Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.