Psiha i seks Seks i veze 11. srpnja 2018.

Najčešći razlozi zašto žene ne mogu doživjeti orgazam

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nova istraživanja pokušala su pronaći razloge zašto je ženama tako teško doći do orgazma, saznajemo sa Psychology Today. Odgovor, naravno, nije jednostavan već malo kompleksniji.

Brojna su se istraživanja bavila pitanjem ženskog orgazma. On izostaje u 10 do 40 posto slučajeva, a ovisi o mnogim faktorima poput dobi, hormonalne ravnoteže, seksualnog iskustva, fizičke stimulacije, općenitog zdravstvenog stanja, načina stimulacije, tipa seksualne aktivnosti te je li odnos dio kratkog susreta ili duge veze dvije osobe

Neka su istraživanja pokazala kako većina žena može doseći orgazam masturbacijom, a velikih 50 posto njih ga ne može doseći seksualnim odnosom, čak ni uz dodatne stimulacije.   | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Zašto je nekim ženama teško doseći orgazam?

Postoji puno razloga, od smanjene seksualne želje, bolnog odnosa, problema s uzbuđivanjem, do onih koji se tiču psihe i veze, uključujući anksioznost i posttraumatske simptome

Kako bi razumjeli za što žene same tvrde da ih priječi u postizanju orgazma, Rowland i suradnici odlučili su se na istraživanje "Ženska atribucija po pitanju poteškoća u dostizanju orgazma".

Ispitali su 913 žena starijih od 18, uključujući 452 žene koje su prijavile ozbiljne poteškoće u postizanju orgazama u inicijalnom izboru ispitanica. 

Istraživači su prvo formirali nekoliko fokus grupa da bi dobili uvid u najčešće spominjane probleme kod postizanja orgazma pa razvili upitnike koji su uzeli u obzir demografske čimbenike, učestalost odnosa, kvalitete veze, korištenje lijekova, fiziološke faktore (npr. uzbuđenje, lubrikant) i orgazme

Na kraju su ispitanice podijelili u tri grupe: one koje su imale poteškoće s orgazmima, ali nisu bile pod stresom zbog toga, one koje su bile pod stresom zbog istog razloga te one koje nisu imale probleme s postizanjem orgazma

Možda te zanima... Tajne žena koje uvijek dožive orgazam Psiha i seks Možda te zanima... Oprez, vruće: Postoji čak 11 vrsta orgazama i evo načina kako ih postići Psiha i seks

Koji su najčešći razlozi izostanka orgazma?

Razlog za nemogućnost postizanja orgazma kojeg su u upitniku od 11 pitanja ispitanice najčešće birale bio je stres i anksioznost (58%), manjak uzbuđenja i stimulacije bio je na drugom mjestu (blizu 48%), a nedostatak vremena na trećem (40%).

Srednje spominjani razlozi bili su negativna slika o vlastitom tijelu (28%), bol ili iritacija tijekom seksa (25%), nedovoljno lubrikacije (prirodne ili potpomognute) te konzumacija određenih lijekova.

Neki od razloga idu skupa, poput manjka uzbuđenja koji je povezan sa stresom i anksioznosti, manjkom lubrikacije što vodi do boli i iritacije tijekom seksa. Žene koje su navele kao glavni razlog negativnu sliku o vlastitom tijelu također su navele i stres i anksioznost. 

Znanstvenici su primijetili kako su žene koje su bile pod stresom jer nisu doživljavale orgazme vjerovale da njihovi partneri ne vole imati seksualne odnose s njima, a one koje to nije puno smetalo navele su kako im je najveći problem u tome što nemaju dovoljno vremena da dosegnu orgazam

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Koja su rješenja?

Mnogi ovi razlozi imaju jednostavno rješenje - oni su samo odraz kvalitete veze i inicijative partnera, između ostalog. 

Postoje jednostavni načini kako unaprijediti učestalost i kvalitetu orgazama kroz tehničke promjene i određene komunikacijske strategije, koje pomažu opće zadovoljstvo u vezama i seksu. 

Dok su mnogi od ovih razloga lako rješivi, postoje i oni kompleksni poput loše kvalitete veze, nedovoljna ili disfunkcionalna komunikacija, ne spominjanje individualnih, osobnih problema, poput depresije, anksioznosti, traumatskih iskustava, seksualnih i zdravstvenih poremećaja, koje je teško adresirati. 

Na svu sreću, partneri si mogu pomoći međusobno u rješavanju ovih problema kroz međusobno poticanje samopouzdanja i efikasnosti, čime će se lakše nositi s novim izazovima. Najbitnije je ne ignorirati ili potiskivati probleme koji nastaju. Čak i najmanje poboljšanje u seksualnom životu kasnije se može uvelike isplatiti i dovesti do velikoga zadovoljstva svaki put kada stupamo u seksualne odnose. 

Parovi si mogu pomoći kroz samopomoć, psihoterapiju (individualnu i za parove) i tako direktno raditi na intimnom životu kako bi poboljšali seksualni život. Vraćanje samopouzdanja, optimističan stav i modificiranje veze korak po korak otvaraju parovima vrata za rješavanje skrivenih problema, kako u vezama tako i u samom seksu. 

To uključuje međusobno poštovanje, zahvalnost i strpljenje koji vode do dugoročnih rezultata. 

Pogledaj 9 razloga zbog kojih često izostaje orgazam

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.