Psiha i seks 30. rujna 2021.

Marina Abramović priznala kako nakon menopauze još više uživa u seksu, zašto je to tako?

Foto: /DPA/PIXSELL Marina Abramović u vezi je s 21 godinu mlađim partnerom, a priznaje kako nakon menopauze još više uživa u seksu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Menopauza predstavlja veliku promjenu u ženinu životu, ali ne znači da odjednom moraš prestati biti seksualno aktivna. Upravo je za neke žene menopauza donijela pravu seksualnu revoluciju, evo i zašto.

Umjetnica i performerica Marina Abramović poznata je po pomicanju granica u umjetnosti u razgovoru za The Guardian je progovorila o privatnom životu. Abramović je uoči 75. rođendana komentirala kako je izgubila ljubav života, prvo nakon što su se nakon 12 godina razišli, a potom i nakon što je preminuo prošle godine. Sada je, kako priznaje, u vezi s 21 godinu mlađim muškarcem, a ono što posebno ističe je da u seksu uživa više otkako je ušla u menopauzu

"Za mene je seks važan. Oduvijek je bio. Mnogi misle kako žene nakon menopauze odustaju od seksa, ali je za mene taj period bio užitak", rekla je Marina i dodala kako nikada nije željela imati djecu jer bi to značilo da mora birati hoće li biti uspješna umjetnica ili majka. Upravo zato, kada je nestao strah od neželjene trudnoće, još više uživa. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @marina__abramovic

Mnoge žene slažu se s Abramović

Iako je česta predrasuda društva da žene nakon menopauze gube volju za seksom i ne uživaju u njemu, brojne su žene koje se ne slažu s tim uvriježenim stavom. Postoji cijeli niz prednosti koje donosi menopauza, a kako bi u njima uživale moramo prihvatiti činjenicu da se naše tijelo mijenja i da više nije isto kao što je bilo u 30-ima ili 40-ima

"Ne moraš razmišljati o menstruaciji. Ne smetaju ti djeca u kući. Možeš imati odnose u kojem god dijelu doma želiš. Ukratko, možeš imati najbolji seks u životu", tvrdi Irwin Goldstein, liječnik u San Diego Sexual Medicine bolnici. Možda nam razina hormona naglo opada jednom kada uđemo u menopauzu i promjene na tijelu i raspoloženju su vidljive, ali to ne znači da se sa seksom trebamo pozdraviti. Ovo su neke od najvećih prednosti aktivnog seksualnog života nakon menopauze, prenosi Health:

  • Nema brige oko neželjene trudnoće

Koje god sredstvo kontracepcije koristile, nikada nismo 100 posto sigurne da nakon odnosa nećemo ostati trudne. "U 40-ima i 50-ima još se brinemo oko toga hoćemo li slučajno ostati trudne, ali jednom kada menopauza nastupi, briga nestaje", dodaje liječnica Margaret E. Wierman. Jednom kada menstruacija nestane, zaboravi na tampone, uloške, kontracepcijske pilule i spirale, a ako si u dugoročnoj monogamnoj vezi punoj povjerenja, čak i kondom postaje suvišan. 
 

Možda te zanima... Noćno znojenje jedan je od simptoma Zdravlje
 
  • Nitko te neće prekinuti u snošaju

Do trenutka kada uđeš u menopauzu tvoja će djeca već biti daleko od kuće, a čak i ako si majka postala nešto kasnije, moći ćeš u seksu uživati bez straha da će na vrata spavaće sobe (ili bilo koje druge prostorije) pokucati tvoje malo dijete. Vrijeme je važan faktor kada je u pitanju seks i intima općenito pa će tako više slobodnog vremena provedenog s partnerom značiti i više seksualnih igrica i zabave. 

  • Znaš što želiš

Kada si mlada možda imaš više kondicije i gipkosti, ali obično ne znaš što želiš od seksa i u čemu točno uživaš. Često se mlađe žene stide priznati partneru što im zapravo godi ili se ne usude uopće o tome razgovarati. Nešto starije žene već su prošle dovoljno toga da znaju točno što im odgovara i što žele od partnera, a o tome nemaju problem govoriti. "Postoje istraživanja koja pokazuju da žene s godinama postaju sve opuštenije po pitanju seksa što im uvelike poboljšava seksualni život", rekla je za Health liječnica Wierman. 
 

Možda te zanima... Poze u seksu koje najviše odgovaraju ženama u menopauzi Psiha i seks
 
  • Libidno nekada može biti jači

Iako većina smjernica koje nam liječnici daju govori da će seksualna želja s menopauzom drastično opasti, to ne mora biti nužno tako. Ako si nakon dugo godina prestala piti kontracepcijske pilule, može se dogoditi da ti želja za seksom drastično naraste. Ginekologinja Amanda Richards dodaje kako smanjena želja za odnosima koja prati menopauzu može biti riješena određenim hormonima i dodacima prehrani. 
 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Menopauza može donijeti još bolja seksualna iskustva
 

  • Stabilnost u životu kao veliki plus

Stres i nesigurnost najveće su ubojice libida, a jednom kada odeš u mirovinu, imat ćeš sve vrijeme ovoga svijeta da uživaš u svojoj seksualnosti i plodovima svog rada. Imat ćeš više vremena i za spojeve s partnerom, ali i novca koji ne moraš trošiti na kredit za dom, na odgoj djece ili na kupovinu novog automobila. 

  • Živjeli lubrikanti

Jedan od neugodnih pratioca menopauze je vaginalna suhoća, ali u današnjem svijetu možemo birati između stotina lubrikanata. S okusom, mirisom, efektom hlađenja ili grijanja, na raspolaganju imaš cijeli arsenal lubrikanata koje možeš isprobati s partnerom i prijeći preko problema suhoće s lakoćom. 
 

Možda te zanima... 6 načina kako se rodnica mijenja tijekom menopauze Zdravlje
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      ucjena

      logično, želja je na prvom mjestu, organ se opusti, G točka se spusti, klitoris je više nadražljiv i lagano, usne su mekanije, ne sprečavaju pomake penića, onda lagani pomaci stvaraju veću doživljaj, kad je ped vrhuncem, tvrdi tuki samo malo jče stisni prema gore , ima da se popiški od svršavanja!

    • Default avatar -
      1710

      Ti se šališ marina

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.