Psiha i seks 19. veljače 2016.

Zašto ti je teško primiti komplimente?

Pas-Sram
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Potreba da se odmakneš u stranu kad ti netko upućuje kompliment upućuje na to da imaš problema s primanjem. Psiholog Gail Saltz objašnjava još neke od mogućih razloga radi kojih je nekim osobama neugodno primati komplimente i zašto je važno naučiti ih prihvaćati sa zahvalnošću

Suosjećanje prema drugima

  • Žene imaju više empatije od muškaraca i sklonije su zamišljati kako bi se osjećale da se nađu u situaciji u kojoj je druga osoba (sestra, prijateljica, kolegica s posla). Ta osobina im omogućava da zamisle ljubomoru koje druge osobe mogu osjetiti kad one dožive neki uspjeh. Odnosno, neugodno im je da stavljaju druge u vlastitu sjenu.
  • Savjet - nije dobro sebe učiniti manjim da bi se netko drugi, osjećao većim.

Ne znaju razliku između samopouzdanja i egoizma

  • Umanjuju svoje uspjehe i odbijaju pohvale jer ne žele da drugi pomisle da su bolji od njih. Nesigurni su i ne znaju ponašaju li se kao da su puni samopouzdanja ili kao da su arogantni.
  • Savjet - velika je razlika ponaša li se netko samopouzdano ili arogantno. Treba se ponositi vlastitim postignućima i izbjegavati egoistična fantaziranja, poput - sve što napravim je fantastično jer sam to ja.

Strah da to nisu zaslužili

  • S manjkom samopouzdanja je povezan osjećaj da su za uspjeh koji su postigli zaslužne sretne okolnosti, a ne njihove zasluge.
  • Savjet - postignuća hrane samopouzdanje i treba čestitati samome sebi kad se nešto dobro napravi, ali i primiti komplimente od drugih. Nelagodu od primanja komplimenata možeš nadići tako da shvatiš da nije toliko važno što drugi misle o tebi. Zapamti da su komplimenti podsjetnik na nešto što si dobro učinila i primaj ih s radošću.

Nauči davati i primati komplimente.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.