Psiha i seks 12. srpnja 2010.

Koja je tajna tjelesne ljepote?

Zdenka-Hersak_
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Koja je tajna tjelesne ljepote, zašto je ljubav bez uvjeta slatka i kratka, te koja je njezina vječna inspiracija upitali smo Zdenku Heršak, poznatu zagrebačku glumicu i autoricu knjige 'Istina na pijesku'

Pišem i po osam sati dnevno

Glumica koja je nastupala u Dramskom kazalištu Gavella od njegovog osnutka, nagrađena je s 12 nagrada za svoj glumački rad, danas je u mirovini,  a svoje vrijeme provodi u pisanju. Zdenka uglavnom piše brzo i lako, piše svakoga dana, nekad i osam sati dnevno i puno toga je napisala.

Prenošenjem njezinih iskustava, emocija i misli na papir nastala je knjiga 'Istina na pijesku' koju je objavila prije nekoliko mjeseci.

'Za ovu sam knjigu trebala pročitati stotinu knjiga, a nakon toga se knjiga sama počela pisati. Više puta pomislim da sam otkrila jedan veliki izvor iz kojeg sve teče i oblikuje se u sadržaje. Nije potrebna nikakva predradnja ni nadahnuće, samo 'olovka' i povjerenje da idem pravim putem', objasnila je Zdenka Heršak.

Koja je tajna tjelesne ljepote?

'Ima dvije vrste ljepote: vanjska i unutarnja. Neprijatelj tjelesne ljepote je vrijeme. U unutarnjoj ljepoti vrijeme stvara zrenje. Kada su obje u balansu, može se reći to je ljepota'.

'Tjelesna ljepota je relativan pojam, stoga je samo varka. Ljepota i novac se privlače, ali se i troše', smatra Zdenka koja se voli izražavati u aforizmima.

Može li se voljeti bezuvjetno?

'Ljubav bez uvjeta je slatka, ali jako kratka. Ako nema uvjeta, čovjek će ga stvoriti', kaže glumica i spisateljica.

Bog kao inspiracija

'Samo se takva inspiracija održala tisuće i tisuće godina i nikad nije ostarjela ni u jednom području, umjetnosti, znanosti... Ona je stvarala čuda ljepote i otkrivala istinu'.

Zakon privlačnosti vrijedi ako se koncentriramo na ono što želimo dati...

Dijelovi iz knjige

Donosimo ti dijelove iz knjige 'Istina na pijesku' Zdenke Heršak

Što je Narcis vidio u jezeru

Kada razmišljam o ljepoti koju sam doživjela, mislim da nikako nije u pitanju samo tjelesna ljepota, već da je u tom pojmu ljepote sadržana neka viša, unutarnja dimenzija, koja se kroz taj tjelesni sklad očituje.

Ljepota sama po sebi može biti mrtva, kao mrtva priroda. Lijepa slika, ali bez sklada s unutarnjim životom.

Ali ona unutarnja ljepota svijetli, nadograđuje i uljepšava tjelesne nedostatke. Ta unutarnja ljepota je presudna, jer ona sve povezuje, stvara sklad... njegovi dijelovi nisu odvojeni.

Na livadi

Ne treba ništa raditi da bismo bili sretni, ako želimo biti sretni prepustimo se i tada ulazimo u tajne života. U najveće tajne!

Ptice stalno pjevaju, drveće stalno cvjeta, rijeke teku, a cjelina je veoma psihodelična i slavi vječno postojanje.

Stalno mislim da u budućnosti negdje moram doći do cilja koji moram dostići. A život je već tu. Zašto odlagati za budućnost? Važno je ne mimoilaziti se sa životom.

Sreća uvijek u nas prodire kao san, na isti način. Zapravo, kad ne marimo, kad dopuštamo da se pojavi, onda i san kao i sreća bude blizu nas kao što u nas ulazi miris cvijeća - sam od sebe.

Klikni i pročitaj 'Priču o leptiru' iz knjige 'Bez straha'...

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.