Psiha i seks 22. veljače 2016.

Seksualno uznemiravanje nije kompliment!

Slika_10
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kampanju pod nazivom #NIJEkompliment osmislile su volonterke u suradnji sa Ženskom sobom kako bi široj javnosti s naglaskom na mlade približile problematiku seksualnog uznemiravanja. Kampanja se provodi u sklopu projekta „Ja znam! Ja djelujem!“, kojeg financijski podržava Grad Zagreb – Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport

Glavni cilj kampanje je osvještavanje prvenstveno mladih, ali i svih ostalih o seksualnom uznemiravanju te kako i zašto ga spriječiti. Namjera nam je da informiramo populaciju kako je primjerice zviždanje, razni vulgarni izrazi, neželjeno dodirivanje i sl. neželjeno ponašanje što ne smijemo podržavati. 

Što je seksualno nasilje?

Seksualno uznemiravanje je jedno od najčešćih oblika seksualnog nasilja. Obuhvaća neželjena seksualna ponašanja koja nužno ne uključuju fizički dodir, a osobu dovode u neugodan i ponižavajući položaj, te izazivaju osjećaj srama. Iako živimo u 21. stoljeću, za seksualno uznemiravanje kao oblik seksualnog nasilja, većina zakonodavstva nema mehanizam sankcioniranja. U Hrvatskoj je spolno uznemiravanje uvedeno u Kazneni zakon 2013. godine te je za takvo djelo predviđena kazna do 1 godine zatvora. Takav oblik seksualnog nasilja se najlakše tolerira i smatra se trivijalnim problemom koji se s lakoćom može izbjeći i zaustaviti, što najčešće nije točno. Vrlo često se radi o ponavljajućim ponašanjima koja se javljaju kroz dulje vremensko razdoblje i za koje osoba koja mu je izložena ne može naći jednostavno rješenje. Ključni element je moć, odnosno provodi ga osoba koja je na moćnijoj poziciji od osobe nad kojom se ono provodi. 

Osvještavanje ozbiljnosti ovog fenomena

'Upravo kako bi razbile neke mitove, te osvijestile širu javnost o ozbiljnosti ovog problema, osmislile smo kampanju s ciljem poticanja mladih i šire javnosti da promisle o raširenosti seksualnog uznemiravanja, te da se i sami uključe u osvještavanje o ozbiljnosti ovog fenomena. Naš cilj je da putem letaka, plakata i naše Facebook stranice informiramo mlade o seksualnom uznemiravanju, a potom ih potaknemo da i oni budu proaktivni i daju svoj doprinos. Mladi će moći pružiti svoj doprinos putem društvenih mreža dijeljenjem slike na svojim profilnim stranicama (Facebook, Instagram) uz korištenje zadanog hastag-a kampanje #NIJEkompliment. Također, pozivamo sve da uz #NIJEkompliment napišu neko svoje iskustvo seksualnog uznemiravanja za koje vjerujemo da je svatko od nas u nekoj situaciji, nažalost, doživio', pišu volonterke kampanje na Facebook stranici.

Stoga, uključi se i TI. Ako imaš priču u kojoj si bio/la žrtva seksualnog uznemiravanja ili znaš nekoga tko je, podjeli je na društvenim mrežama uz #NIJEkompliment i pomozi nam upoznati javnost sa problemom seksualnog uznemiravanja. Reci prijateljima za kampanju, slikajte se zajedno, dijelite priče i sve to uz #NIJEkompliment. Napravi selfie sa ovim letkom/plakatom, te ga podijeli na društvenim mrežama i Facebook stranici NIJEkompliment uz #NIJEkompliment i zauzmi stav u borbi protiv seksualnog uznemiravanja!

#NIJEkompliment kada ti netko upućuje seksističke i uvredljive primjedbe na račun tvojeg izgleda!Jesi li doživio/dož...

Posted by NIJEkompliment on 17. veljače 2016

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.