Psiha i seks Moje emocije 08. siječnja 2019.

Kako se svidjeti ljudima? Iskoristi stari trik Benjamina Franklina

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako ne postoji čarobna formula koja bi ljude natjerala da budu tvoji prijatelji ili partneri, postoji nekoliko trikova koji ti mogu pomoći da bolje napreduješ s ljudima koje poznaješ i upoznaješ.

Goalcast prenosi da je jedan od takvih trikova "Efekt Benjamina Franklina", a sve je u kontraintuitivnom savjetu koji može učiniti da se više svidiš ljudima. 

Što se više družiš sa svojim prijateljima, to ćeš biti zdravija

Što je efekt Benjamina Franklina? 

Benjamin Franklin je u autobiografiji ispričao priču o tome kako je zamolio svog političkog suparnika da mu posudi rijetku knjigu koju je tada posjedovao. Suparnik je prihvatio njegovu zamolbu i posudio mu knjigu, a Franklin je poslao zahvalnicu kada je knjigu vratio. On i njegov tadašnji suparnik ostali su prijatelji do kraja života. 

Franklin je napisao: "Onaj koji ti je jednom učinio dobro, bit će spremniji učiniti ti dobro nego onaj kojem si se ti obvezao."

Drugim riječima, netko tko ti je učinio uslugu bit će ti skloniji. Naime, nova istraživanja su potvrdila Efekt Benjamina Franklina. U studiji iz 2014. godine sudionici u SAD-u i Japanu proučavani su tijekom rada na različitim projektima. Otkrili su da su se sudionicima više svidjele osobe koje su zatražile pomoć za dovršavanje projekta nego one koje nisu.

Primjena Efekta Benjamina Franklina

Zapravo ovakve primjere možeš vrlo lako primijeniti u vlastitom životu

  • Zamoli kolegu da ti posudi olovku
  • Zamoli djevojku ili mladića koji ti se sviđa da te fotografira
  • Kada se želiš povezati sa starim prijateljem, pitaj ga za recept njihovog jela. 

Za ovaj jednostavan efekt neograničene su mogućnosti korištenja. Dakle, koristi ga kad ti je potreban jednostavan način da izgradiš vezu s nekim, čak i strancem ili suparnikom. 

Nemoj više biti samo prijateljica muškarcu od kojeg želiš nešto više

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.