Psiha i seks 26. ožujka 2021.

Kako prestati uhoditi bivšeg na društvenim mrežama?

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Suvremeni život i dostupnost tehnologije mnogo toga su nam olakšali. Ali, sve ima dvije strane, pa tako i to. Iako praktična i korisna, tehnologija nas je uvelike napravila i svojevrsnim modernim robovima.

Budimo se, hodamo i liježemo s mobitelima u rukama, gledamo televiziju, na put nosimo laptop i tablet - gotovo da nema doba dana kada ne odlučimo samo na sekundu 'škicnuti' na taj magični uređaj. Uređaj koji nas je zbližio, ali u isto vrijeme i udaljio od ljudi.

Osim igrica, slanja poruka, gledanja filmova i sličnoga, mobiteli i ostala tehnička sredstva veliku ulogu imaju i kada su u pitanju društvene mreže. Ponekad ih koristimo za posao, ponekad za zabavu, ali postoji i vrijeme kada ih neki od nas koriste i za stalkanje ili uhođenje (bivših) partnera, prijatelja, roditelja pa ponekad čak braće i sestara,

No, u kojoj je to mjeri normalno i dozvoljeno te kako stati tomu na kraj?

Mark Groves, osnivač tečaja Create the Love and Breakup Recovery, stručnjak je koji mnogima pomaže prilikom suočavanja s gorkom istinom. Za početak, on uvijek voli navesti kako u procesu prekida prvo moramo suosjećati sami sa sobom. "Kad naša veza završi, posebno neočekivano, naša ljubav prema toj osobi ne prestaje samo tako, istog trenutka. Zbog biološkog odgovora na ovo prekidanje veze često se osjećamo još zaljubljenije u bivše partnere nego kad smo bili zajedno", kaže on i nastavlja da kada bismo promatrali mozak zaljubljene osobe koja razmišlja o svom partneru - na ekranu bi svijetlili isti oni dijelovi mozga kao i kod osoba koje su ovisne o teškim drogama, poput kokaina i heroina.

U osnovi, on smatra da osjećaj ljubavi i čežnje za nekim izaziva svojevrsnu ovisnost, a društvene mreže su ono što tu ovisnost hrani kada u jednom trenutku dođe do prekida veze. No, kako stati tome na kraj?

Možda te zanima... Jedan muškarac nabrojao je 9 razloga zbog kojih je 'lud' za svojom partnericom Psiha i seks

“Uhođenje bivšeg partnera ne pridonosi zdravlju i ozdravljenju u emocionalnom smislu. Ono osobe drži zaglavljenima u određenom vremenu. Ne samo u prošlosti, već su nadi i određenoj budućnosti s njima, bivšim partnerima, u njoj.

Groves navodi kako je odgovor na pitanje jednostavan. Ako si ne možeš pomoći i unatoč tome što znaš da ste prekinuli i da trebaš i želiš nastaviti dalje ti to ne možeš - jednostavno moraš smoći snage i blokirati tu osobu. Izbrisati njen broj, blokirati ju na društvenim mrežama i dopustiti sebi, ali i svom mozgu, da 'odmori' od njega ili nje.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Svatko ima kontrolu nad svojim životom, ali treba imati i kontrolu nad emocijama kako bi smogla dovoljno snage da to napraviš.

Ako ti ni to ne pomogne da prestaneš razmišljati o njemu ili, ako i nakon brisanja broja, on ostane u tvojoj glavi, jer ga znaš napamet, vrijeme je za daljnje korake. Okruži se prijateljima, pronađi novi hobi ili odi prošetati u prirodu, pogotovo ako imaš kućne ljubimce. Napravi neku (novu) stvar zbog koje ćeš se osjećati bolje u svojoj koži i iskoristi dan. 

Nakon nekog vremena, doći će i vrijeme povratka u svijet hodanja i zaljubljivanja. Ne moraš odmah krenuti s izlascima ili se upuštati u upitne veze, ali jednostavan odlazak na piće s prijateljicama ili razmjena pokoje poruke s nekim neće ti naškoditi!

Ako ništa od ovoga ne pomogne, možda je vrijeme da napraviš i socijalni detox - daj malo prostora sebi, uzmi produženi vikend, odi u prirodu i društvene mreže te općenito internet ostavi iza sebe - osjećat ćeš se bolje ne samo emocionalno već i psihički!

Možda te zanima... 16 znakova da mu nije dovoljno stalo do tebe Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.