Psiha i seks Seks i veze 29. prosinca 2018.

Kada trebaš ignorirati partnera i kako to učiniti?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Je li ignoriranje partnera s vremena na vrijeme potpuno pogrešno? Je li izbjegavanje partnera uvijek pokazatelj da postoji problem u vašem odnosu?

Power of Positivity prenosi kako većina stručnjaka za veze naglašava važnost komunikacije, nerijetko nam je rečeno kako bi partnerstvo funkcioniralo, parovi uvijek moraju biti otvoreni jedno prema drugom i zajedno se suočavati s problemima. No, studija objavljena u časopisu Journal of Personality and Social Psychology navodi da postoji iznimka od ovog pravila. Naime, ponekad je ignoriranje partnera zapravo u redu i povlačenje od partnera može dovesti do većeg zadovoljstva u životu. 

"Što ako partner od kojeg se traži promjena, jednostavno nema pristup i kontrolu nad svim resursima potrebnim za izvršenje te promjene? U tom slučaju, razdvajanje je možda neophodno", rekla je Jaclyn M. Ross. 

6 najčešćih krivo shvaćenih rečenica u vezama

Zahtjev - ignoriranje

Stručnjaci Američke psihološke udruge posjetili su 1000 parova za ovu studiju tijekom 18 mjeseci. Sudionici su rado raspravljali o svojim problemima i stvarima koje žele promijeniti u svom odnosu. Istraživači su proučavali dinamiku parova i vidjeli poznati obrazac zahtjeva i ignoriranja. To se obično događa kada jedan partner traži nešto, a drugi ignorira zahtjev. 

  • Tradicionalno, obrazac zahtjev - ignoriranje dovodi do sukoba u vezi
  • Takvo ponašanje često je povezano s visokim nezadovoljstvom kada dolazi do pritiska i krivnje
  • No iznenađujuće, obrazac zahtjev - ignoriranje nije imao tako nepovoljan utjecaj na odnose parova s niskim prihodima u usporedbi s onima koji su bili ekonomski i socijalno bolje stajali. 

Ignoriranje i nezadovoljstvo vezom

Rezultati se otkrili da se zadovoljstvo vezom bogatijih parova smanjilo kad je bilo previše zahtjev - ignoriranje obrasca. S druge strane, zadovoljstvo odnosa ekonomski i socijalno nepovoljnih parova bilo je stabilnije unatoč obrascima zahtjev - ignoriranje. Ali kad muž s nižim primanjima nije zanemario svoju ženu, tamo je nezadovoljstvo bilo niže. 

Autorica studije Jaclyn M. Ross objasnio je takav obrazac može drugačije funkcionirati za različite parova, ali je uznemirujući za svaki odnos. Ross je navela primjer kad žena traži da njezin muž pita šefa za povišicu. 

  • Muž s niskim dohotkom može to će učiniti protiv svoje volje, znajući da postoje rizici. 
  • Umjesto toga, ignorirat će zahtjev supruge. 
  • Međutim, u procesu ignoriranja, muž štiti svoje samopoštovanje, kao i ranjivost njihove situacije. 
  • U ovom slučaju, zanemarivanje supruge bila je pozitivna stvar za odnos 

Ali ako je muž zarađivao više i bio u boljoj poziciji za traženje povišice, zanemarujući zahtjev svoje žene mogao bi se promatrati kao nespremnost da život svoje obitelji učini boljim. To može lako povećati napetost i nezadovoljstvo žene prema mužu.

Visoka očekivanja vs. realistična očekivanja

Iako bi se moglo činiti da parovi koji imaju bolji ekonomski i socijali status lakše rješavati probleme jer imaju resurse, njihov status također može dovesti do visokih očekivanja. Dakle, ako očekivanja nisu ispunjena, konflikti u vezi mogu se razviti i pogoršati postojeće probleme.

Ross je naglasio da zbog toga što parovi s nižim prihodima imaju realna očekivanja od svoje situacije, obrazac zahtjev - ignoriranje manje utječe. Parovi u društveno nepovoljnom položaju svjesni su da im problemi u životu postaju dublji kad ih ne mogu kontrolirati. Dakle, ako promjena njihove situacije nije moguća, tada ignoriranje postaje ne samo zdraviji odgovor nego i nužnost. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako ignorirati partnera na zdrav način? 

Biti u vezi je puno posla. Koliko god voliš svog partera, imaš epizode u kojima želiš da te ostavi na miru. Unatoč važnosti komunikacije u vezi, postoje slučajevi kada je zanemarivanje partnera u stvari u redu kao što je prikazano u gore navedenom istraživanju. Ali evo još nekoliko načina da se povučeš od svog partnera dok još radiš na stvaranju pozitivnog odnosa. 

Nemoj se truditi povezati s partnerom kad je loše volje

Najbolje je otpustiti i dati partneru malo prostora kad je loše raspoložen. Bit će teško imati konstruktivan razgovor s nekim tko je ljut, pričekaj dok negativno raspoloženje ne popusti. Isto tako, ako si ti ona koja je ljuta, svoju ljutnju bi trebala odvojiti od svog partnera. Ovo je pozitivan način da izbjegneš svađu koja možda čak i nema veze s tvojim odnosom. 

  • Na primjer, ako tvoj partner dolazi kući nakon lošeg dana na poslu.
  • Budući da je malo pod stresom i osjetljiv, mogao bi pretjerano reagirati na sve što radiš ili kažeš.
  • Ako se počneš braniti tako što ćeš oštro odgovarati, mogla bi izazvati svađu između vas dvoje. 

Ponekad tvoj partner može tebe namamiti u svađu. 

  • Shvati da kad je osoba pod stresom i ljutita, možda neće biti nikakvih logičkih osjećaja. Ne primaj takve komentare osobno. 
  • Umjesto da prihvatiš mamac, bolje je odgovoriti na njega jednostavnim "Da" ili "U redu".
  • Ako osjeti da nisi za svađanje, vjerojatno će te ostaviti na miru.

Ali izbjegavanje partnera kako se ne bi posvađali, kratkoročno je rješenje. To ne bi trebali biti nešto što ponavljaš jer to nije zdrav mehanizam za rješavanje vašeg odnosa. Kada je smireniji, a ne temperamentniji, pobrini se da razgovaraš s njim o tome što se stvarno događa na poslu. 

Ignoriranje neke njegove loše navike

Nitko nije savršen i to je univerzalna istina, postoje stvari kod tvog partnera koje će te i dalje ljutiti, a vjerojatno će i neke tvoje navike ljutiti i njega. Ali ako dopustiš da svaka nesavršenost dođe do tebe, onda nikada nećeš živjeti skladno sa svojim partnerom. Dakle, u nekim je slučajevima bolje ignorirati loše navike. 

Unatoč tome što ljudi kažu, nije uvijek lako promijeniti one loše navike. Kad tvoj partner ima nešto od djetinjstva ukorijenjeno, možda ćeš morati prihvatiti da nikada neće promijeniti te svoje navike. 

  • Na primjer, ako tvoj partner zaboravi isključiti svjetla kad napusti prostoriju. 
  • Rekla si mu stotinu puta da prestane biti rasipan, ali još uvijek to čini. 
  • Umjesto da ga mučiš, razmisli o zanemarivanju takve navike. 
  • Nemoj biti kao njegova majka, koja je vjerojatno nadgledala je li svjetlo isključeno.

To nije osobni napad na tebe ako zaboravi učiniti nešto na što si ga sto puta podsjetila. On to ne čini kao znak nepoštovanja, to je samo loša navika koje se ne može riješiti. Ponekad, treba predvidjeti neke od njegovih nedostataka i ne dopustiti da te uzrujaju. Ako to ne utječe izravno na vaš odnos, stvarno nema štetne posljedice u tome. 

Smiješ ljuta otići na spavanje 

"Ne idi ljuta spavati" kaže stari savjet. Ideja ovog savjeta je da parove treba poticati na pozitivne misli, a ne negativne uspomene. Stoga, trebaju riješiti svađe prije spavanja. No, istraživanje objavljeno u časopisu Journal od International Society of Psychoneuroendocrinology otkrilo je da bi bilo bolje ignorirati partnera nego se uključiti u svađu prije spavanja. Učinit ćeš i svome zdravlju uslugu jer svađa prije spavanja može dovesti do nedostatka sna. To zauzvrat može podići rizik od povišenog krvnog tlaka, kardiovaskularnih bolesti, artritisa i dijabetesa

Stručnjaci su pratili 43 bračna parova u ovom eksperimentu i poručali uzroke krvi prije odlaska u krevet. Kad su se posvađali, znanstvenici su nakon svađe uzeli uzorke krvi kako bi analizirali postoje li razlike. 

  • Njihovi nalazi pokazali da parovi koji se nisu naspavali jer su noć prije morali riješiti svađu, imali su više pokazatelja upale u svom tijelu. 
  • Ako se navikneš da nikad ne ideš u krevet ljuta, po trošku sna zbog rješavanja argumenata, vjerojatno ćeš imati visoku razinu upale
  • Upala je preteča mnogih vrsta bolesti. 
  • Studija je pokazala upozorenje protiv ideje da moraš argument riješiti prije spavanja 

Što je još gore, parovi koji rješavaju svađu, a gube san zbog nje, često završavaju raspravljajući se sljedeći dan (ili noć). I to vjerojatno zato što im nedostaje spavanje. Čini se da bračni sukobi i loš san ne čine dobru kombinaciju, zdravstveno. Dakle, ako bi se radije naspavala nego sudjelovala u svađi s partnerom, onda ga malo ignoriraj.

Pristojno reci suprugu da izbjegavaš

Ponekad reći unaprijed je zreliji način rješavanja situacija koja bi mogla biti stresna i napeta. Dakle, ako trebaš izbjegavati svog muža, možda mu je bolje reći na izravan, ali pristojan način. U nekim odnosima parovi zovu time-out kako ne bi pogoršali situaciju. Parovi obično ne razgovaraju jer još uvijek obrađuju svoj bijes. U takvim slučajevima, pomaže ako si međusobno kažete zašto se izbjegavate. 

  • Na primjer, ako ne želiš jesti sa suprugom, možeš mu pristojno najaviti da bi radije jela u spavaćoj sobi. 
  • Reci: "Još sam uzrujana zbog toga što se dogodilo, ali još nisam spremna razgovarati. Oprosti, ali jest ću u drugoj sobi." 
  • Ovo nije manipulativna taktika ako ste se oboje dogovorili da tako postupate s ljutnjom kad netko od vas nije još spreman sjesti i razgovarati.
  • Ovo dolazi s velikim poštovanjem ako se parovi slažu s ovim pojmom jer nikad ne moraš koristiti destruktivno tiho postupanje. 
  • To pokazuje pristojnost i zrelost čak i ako si jako ljuta. 

Zaključak? 

Čak i ako postoje pozitivni načini ignoriranja partnera, to ne briše činjenicu da postoje probleme koje moraš riješiti. Dakle, nakon što si ignorirala dan ili dva, sljedeći korak je komunikacija. Također, tvom odnosu će pomoći ako ne zanemariš dobre stvari koje vidiš ili osjećaš u odnosu sa svojim partnerom. Izrazi svoju zahvalnost i naklonost partnera svaki put kad imaš priliku. 

6 razloga za ostanak u toksičnim vezama i zašto je toliko komplicirano izaći iz odnosa

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.