Psiha i seks 01. prosinca 2015.

Kad te boli, moraš reći!

Nevena-Video
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Predblagdansko vrijeme mnogima donosi druženje, sreću i veselje, ali istraživanja su pokazala kako je i stopa depresije veća tijekom blagdana, pogotovo kod osoba koje se tada više nego inače osjećaju usamljenima. Iva Šulentić, Nevena Rendeli, Bojan Navojec, Marija Škaričić, Ivan Šarić i mnogi drugi sudjelovali su u snimanju videa kojem je cilj podići svjesnost o pravovremenoj prevenciji i liječenju depresije

Predviđanja kažu kako će depresija do 2020. biti druga najraširenija bolest u svijetu. Poznata i kao bolest 21. stoljeća, depresija se pojavljuje u rasponu od blage do teške. Mnogi ljudi podcjenjuju depresivna stanja svojih bližnjih i pripisuju ih slabosti njihova karaktera. 

Neizdrživa patnja i bol

'Nije neobično da od depresije obole osobe koje imaju zadovoljene sve temeljne životne potrebe. Imaju obitelj, karijeru, novac, ali depresivnom pacijentu se često kao jedini izlaz iz stanja duboke duševne boli nameće suicid. Pacijenti to svoje stanje opisuju kao neizdrživu patnju. Tvrde da je porod ili izmokravanje bubrežnog kamenca u usporedbi s tim stanjem minorno. Nisu se sposobni ustati iz kreveta, brinuti o djeci ili osobnoj higijeni. Pacijentima u takvim stanjima nažalost psihoterapija ne može pomoći, nego samo dobro pogođeni antidepresivi', objasnila je dr. Mirjana Orban i napomenula da što prije pacijent dođe, odnosno što je niži nivo depresivnog stanja u kojem se nalazi veća je i mogućnost da mu se pomogne. Saznaj više o utjecaju karaktera na depresiju.

Pogledaj video!

Izvor: YouTube

Pročitaj specijal o liječenju depresije i saznaj više o podršci mentalnom zdravlju mladih.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.