Psiha i seks 22. svibnja 2023.

Jorge i Demián Bucay će u Zagrebu održat predavanje o osobnom rastu i ljudskim odnosima

Jorge i Demián Bucay
Foto: Igor Kralj/PIXSELL Jorge i Demián Bucay
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jedan od najpoznatijih svjetskih psihoanalitičara Jorge Bucay i njegov sin Demián, također psihoanalitičar i pisac, će 23. svibnja u Velikoj dvorani Lisinski održati predavanje o osobnom rastu i razvoju koji se neizbježno hrani susretom s drugima.

Jorge Bucay je argentinski psihoanalitičar i pisac rođen 1949. godine u Buenos Airesu, Argentini. Bucay je diplomirao medicinu te se specijalizirao za područje psihičkih bolesti. Kao psihijatar i psihoterapeut najprije je radio u klinikama i ordinacijama, no poznat je postao zbog svojih knjiga i predavanja o samopomoći i emocionalnom rastu. Kako sam za sebe kaže, on nije pisac koji piše umjetnička djela, on jednostavno zapisuje priče i sa svih strana svijeta i iz svih vremena.

Bucay je autor mnogih uspješnih knjiga, uključujući "Ispričat ću ti priču" i "Put sreće". Njegove su knjige prevedene na 24 jezika, a postale su bestseleri u više od trideset zemalja. Često se bave temama kao što su samosvijest, emocionalna inteligencija, ljubav, sreća i samoprihvaćanje. Ono što ga čini posebnim je njegov pristupačan i inspirativan način izražavanja, koristeći priče, anegdote i metafore kako bi ilustrirao svoje ideje i savjete. "Ljubav je, za mene, iskrena odluka za voljenu osobu stvoriti prostor toliko širok da mogu sami odabrati što će raditi sa svojim životom, tijelom i osjećajima, tako da ta odluka ne mora zadovoljiti mene ili da ja ne moram nužno biti dio nje", "Nesporazumi su važan dio učenja jer bez grašaka nema ni rasta" te "Ljubav prema drugima se rađa iz nečije sposobnosti da voli, a ona počinje iz ljubavi prema sebi" samo su neki od inspirativnih citata s kojima se susrećemo u njegovim djelima. 

 | Author: Igor Kralj/PIXSELL Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Njegov sin Demián Bucay također je poznati psihoanalitičar i pisac, a zajedno su stvorili knjigu "O roditeljima i djeci". Slavni otac i sin će na predavanju u Zagrebu govoriti o najvažnijim ljudskim vezama: odnosu s roditeljima, odnosu s djecom, partnerom, prijateljima i još pokojim kako bi pokušali pronaći tajnu koja će nam omogućiti da u svakom od njih izbjegnemo probleme i postignemo da nas taj odnos zadovolji i obogati.

Na konferenciji za novinare Jorge Bucay je poručio: "Znanost je pokazala da su kvaliteta, kvantiteta i učestalost odnosa okosnice sreće i zdravlja čovjeka. Na predavanju ćemo govoriti generalno o odnosima, našemu odnosu i odnosima koje učimo od svih drugih". Dodao je kako je puno toga naučio kroz rad sa sinom s kojim, kako kaže, "odnos gradi kroz zajedničko učenje, ne kroz biznis". Demián je istaknuo važnost razgovora, koji je ključ uspješne suradnje s ocem. Lakoća čitanja velik je faktor u popularnosti njihovih knjiga, smatra Jorge, što je objasnio kroz anegdotu. "Moja majka odlučila je naučiti čitati samo zato da bi mogla pročitati moje knjige. Jednom kad je naučila čitati, kazala mi je da ne razumije što joj želim poručiti. Kad sam joj objasnio, pitala me zašto to nisam napisao tako kako sam joj sada objasnio. Tada sam odlučio da nikad neću nešto napisati, a da se prije ne pitam bi li to moja majka razumjela. To je tajna naše popularnosti", navodi HINA

Pred zagrebačkom publikom će se pojaviti 23. svibnja u Velikoj dvorani Lisinski, a predavanje pod nazivom "Na vrh nitko ne dolazi sam (Šetnja kroz ljudske veze)" započinje u 20 sati. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.