Psiha i seks Seks i veze 18. lipnja 2022.

Računa li se dopisivanje kao preljub?

Foto: shutterstock Par u raspravi zbog mobitela
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Provalila si u računalo, tablet ili mobitel svog partnera i otkrila njegovu bogatu prepisku s nekom drugom? Iako nije bilo tjelesnog kontakta, osjećaš se prevarenom. Spoznaja da se nisu susreli uživo donekle te je primirila, ali te taj problem i dalje muči.

Većina ljudi oba spola osjeća se jednako u takvoj situaciji. Internetska nevjera ili virtualna afera odnos je koji se održava preko društvenih mreža, e-maila ili programa za dopisivanje. Takav odnos može uključiti emocionalnu bliskost, povjeravanje tajni, izraze simpatija, ljubavne izjave i virtualni seks, sve do masturbacije pred kamerama. U jednom istraživanju, 71 posto ispitanika ocijenilo je nevjerom internetsku romansu koja uključuje cybersex, dok ih je 55 posto proglasilo nevjerom online vezu bez cybersexa.

Fantazija ljepša od stvarnosti

Istraživanja pokazuju da virtualni 'ljubavnici' unutar nekoliko dana od upoznavanja počinju dijeliti tajne, raspravljati o osobnim problemima i seksualnim ukusima. Mnogi korisnici tvrde da im internetski odnos pruža više zadovoljstva od odnosa licem u lice. Ovo je posljedica sklonosti virtualnih ljubavnika da jedno drugo idealiziraju, jer žele vjerovati da su upoznali nekoga tko im odgovara. Pored toga, virtualni se partneri u porukama prikazuju u najboljem svjetlu, nastojeći se dopasti sugovorniku. A u tom se cilju mnogi obilno služe lažima.

''Fantazija je važan faktor u online aferama, a fantazija uvijek nadmašuje stvarnost'', tvrdi dr. Katherine Hertlein sa sveučilišta u Nevadi u Las Vegasu. ''Stvarni partner nikad ne može svladati partnera iz mašte'', objašnjava doktorica.

Špijunski posao

Ako preljubnik ne napravi ozbiljnu pogrešku u koracima, nije lako otkriti internetsku nevjeru. Mnogi partneri imaju eksplicitan ili prešutan dogovor da jedno drugome ne gledaju gadgete. Ako ga suprotno dogovoru ili praksi odjednom zatražiš da ti pokaže računalo, smartphone ili tablet, zvučat će kao da ga optužuješ. A optužba bi mogla biti neutemeljena. S druge strane, odbijanje davanja gadgeta, profila na Facebooku ili e-maila na uvid partneru nije dovoljan dokaz nevjere. Svatko može imati opravdanih i poštenih razloga za čuvanje podataka na svom uređaju. Ipak, neka njegova ponašanja mogu ti poslužiti kao indicije da tvoj partner održava virtualnu aferu. Ako živite zajedno, malo je vjerojatno da će se dopisivati s virtualnom ljubavnicom dok si ti u blizini. Umjesto toga, nastojat će komunicirati s njom u drugoj prostoriji ili dok ti spavaš.

Možda te zanima... Adam Levine varao trudnu suprugu? Karakteristike česte kod osoba koje varaju partnere Psiha i seks

Znakovi online nevjere

  • Ostaje li sam za kompjuterom do kasnih sati? Budi li se ranije nego što je uobičajeno i odmah sjeda za kompjuter? Ako mu se približiš i pitaš ga što radi, munjevito mijenja aplikaciju? To bi mogli biti znakovi online nevjere.
  • Odlazi li često u kupaonicu s mobitelom ili tabletom i tamo provodi neuobičajeno dugo vremena? Kad mu pokucaš na vrata, neuvjerljivo ti dovikuje da će 'odmah izaći, samo što nije'? To je također dovoljno dobar temelj za sumnju.

Terapijske mogućnosti

Terapija za internetsku nevjeru slična je onoj za nevjeru u stvarnom životu. Terapeuti s parovima obrađuju pitanja povjerenja, izdaje i opraštanja. Dr. Hertlein potiče parove da zajedno posjećuju internetske stranice s romantičnim i seksualnim sadržajima radi usvajanja novih vještina. Preporučuje im i da presele kompjuter u zajedničku prostoriju i da dogovorno instaliraju aplikacije za praćenje online aktivnosti.

Terapija je otežana ako preljubnik ne smatra svoje internetske aktivnosti nevjerom. Uobičajena su opravdanja 'nisam spavao s njom' ili 'nisam se ni susreo s njom uživo'. No, stručnjaci kažu da je već i emocionalni odnos 'prava' nevjera, ako je prevareni partner doživljava takvom. "Osoba prevarena u virtualnoj aferi može patiti jednako kao i da je njen voljeni vara u stvarnom životu", zaključuje Hertlein.

Doznaj više o usamljenosti u vezi.