Psiha i seks 14. kolovoza 2022.

Je li moguće da te brak čini depresivnom? Ovo su pokazatelji lošeg braka

Je li moguće da te brak čini depresivnom?
Foto: shutterstock Situacijska ili reaktivna depresija je kratkotrajni oblik depresije i spada u poremećaje prilagodbe
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jesi li se ikada našla u situaciji kako se preispituješ jesi li sretna u braku. Postoje načini da utvrdiš patiš li od situacijske depresije koja proizlazi iz problema u vezi.

Depresija može učiniti da se osjećaš kao da si pod vječnim tamnim oblakom, čineći te neprestano tužnom. Možeš se osjećati teško, umorno i bez zanimanja za aktivnosti u kojima obično uživaš. Depresija također uzrokuje nekarakteristično negativne misli o sebi, drugima i svojoj budućnosti, prema YourTango.

Situacijska depresija razlikuje se od kliničke depresije

Uzroka depresije je mnogo, a problemi u braku ili vezi samo su jedan od razloga zbog kojih možda imaš situacijsku depresiju. Situacijska ili reaktivna depresija je kratkotrajni oblik depresije i spada u poremećaje prilagodbe. Do pojave situacijske depresije može doći nakon što osoba doživi neko traumatično iskustvo (napad, bolest, smrt drage osobe, problemi u školi, na poslu, u braku, itd.). Dakle, radi se o poremećaju koji je direktno vezan za neki stresan događaj ili više takvih događaja.

Depresija može doći iz poremećaja moći ili lošeg ponašanja nekoga do koga ti je stalo jer ranjava tvoje samopoštovanje. Općenito, žene imaju veću vjerojatnost da će doživjeti depresiju nakon razvoda od muškaraca. Međutim, manje je vjerojatno da će muškarci otvoreno razgovarati o svojoj depresiji.

Jesu li udane žene manje sretne?

Koji su pokazatelji nesretnog braka?

Neki se znakovi nesretnog braka kreću od toga da više nemaš želju imati spolne odnose do umanjivanja međusobnih osjećaja i ljubavi. Drugim riječima, više ne uživaš u braku i tvoje je samopouzdanje nestalo. Osjećaš se zapostavljeno i ono što partner radi te ne usrećuje. Ako se osjećaš nemoćno ili povrijeđeno u vezi, općenito ili zbog određenog događaja koji se dogodio, velike su šanse da će se depresija uvući u tvoje emocionalno stanje.

Kako toksični odnosi utječu na mentalno zdravlje?

Toksični odnosi stresiraju, a stres skraćuje životni vijek. Ovakve veze mogu uzrokovati da se osjećaš nesigurnije ili polako izgubiš samopoštovanje. Zbog njih se osjećaš bespomoćno, uplašeno, tjeskobno, pa čak i paranoično. Sve su to simptomi depresije. I, vjerovala ili ne, loša veza može uzrokovati mentalne bolesti. Svi su ti osjećaji vrata za neke vrlo ozbiljne probleme mentalnog zdravlja poput depresije ili tjeskobe. Umjesto da ignoriraš ove crvene zastavice, razmisli o tome što možeš učiniti drugačije kako bi spriječila da ti uništi mentalno zdravlje. Ako osjećaš da se depresija pogoršava ili ti je potrebna pomoć i podrška, obrati se prijateljima, članovima obitelji ili profesionalcima.

Voljela sam njega više nego sebe i to je ubilo naš brak Možda te zanima... Voljela sam njega više nego sebe i to je uništilo naš brak Psiha i seks

Moguće je da se zbog loše veze ili problema u braku osjećaš depresivno. Ovo su opći znakovi nezdrave veze, pa ako ih prepoznaš, a nisi prirodno sklona potištenosti osoba, možda imaš razloga za zabrinutost.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Dok roditelj ima većinu moći u zdravom odnosu roditelj-dijete, sve dok roditelj koristi tu moć da njeguje, a ne da dominira nad djetetom, sve će biti u redu. U ljubavnim odnosima između dvije odrasle osobe, zajednička je snaga zdravija od neravnoteže moći.

Osjećaš se podcijenjeno

Depresija se može pojaviti kad se osjećaš manje moćnom od osobe s kojom komuniciraš. No, ne stvaraju sve razlike u moći depresiju. Primjerice, dok roditelj ima većinu moći u zdravom odnosu roditelj-dijete, sve dok roditelj koristi tu moć da njeguje, a ne da dominira nad djetetom, sve će biti u redu. Slično tome, poslodavci imaju veću moć od zaposlenika. U ljubavnim odnosima između dvije odrasle osobe, zajednička je snaga zdravija od neravnoteže moći.

Osjećaš se kritizirano

 "Ne sviđa mi se tvoja nova frizura." "Nisi trebala kupiti taj novi džemper." Povratne informacije nisu problem, ali kritike jesu. Povratne informacije na nježan način daju do znanja da nešto što si uradila nije dobro ili prikladno. "Bilo mi je pomalo nelagodno kad sam vidio tvoj novi džemper jer sam bio zabrinut hoćemo li imati dovoljno novca da pokrijemo naše račune ovog mjeseca." Ako te osoba koju voliš neprestano kritizira, to je ozbiljan problem u vezi, ako se tome doda i  osuđujući ton glasa problem je još veći. Stalna kritika potkopava samopouzdanje pa i sama o sebi počinješ misliti loše. 

Partner ti neprestano govori što trebaš učiniti

Čak i najmanja zapovijed poput "Dođi po mene, dušo", vjerojatno će izazvati ljutnju jer nitko ne voli kad mu se govori što treba učiniti. Depresija proizlazi iz osjećaja kao da nisi dovoljno sposobna. Kad ti se kaže što trebaš raditi, ispada da je druga osoba šef, a ti si obična sluga.

Neumoljiva statistika: Kako razlika u godinama utječe na duljinu braka

Tvoj partner te pokušava kontrolirati

Kontroliranje onoga što možeš učiniti sa svojim vremenom, financijama, odabirom prijatelja i koliko puta možeš posjetiti svoju obitelj: sva ova ponašanja vjerojatno će izazvati osjećaj depresije. Muž se ljuti ako nisi napunila perilicu posuđa na njegov način? Zapamti: depresija je poremećaj moći. Kad ti partner oduzme moć donošenja osobnih odluka (ili barem zajedničkog doprinosa odlukama), depresija će vjerojatno biti neizbježna.

Tvoj partner je 'uvijek u pravu'

U redu je ako je tvoja voljena osoba pametna i svemu uvijek pronađe valjano rješenje, sve dok on ne zahtijeva stalno biti u pravu. To što tvoj partner voli biti u pravu ne znači da ne može priznati pogrešku. A ako partner uvijek ima pravo, znači da ti stalno griješiš.

Tvoj partner je depresivan

Depresija je zarazna. Nije zarazna na isti način kao gripa, ali jedno je istraživanje nazvalo to teorijom socijalne zaraze, objašnjavajući da će ljudi prirodno usvojiti ponašanje koje ih okružuje. Kad je netko depresivan, on ima tendenciju gledati svijet - uključujući i tebe - kroz tamne naočale. Ako usvojiš partnerov pogled, i ti ćeš emocionalno potonuti. Potakni svog supruga da potraži stručnu pomoć ili jednostavno prošeta vani. Ponekad mu takve sitnice mogu dati osjećaj svrhe i nakratko donijeti mir u glavi.

Tvoj partner je razdražljiv

Razdražljivost je bijes niskog intenziteta. Ljutnja širi otrovnu negativnu energiju. Ljutnja je uznemirujuća, čak i za one koji gledaju, a za izravne primatelje bijesa toksičnost je još veća.

Možda te zanima... Najčešći razlozi zbog kojih žene varaju svoje muževe i partnere Psiha i seks

Tvoj je partner nasilan

Kao što smo već spomenuli, zlostavljanje se može prepoznati u partnerovom kritičkom i kontrolirajućem stav te vikanjem, vrijeđanjem, bacanjem stvari ili udaranjem. Svi ovi oblici zlostavljanja nespojivi su s ljubavnom vezom. To je alarm za odlazak iz braka. Impuls da nekoga povrijediš suprotan je impulsu da voliš, njeguješ i budete intimni.

Partner ti ne pruža potporu

Partner koji preuzme aktivnu ulogu u projektu zajedničkog života i ljubavi je radost za brak. Bez obzira sprema li jaja za vas dvoje ujutro ili se prihvati čišćenja prije nego gosti dođu, pomaganje je ljubav. Suprotno tome, partner koji ti ne pruža pomoć i podršku, samo dodatno prebacuje sav teret na tvoja leđa čineći te nezadovoljnom životom i bacajući te u ponor depresije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.