Psiha i seks Seks i veze 13. srpnja 2022.

Iz muškog kuta: Koliko je seks važan u vezi?

Seks i muškarci
Foto: thinkstock Singer kaže kako je za većinu muškaraca seks jedna od važnijih, ako ne i najvažnija stvar u vezi
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kenedy Singer, klinički psiholog otkriva što se zbiva s vezom u kojoj seks više nije prioritet te koliko je seks bitan za zdravu vezu.

Singer kaže kako je za većinu muškaraca seks jedna od važnijih, ako ne i najvažnija stvar u vezi. Dok većina žena smatra da je seks bitan, ali ne i najbitniji dio veze.

Evo jednostavnog načina za sumiranje: Muškarci često odabiru ženu na temelju izgleda i tek onda dođe do zaljubljivanja dok žene biraju muškarca na temelju onoga što osjećaju prema njemu. Znam da je "sve" totalno generalizirano, ali nadam se da shvaćaš moju poantu.

Osjećao sam prijezir prema svojoj ženi jer nismo bili intimni

Razveden sam, moja bivša je lijepa žena, koju još uvijek jako volim. Međutim, imali smo mnogo izazova u našem braku. Jedan od nusproizvoda svega toga (iako bi neki mogli tvrditi da je to zapravo uzrok) jest da smo se prestali seksati. To je na mene djelovalo dosta loše. Često sam se osjećao frustrirano te sam osjećao i gnušanje prema svojoj bivšoj ženi jer nismo bili intimni. Seks je dubok i moćan oblik intimnosti, povezuje dvije osobe na posve jedinstven način.

Seks je dubinsko povezivanje, kada dvije osobe vode ljubav između njih se javlja duboka energetska povezanost. To ne znači da je seks čarobni eliksir za sve što ne funkcionira u vezi. Ali, on definitivno zbližava partnere. Kada se nakon napornog dana uvalite u krevet i vodite ljubav, javljaju se osjećaji bliskosti i ugode.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Tehnika kokosovog oraha pruža puno zadovoljstva

Ponekad treba promijeniti pristup: Prvo seks pa onda bliskost!

Mnoge žene ne mogu ostvariti seksualni odnos kada se ne osjećaju povezano s partnerom. To treba uvažiti, ali savjetujem ženama da nekada promjene pristup. Savjetujem im da ponekad pristanu na seks iako u tom trenutku možda ne obožavaju svog partnera jer upravo tako se mogu pokrenuti nove dinamike. Ako se partneri poštuju, seks će doprinijeti bliskosti.
 

Moja bivša žena i ja smo tijekom braka često osjećali distancu i nismo poduzimali dovoljno napora da je prevladamo i to nas je u konačnici razdvojilo. Moglo je biti drukčije. Mnogi stručnjaci pristupaju izazovima odnosa  prema modelu nedostatnosti. Prema tom modelu analizira se što ne funkcionira u tom odnosu i traže rješenja kako da te nedostatke pretvore u prednosti.

Bolje je uspostaviti čvrste temelje nego kasnije popravljati stvari

Ima smisla, zar ne? Ako je nešto pokvareno, popravi. Ono čime se ovaj pristup ne bavi je primarna stvar, a to je temelj odnosa. John Gottman, stručnjak za odnose istraživao je što odnos čini uspješnim. On ne preporučuje da se išta popravlja, nego da se stvore čvrsti temelji i da partneri shvate potrebe koje međusobno imaju.

seks Možda te zanima... Koliko dugo je predugo bez seksa? Psiha i seks Možda te zanima... Seksologinja savjetuje što učiniti za vrijeme tri sušna razdoblja u braku i vezi Psiha i seks

Primjerice, kada muškarac dođe kući s posla i ima potrebu da se osami, žena to ne treba shvatiti osobno (kao da je on izbjegava). A kada žena ima potrebu pričati, muškarac je treba pozorno slušati i ne nuditi rješenja, jer ona se samo želi pričati. Kada se stvari tako postave, sve postaje lakše i male i velike stvari jer nema bijesa zbog neriješenih problema iz prošlosti.

Za zdrav odnos ispunjen bliskošću potrebno je da partneri razgovaraju, da se zabavljaju jer tako se povezuju i sve je to zapravo dio predigre za fantastičan seks. Ako je potrebno čitajte self help literaturu ili idite na bračno savjetovanje.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.