Psiha i seks 28. prosinca 2020.

Indijanski horoskopski znakovi: koliko odgovaraju 'klasičnim' horoskopskim znakovima?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nisi baš ljubiteljica astrologije? Ili ti je nikada nije dosta? Kako god: ono što indijanski horoskopski znakovi otkrivaju o tebi i tvojim voljenima moglo bi ti otvoriti oči!

Po čemu se indijanski horoskopski znakovi razlikuju od naših? Zapravo svi - uključujući Indijance - vjeruju da je svemir na neki  način uključen u naš život i utječe na našu sudbinu. Ali, dok gledamo u zvijezde kako bismo saznali više o učincima univerzalnih sila na našu sreću (i horoskop), autohtoni narodi Sjeverne Amerike sumnjaju da su najvažniji odgovori daleko bliži i očitiji: u prirodi, u neposrednom okruženju.

Na čemu se temelje indijanski horoskopski znakovi?

Slično kao što pretpostavljamo da se konstelacija zvijezda upije u našu osobnost u vrijeme našeg rođenja, sjevernoamerički urođenici pretpostavljaju da nas stanje prirode - kad smo prvi puta ugledali svjetlost - oblikuje za cijeli život.

Kako bi se odredio naš indijanski horoskopski znak (ili totem rođenja, budući da nema nikakve veze sa zvijezdama izravno), godišnje doba, tj. dan u kojem smo rođene, odlučujući je.

 | Author: Instagram/Denis Rajčić Foto: Instagram/Denis Rajčić

Indijanski horoskopski znakovi 

Postoji ukupno dvanaest indijanskih horoskopskih znakova, i to:

• guska (22. prosinca - 19. siječnja)

• vidra (20. siječnja - 18. veljače)

• vuk (19. veljače - 20. ožujka)

• sokol (21. ožujka - 19. travnja)

• dabar (20. travnja - 20. svibnja)

• jelen (21. svibnja - 20. lipnja)

• djetlić (21. lipnja - 22. srpnja)

• losos (23. srpnja - 22. kolovoza)

• smeđi medvjed (23. kolovoza - 22. rujna)

• gavran (23. rujna - 22. listopada)

• zmija (24. listopada - 22. studenog)

• sova (22. studenog - 21. prosinca)

Za Indijance su to životinje koje najbolje predstavljaju sezonu koja im je dodijeljena i najbolje prebacuju svoje karakteristike na ljude  s odgovarajućim totemima. Svaki indijanski horoskopski znak usidren je u takozvani medicinski kotač s kojim šamani predstavljaju beskonačni krug u kojem smo, prema indijanskom vjerovanju, svi rođeni.

Indijski horoskopski znakovi i njihova značenja

Guska (22. prosinca - 19. siječnja)

Gusku ili snježnu gusku, koja se pretežno preklapa s našim jarcem, karakterizira prije svega ambicija i odlučnost. Iz toga proizlaze neke od njenih snaga, na primjer: ustrajnost, strpljenje, pragmatičnost i pouzdanost - ali naravno i izazovi. Primjerice, neke guske i njihova društvena okolina povremeno trpe tvrdoglavost, dok je drugima teško promijeniti se i prilagoditi.

 | Author: Instagram/Denis Rajčić Foto: Instagram/Denis Rajčić

Vidra (20. siječnja - 18. veljače)

Vidre su iznad svega kreativne! Vole stvarati i oblikovati i ništa ne nadmašuje njihovu osobnu slobodu. Stoga nije ni čudo da su često ispred svog vremena i češće zamjeraju - ako se neki vodenjak vidi u ovome i kimne glavom u znak slaganja: da, za Indijance si vidra.

Vuk (19. veljače - 20. ožujka)

Beskrupulozni grabežljivac? Šala? Indijanci vide vuka prvenstveno kao osjetljivog, razboritog i poštenog. Istovremeno je prilagodljiv i potencijalno manipulativan - jer može osjećati toliko dobro svoje bližnje da bi teoretski mogao utjecati na njih. Vukovi su ponekad rastrgani između svoje dobrodušnosti i jednako snažnog instinkta za samoostvarenjem. Kod nas je totem indijanskog vuka uglavnom riba.

Sokol (21. ožujka - 19. travnja)

Sokol voli ubrzati korak. Čekaš druge? Nemaš strpljenja za to… Usprkos tome, doista možeš potaknuti i motivirati svoje bližnje, a budući da obično još uvijek imaš pregled, većina njih rado će ti dopustiti da ih vodiš. Ovan bi se mogao naći u tome...?!

 | Author: Instagram/Denis Rajčić Foto: Instagram/Denis Rajčić

Dabar (20. travnja - 20. svibnja)

Dabar nije baš tako dobar u opuštanju, što u pozitivnom naličju znači da je odan, marljiv i uporan. Možeš se osloniti na dabra, jer i on želi da njegovo okruženje bude pouzdano i sigurno. Dabrovi bi se uglavnom trebali podudarati s horoskopom bika.

Jelen (21. svibnja - 20. lipnja)

Jeleni definitivno imaju ono što je potrebno, jer se smatraju inteligentnima, pristojnima, komunikativnima i vrlo društvenima. Ako te podsjeća na nekoga, vjerojatno je taj rođen u znaku blizanaca. 

Djetlić (21. lipnja - 22. srpnja)

Djetlići su brižni i suosjećajni, a prijatelji i obitelj uvijek su im na prvom mjestu. Međutim, djetlić ponekad može biti ćudljiv i prilično zahtjevan prema svojim kolegama djetlićima...ovaj... ljudima oko sebe. Sličnost s rakom vjerojatno nije slučajna.

 | Author: Instagram/Denis Rajčić Foto: Instagram/Denis Rajčić

Losos (23. srpnja - 22. kolovoza)

Da bi plivala protiv struje, moraš biti prilično svojeglava - poput lososa, koji prema indijskom iskustvu prvenstveno ide samostalno i samoodređeno svojim putem. Problem: s vremena na vrijeme je vrlo arogantan. Pa, ako nam netko takav s vremena na vrijeme zaurla na uho, vjerojatno je lav po horoskopu. 

Smeđi medvjed (23. kolovoza - 22. rujna)

Kao medvjed si u kontaktu s prirodom i imaš vrlo poseban odnos s okolinom, kao i izvanredan osjećaj za red. Kao što sve ima svoje značajno mjesto u prirodi, tako i ti želiš da sve u tvom životu bude strukturirano i uredno. Drugima se ovo ponekad čini pretjeranim - tipično za djevice, zar ne?!

Gavran (23. rujna - 22. listopada)

Gavran (ili vrana) je vrlo pametan i komunikativan, ali nikada ne koristi svoje vještine da natjera druge da plešu kako on svira ili da im našteti. Umjesto toga, uglavnom ih koristi za posredovanje i rješavanje sporova; majstor je diplomacije. Šteta je što se to ponekad iskorištava, jer iz uravnotežene prirode gavrana - baš kao i one vage - neki bi mogli nešto naučiti...

 | Author: Instagram/Denis Rajčić Foto: Instagram/Denis Rajčić

Zmija (24. listopada - 22. studenog)

Bojiš se zmija? Možda zato što se čine tako nedokučive i tajanstvene, baš poput škorpiona. Ali, ako odvojiš vrijeme da zadobiješ povjerenje zmije, otkrit ćeš da se iza nepristupačne fasade krije odana duša koja razumije puno o životu i kako od trenutka napraviti nešto čarobno.

Sova (22. studenog - 21. prosinca)

Naravno, i Indijanci znaju da su sove pametne i mudre. Osim toga, noćna ptica se u indijanskoj kulturi smatra slobodoljubivom i poštenom i obično jako dobro bilježi bit stvari. A kolega, strijelac? Sigurno će prepoznati paralele - ako vjeruješ Indijancima...

Zanimljivo: premda Indijanci čitaju prirodu, a mi zvijezde, značenja indijanskih životinjskih simbola imaju puno zajedničkog s odgovarajućim horoskopima naše astrologije. Je li to neki znak? Možda je sve u našem svemiru zapravo nekako povezano...

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.