Psiha i seks 30. ožujka 2023.

Dva rješenje za preuranjenu ejakulaciju učinkovita poput lijekova

joga
Foto: Pexels Joga i drugi oblici tjelovježbe mogu pomoći u kontroli prerane ejakulacije
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Problem preuranjene ejakulacije je poprilično čest. Novo istraživanje pokazalo je da je tjelovježba jednako učinkovita u liječenju ovog problema kao i lijekovi, no za određene muškarce zahtijeva više kombiniranih pristupa poput psihoterapije ili bihevioralnih tehnika.

Novo istraživanje objavljeno u Trends in Urology and Men’s Health pokazalo je da određene vrste aktivnosti, poput trčanja, joge i vježbi za zdjelično dno mogu biti jednako učinkovite kao i lijekovi za liječenje preuranjene ejakulacije. Istraživanjem je obuhvaćeno 54 studije provedene u posljednjih 50 godina koje su proučavale preuranjenu ejakulaciju kod muškaraca, a ukupno je u njih uključeno preko 3400 ispitanika. 

"Obzirom da lijekovi često imaju nuspojave, izgleda da bi nakon svega najbolji lijek za izbjegavanje prijevremene ejakulacije mogao ležati u tjelesnoj aktivnosti, a ova mogućnost zahtijeva provedbu dodatnih i većih istraživanja", rekao je u priopćenju autor istraživanja dr. Lee Smith, profesor javnog zdravstva na britanskom sveučilištu Anglia Ruskin. 

Koliko je česta prerana ejakulacija?

Prema autorima studije, prerana ejakulacija je uobičajena, ali budući da ne postoji općeprihvaćena definicija, teško je odrediti koliko ljudi pogađa. Procjene broja muškaraca koje pogađa u svijetu kreću se od 30 % do 85 %. Prema Američkoj urološkoj udruzi, stanje se može definirati kao "loša kontrola ejakulacije, povezane smetnje i ejakulacija unutar otprilike dvije minute od početka penetrativnog spolnog odnosa." Ipak, liječnici u praksi imaju tendenciju malo slobodnije definirati preuranjenu ejakulaciju.

Mnoge definicije preuranjene ejakulacije fokusiraju se na sposobnost održavanja erekcije tijekom penetrativnog seksa, ali to je definiranje stanja kroz specifično ponašanje, objašnjava za Health Ian Kerner, terapeut za seks i odnose te autor knjige She Comes First.  “Muškarci koji se suočavaju s ranom ejakulacijom često doživljavaju nedostatak kontrole tijekom predigre i oralnog seksa. Zato ne postoji nužno suglasnost o ponašanju koje bismo trebali koristiti za mjerenje”, dodaje.

Većina definicija također naglašava da je važno da osoba nije zadovoljna vremenom od početka odnosa do ejakulacije, rekao je Justin Dubin, dr. med., urolog i stručnjak za muško zdravlje iz Memorial Healthcare Systema i dodao: "Ako izdrže manje od dvije minute, a to smeta vama ili partnerici, to se smatra preuranjenom ejakulacijom".

Tjelesna aktivnost i vježbe za zdjelično dno mogu pomoći

Za potrebe studije, znanstvenici su nastojali utvrditi kako se nefarmakološki tretmani mogu mjeriti s lijekovima koji se koriste za liječenje preuranjene ejakulacije. Budući da preuranjena ejakulacija nema općeprihvaćenu definiciju, malo je dostupnih opcija liječenja, a one koje postoje mogu biti povezane s neželjenim nuspojavama.

Iako mali brojevi ispitanika korišteni u istraživanjima otežavaju generaliziranje o nefarmakološkim tretmanima za ovaj problem, znanstvenici su zaključili da postoji potencijal da tjelesna aktivnost pomogne kod preuranjene ejakulacije, no također dodaju da je potrebno provesti dodatna istraživanja.

Jedna mala studija provedena je na 105 pacijenata kojima je dijagnosticirana preuranjena ejakulacija, a znanstvenici su pokušali usporediti učinak trčanja u odnosu na dapoksetin, lijek odobren za liječenje problema. Obje su skupine primijetile značajno poboljšanje simptoma preuranjene ejakulacije u usporedbi s kontrolnom skupinom kojoj je samo savjetovano hodati. Drugo istraživanje također je pokazalo da je joga učinkovita u ublažavanju simptoma.

Još jedna studija bavila se vježbama zdjelično dno za koje je utvrđeno da povećavaju vrijeme latencije s otprilike jedne minute na tri minute. Psihoterapija ili bihevioralna terapija također su se pokazale učinkovitima.

Muškarac na psihoterapiji | Author: Pexels Foto: Pexels Psihoterapija koja se koristi zajedno s lijekovima i bihevioralnom terapijom je također koristan način kako objasniti ljudima da prerana ejakulacija nije ničija "krivnja"

Postoje različiti pristupi liječenju ovog stanja

Trenutno se preuranjena ejakulacija često liječi višestrukim pristupom kombinacijom bihevioralnih, psiholoških i farmakoloških mogućnosti liječenja. Uobičajene opcije bihevioralnog liječenja uključuju ono što je poznato kao "tehnika pokreni i zaustavi" i "metoda istiskivanja" - obje mogu naučiti osobu kako odgoditi ejakulaciju. "Tehnika pomaže pacijentima da razumiju kakav se osjećaj javlja nekoliko trenutaka prije ejakulacije", rekao je za Health urolog David Kaufman, dr. med, direktor Central Park Urology, odjela Maiden Lane Medical.

Druge bihevioralne tehnike uključuju vježbe za smanjenje stresa, Kegelove vježbe i fizikalnu terapiju. Prema Kerneru, ove tehnike pomažu ojačati mišiće uključene u ejakulaciju kako bi pacijenti mogli imati bolju kontrolu nad prekidom ili odgađanjem ejakulacije. "Radi se o stjecanju uvida u proces i učenju vježbi koje će pomoći da povećate svijest o tome kada dolazite do točke neizbježnosti", rekao je Kerner. "Izvođenje vježbi kao što su Kegelove vježbe pomoći će u izgradnji mišića i kontrole zdjelice", napominje.

Što se tiče farmakoloških intervencija, liječnici će često prvo pokušati liječiti temeljni problem poput erektilne disfunkcije ako je prisutan. Lijekovi poput Viagre (sildenafila) mogu pomoći pacijentu da brže postigne erekciju kako bi održao seksualnu aktivnost optimalnom, rekao je dr. Kaufman. Lokalni anestetici koji se mogu primijeniti na vršak penisa, također mogu pomoći u desenzibilizaciji penisa čineći ga manje osjetljivim tijekom spolnog odnosa.
 

Možda te zanima... Česta ejakulacija smanjuje rizik od raka prostate za čak jednu trećinu Zdravlje
 

U SAD-u, selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina smatraju se prvom linijom liječenja preuranjene ejakulacije. Lijekovi poput fluoksetina, paroksetina i escitaloprama pokazali su odgodu ejakulacije kao nuspojavu lijekova, rekao je dr. Kaufman.  Lijek protiv bolova tramadol također može utjecati na osjetljivost penisa, u konačnici poboljšavajući kontrolu ejakulacije.

Psihoterapija koja se koristi zajedno s lijekovima i bihevioralnom terapijom je također koristan način kako objasniti ljudima da prerana ejakulacija nije ničija "krivnja" te se koristi za uklanjanje svih mentalnih ili emocionalnih prepreka povezanih sa seksualnom izvedbom. Naposljetku, stručnjaci naglašavaju važnost samog traženja pomoći ako patite od preuranjene ejakulacije. "Postoji mnogo opcija i učinkovite su za priličan broj ljudi", zaključio je dr. Dubin. 
 

muškarac Možda te zanima... Prosječna duljina penisa drastično narasla u posljednjih 30 godina, no to nije dobro Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.