Psiha i seks 13. travnja 2015.

Upoznaj svoj emotivni genetski kod

Lari_Mari
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Uvijek se treba sjetiti riječi Pierra Reverdyja: 'Ljubav ne postoji, postoje samo dokazi ljubavi.' Jer kakvu god mi ljubav osjećali u svojem srcu, drugi vide samo naše postupke. Nemoguće je opisati ushit i zadovoljstvo kada pročitam knjigu iz koje učim, kada me autor zadivi svojom iskrenošću i nakon čijeg čitanja rastem. Svaka knjiga je svojevrsni putokaz iz tame prema svjetlosti, danas ti predstavljam dvije

Važno je biti voljen, a znamo li koliko?

Želim ti predstaviti dvije knjige koje doslovno iscjeljuju, a koje su u neku ruku vrsta koju nazivamo "proza koja liječi". Jesi li ikada imala trenutke kada si jednostavno bila prisiljena stati, duboko udahnuti i reći: ovo je nešto posebno? Tako sam se osjećala prošle godine čitajući debitantski roman "Bez ljubavi i mržnje", potresnu, istinitu priču protkanu psihoanalizom, filozofijom i duhovnošću. Istovremeno sam upoznala i vrlo simpatične autorice Larissu Kunić i Marietu Kolu koje se na svoje romane potpisuju kao Lari Mari.

Osim u Zagrebu na promociji njihove knjige, družila sam se s njima u njihovoj energetskoj klinici Entera u Opatiji u kojoj se uspješno bave duhovnim i intuitivnim savjetovanjem i gdje je skoro nemoguće dobiti slobodni termin jer imaju stalne i zadovoljne klijente. Larissa i Marieta su u međuvremenu postale dobitnice nagrade Kiklop za najbolji debitantski roman prošle godine u Hrvatskoj, a prije nekih mjesec dana svoje su čitatelje razveselile novim iscjeljujućim romanom "Zlatni Mjesec". 

Emotivna nezrelost i manipulacija prisutne su u mnogim obiteljima

I sama sam majka troje djece. Moji sinovi i kćer su već odrasli ljudi koji žive sretnim i ispunjenim životom. Za mene je moj brak temelj svih drugih važnih odluka u mojem životu. Ozračje mog braka odredilo je uvjete svih ostalih vidova mojega života. Smatram da je jedini kriterij da bi se obitelj mogla zadržati ljubav, i upravo su me zato ove knjige još više privukle. 

Oba romana su vrlo surova, skoro nestvarna i puna destrukcije na svim razinama, ali autorice tvrde da se temelje na istinitim događajima. Zlostavljanje u obitelji je, na žalost, danas vrlo česta pojava. Mogli bismo čak reći da prevladava i to na svim razinama društva što je zastrašujuća činjenica. Emotivna nezrelost i manipulacija su nevjerojatno snažno zastupljene u mnogim obiteljskim odnosima i upravo je to izvrsno opisano u ovim emotivnim i napetim pričama i to od prvog do zadnjeg retka.

Bez ljubavi i mržnje

Koliko je važno da smo kao djeca voljeni, maženi i da imamo osjećaj da smo zaštićeni i sigurni možda shvaćamo i znamo. Ali, ovako napisano, daje nam jasnu sliku koliko nam ljubav u djetinjstvu određuje svaki daljnji životni trenutak. Kao što su nam potrebni hrana i voda još nam više trebaju ljubav i sigurnost. Autorice, osim što žele ukazati na tu vrlo čestu pojavu u obitelji, prvenstveno žele ohrabriti svoje čitatelje, poučiti ih kako se nositi sa zlostavljanjem i kako ga ne prenositi na sljedeće generacije. Jer, zlostavljanje je skoro redovno nasljedno i prenosivo jer žrtva kasnije postane zlostavljač. Čak se može pretvoriti u genetski kod.

U romanu "Bez ljubavi i mržnje" glavni je junak mladić po imenu Blue, koji je pripovjedač. Blue je beskrajno ranjen, povrijeđen, razočaran i očajan jer cijeli život trpi psihičko zlostavljanje i prepucavanje svojih razvedenih i emocionalno nezrelih roditelja. Potom su tu i bake, djedovi, ujaci a na kraju i mlađi brat i svi odreda za glavnu metu imaju Bluea. Nevjerojatno kroz kakve sve sramotne i ponižavajuće situacije mladić prolazi. Nevjerojatno je i koliko ga vlastita majka ne vidi, koliko ga zapostavlja i ne pruža mu potrebnu sigurnost. Čini se kako nema nikakve nade ni trake svjetlosti u odrastanju Bluea. Kroz nekoliko generacija ove obitelji provlači se emotivni genetski kod, koji kao i gene, nasljeđujemo od predaka, a kojima je svatko od nas određen. 

Voli i bit ćeš voljen

Blue kaže: "Voli i bit ćeš voljen jer ljubav polazi od nas samih. Kada čovjek ne prihvaća sebe, ne može voljeti ni druge. Tko želi živjeti na tuđi račun, taj Boga ne poznaje. Ohol čovjek s visoka gleda na druge ljude. Onaj tko ima jak ego odlazi u drugu krajnost. Cijeli bi se svijet promijenio kada bi svatko od nas spoznao da je voljeno biće. Svako zlo nastaje zbog pomanjkanja ljubavi. Kad smo ispunjeni iznutra vidimo kako je život lijep." S ovim se jednostavnim ali toliko mudrim riječima, lako složiti, zar ne? Ali, koliko ih je lagano živjeti?

Blue ima posebnu misiju i iako je ranjen i očajan pronalazi način i snagu da osvijesti sve te narušene, napete, nemirne i užasne odnose. Pronalazi put svjetla i osobnog spasenja. Ne zatvara se u klasični odnos krivnje i optuživanja drugih za svoje patnje. Prepoznaje parazitski obrazac ponašanja svoje uže obitelji i odluči prekinuti tu stalnu nezrelu emotivnu nit koja se provlači već generacijama kroz njegovu obitelj. U tome mu uvelike pomaže doktor Fugo kod kojeg Blue odlazi na seanse i koji ga vodi kroz svojevrsno duhovno sazrijevanje. Blue shvaća kako ne može sam pronaći pravi put i ne libi se potražiti pomoć. Na kraju nalazi izlaz iz tamnog tunela usamljenosti i nesigurnosti, a kako mu je to uspjelo pročitaj u knjizi.

Obiteljska drama s elementima trilera

"Zlatni Mjesec" je također ozbiljna obiteljska drama, ali s elementima trilera. Što se više približava kraj romana to ima sve više obrata, a napetost vrtoglavo raste. Posljednjih pedeset stranica potpuno će te šokirati. Glavni likovi romana su tridesetpetogodišnji Kiron i nijema djevojčica Luna. Sudbina i karma ih spajaju u pravom trenutku. Kiron, koji privremeno radi kao inkasator, dolazi na vrata jedne obitelji naplatiti dug za televiziju i tako ulazi u kuću strave, a da nije ni svjestan na koje je sve načine povezan sa svim ukućanima.

Kiron je imao tužno i samotno djetinjstvo. Majka ga je iz osvete prema muškarcu koji ga nije htio priznati, ostavila u domu za nezbrinutu djecu. Iako mu je život bio prepun patnji Kiron se trgnuo iz samosažaljenja i odlučio "složiti" svoj život. Završio je pravni fakultet i spremao se pokrenuti uspješnu karijeru kada ga je zaustavila teška prometna nesreća. Nakon buđenja iz kome, poslije čak pet godina, ostao je invalid s neobičnom grbom na leđima i nikome nije bio privlačan. Tjelesna unakaženost kao da se zalijepila na sve one rane u Kironovoj duši i činila se kao nepravda za osobu koja je cijeli život žudjela samo za ljubavlju i pripadanjem.

Cijeli je život Kiron sanjao o ocu koji ga očekuje i s kojim će se zbližiti, priznati ga i biti ponosan na sina. Ulaskom u "kuću strave" otkriva da djevojčica Luna u mnogome dijeli njegove osjećaje, strahove i tugu. Ni Luna ne raste uz majku, nema sigurnost, nema ni bezuvjetnu ljubav. Vrlo brzo Kiron je uvučen u grozne tajne i projekcije te obitelji. Otkrivaju se dominacije, manipulacije, ponižavanja, sadizam i mazohizam. Čitatelju se na trenutke čini da je ušao u horor i da ne može biti gore i užasnije. Priča se gradi na mržnji, bijesu, fizičkim napadima, posesivnosti i ovisnosti. Strah od gubitka svojstven je svim likovima. Poseban je naglasak na patologiji ženskih likova: sve su te žene posesivne, sebične i lako padaju pod utjecaj muškaraca a djecu zanemaruju i zapostavljaju. Svi su gladni ljubavi i pripadanja, a kroz niz situacija prikazuje se patologija i društva i pojedinca. Na žalost, u svemu tome su djeca najveće žrtve.

Bez osude

Međutim, zajedničko svim glavnim junacima u romanima Lari Mari jest da ne okrivljuju, ne predbacuju i nema mržnje! Hrabro sagledavaju svu zatečenu apsurdnost. Iako izlazi sve smeće i mnogi su fizički i psihički bolesni nikoga ne okrivljuju. U obitelji traže spas, a nailaze na pakao, ali ipak svi oni vide nadu i mogućnost da se nekako izvuku i krenu dalje. Pozitivna energija je njihova snaga. Iz toga pakla im je jedina misao vodilja na kraju spasiti jedni druge i pružiti samima sebi bolju budućnost i ljubav koju zaslužuju. U tome i uspijevaju uz pomoć dobrih ljudi, ali i zbog vlastite odlučnosti i optimizma. Vrijeme je da započnu nove živote. Blue je danas uspješan i sretan čovjek, a Luna je odrasla i samosvjesna mlada žena.

Teškoće su nužne za rast

Ponekad su poteškoće upravo ono što trebamo u životu… Kada bi nas život oslobodio od svih prepreka, osakatio bi nas. Nikada ne bismo postali onoliko snažni koliko možemo biti. Naravno, ne mislim na ekstreme kao što je patologija tih nesretnih obitelji, ali svakako se moramo zamisliti nad takvim sudbinama, a mi, koji smo sretno odrastali, osjećati neizmjernu zahvalnost prema svojim obiteljima. Velika preporuka za čitanje ova dva napeta i iscjeljujuća romana. Veselim se i svim budućim romanima ovog uspješnog književnog dvojca jer, obećale su, sveukupno će ih napisati deset. 

"Bez ljubavi i mržnje" - izdavač Naklada Ljevak (2014.) ; "Zlatni Mjesec" - izdavač Hena.com (2015.)

Pročitaj što psihologinja Ljubica Uvodić Vranić savjetuje kako liječiti tugu i bol slomljenog srca.

Još preporuka za prozu koja liječi potraži na blogu Alis Marić, Čitaj knjigu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.