Psiha i seks 30. rujna 2022.

Baka uvijek zna najbolje, pa tako i što je važno za dobar seksualni život

Foto: shutterstock Jedna odvažna baka je odlučila podijeliti svoje vrijedne savjete koje je naučila kroz 78 godina života
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dva braka i dvoje djece, 78 godina iskustva i otvoren um spreman za nove ideje obilježili su život Rahel Mann koja je podijelila svoje misli o tome što je u životu važno za dobar seksualni život

Ako imaš problema sa seksualnim životom, nije baš najugodnije potražiti pomoć, a sigurno ti nikada ne bi palo na pamet pitati svoju baku. Možda nisi nikada o tome razmišljala, ali bake zapravo imaju dobre seksualne savjete jer, na kraju dana, ipak su i one nekako morale stvoriti naše roditelje. Također, bakama se obraćamo kad trebamo i druge životne savjete, pa zašto ne i o seksu?

Jedna odvažna baka je za Deutsche Welle odlučila podijeliti svoje vrijedne savjete koje je naučila kroz 78 godina života. Rahel Mann iza sebe ima dva braka i dvoje djece, a ima i odlične bezvremenske savjete za bolji seksualni život.

Seks ne znači ljubav

Moja su me djeca naučila da možete imati fantastičan seks, a da niste zaljubljeni. S tom činjenicom sam imala problema. Nikada nisam spavala s nekim koga nisam voljela. Moja kći je bila odlična u tome, moj sin manje. Trebalo mi je neko vrijeme da shvatim da dobar seksualni život ne mora imati nikakve veze s ljubavlju. Može naravno, ali i ne mora.

Za mene riječ seks znači čista požuda. Ako tražite samo fizički užitak, ja nemam ništa protiv toga, meni je to jednostavno previše jednostrano. Ako svi znaju na čemu su, to je sasvim u redu, ali ako se pretvarate da je među vama nešto više od fizičke požude, to je loše. Ako ste iskreni i kažete: "Tražim samo seks i želim tebe", to je super ako druga osoba ima isto mišljenje. Ako ne, moraš pronaći nekog drugog.

Slušaj svoje instinkte

Ponekad možeš pomisliti "Oh, voljela bih imati seks s tom osobom", ali ti se u glavi javljaju misli da to možda ne bi trebala napraviti. Ja nikada ne bih potpuno isključila glavu ili zanemarila intuiciju, niti bih to ikome preporučila. Ako netko ne izgleda dovoljno uredno i čisto, ili ne miriše svježe, sasvim je u redu poslušati sebe. Meni je jako bitna estetika i na tome inzistiram. Ako osjećaš imalo oklijevanja, nemoj se preispitivati. 

Moj drugi muž je imao tu naviku gdje je, kad bismo gledali operu ili izašli na večeru, uvijek želio seks kao desert. U početku nisam previše razmišljala o tome, ali sam onda shvatila da to zapravo i ne želim. Seks s punim trbuhom i nije tako zabavan, doista! Kad sam mu rekla i pitala "Možemo li to učiniti sutra?" rekao je "Stvarno? Moramo li?". Na kraju smo seks odgodili i, pogodi što, jednako je dobro bilo na kraju.

O pronalasku "onog pravog"

Kako znati da si pronašla "onog pravog"? Da nisi mislila da je čim ste se upoznali, ne bi si ni postavila to pitanje. Ako tako što pomisliš, ali nisi 100 posto sigurna, pusti da ti osoba postane još bliža. Čak i ako se ne radi o "onom pravom" i ako prekinete, svejedno ćeš u tom procesu bolje upoznati sebe i što takva osoba treba biti. Za vas oboje može biti apsolutni blagoslov razići se nakon godinu ili dvije. Svakako budi potpuno sigurna da želiš prekid prije nego što se dogodi te potpuno eliminiraj opciju da ćeš se možda predomisliti.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Čak i ako se ne radi o "onom pravom" i ako prekinete, svejedno ćeš u tom procesu bolje upoznati sebe i što takva osoba treba biti

Održati vezu na silu je ono što nikako ne bismo trebali raditi. Svakom vezom gradimo karakter i one ne moraju biti duge 60 ili 30 godina da bi bile uspješne. Čak i najkraće veze naučit će te nešto novo o sebi i o tome što želiš kod partnera. Vjeruj da priroda sve radi kako treba i oko tebe okuplja samo prave ljude. Što više upoznaješ sebe, to si bolja u odabiru s kim ćeš se upustiti u odnose. Odgovornost odabira partnera ne možeš prepustiti sudbini, Bogu, roditeljima ili bilo čemu drugom. Ili kažeš "da" svim srcem ili "ne", jednako svim srcem. Tko je dobar za tebe možeš otkriti samo ako se prepustiš svom osjećaju, bez "ako" i "ali" i bez obzira koliko dugo to trajalo.

Strah od vezanja o kojem svi govore u posljednje vrijeme samo je strah od veza koje poznaju iz svojih obitelji ili poznanika, a znaju da to što ne žele, u smislu "Ne želim ništa ozbiljno jer sam vidjela kako stvari mogu krenuti po zlu i ne želim biti dio toga". U tom slučaju moraš vidjeti odgovara li ti otvorenija veza ili se možda toliko bojiš života da bi ti brak zapravo dao minimum sigurnosti da nastaviš živjeti.
 

seks Možda te zanima... Seks u dugom braku: 4 para ispričala su kako održavaju žar Psiha i seks

Nešto o moralu

Nikada ne bih rekla da nešto probaš djelomično. Ili radi nešto u potpunosti ili nemoj uopće. Pitanje morala mi nije toliko važno, ali to je zato što razlikujem moral od etike. Crkve i vlade upoznale su me s određenim moralom, ali kad razmišljam o svojoj djeci ili bilo kojoj mladoj osobi, daleko mi je važnije saznanje da imaju smisao što je etično, neovisno što o tome kaže vlada ili Crkva. Svatko bi se trebao zapitati je li nešto što činim ispravno za mene i osobu s kojom to činim. Važno je i da mladi razviju tu etičnost neovisno o roditeljima, posebno kad se od njih odsele i imaju priliku raditi stvari koje nisu smjeli ranije. 

Pogreške su važne 

Čak i u svojim mlađim danima uvijek sam bila otvorena i znatiželjna, a to me je naučilo puno toga o sebi. Nikad me nije bilo strah. Mislim da sam imala određeno osnovno povjerenje da su pogreške važne i da nisu ništa strašno, da mogu iz njih učiti i krenuti dalje te da su stvari uvijek u redu takve kakve jesu. Seks koji sam imala s 50 godina bio je duži i razigraniji nego s 20, ali nisam odjednom postala samopouzdanija. Mislim da te previše samopouzdanja sprječava da budeš kreativna i maštovita te da radiš greške. 
 

Možda te zanima... 10 savjeta za seks za one iznad 50 godina Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.