Psiha i seks Moje emocije 13. studenoga 2019.

Ako napraviš ovo bit ćeš bolja partnerica, majka i prijateljica

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Rezultati istraživanja pokazali su da su razvodi zbog nedostatka vremena za sebe nego zbog lošeg seksa. Ako ponekad misliš da je uzimanje vremena za sebe sebično to je prijeko potrebno za normalno funkcioniranje i skladne odnose u braku ili prijateljstvu.

Istraživanje provedeno na Michiganskom sveučilištu pokazalo je kako je vrijeme za sebe važno za zdrave odnose u braku. Rezultati istraživanja pokazali su da su razvodi češći zbog nedostatka vremena za sebe od onih zbog lošeg seksa. Iako ponekad smatraš da je uzimanje vremena za sebe sebično, ono ti je prijeko potrebno za normalno funkcioniranje i skladne partnerske, roditeljske i prijateljske odnose. Vrijeme za sebe ne znači nužno da ga moraš provesti sama, već radeći nešto u čemu uživaš i što voliš. Za početak odbaci osjećaj krivnje i posveti se sebi.

Ples-Prijateljice Možda te zanima... Kada je vrijeme da prekineš prijateljstvo? Psiha i seks

Kad si dobra prema sebi bit ćeš bolja i prema drugima

  • Ako se dobro brineš o sebi, bit ćeš sposobnija bolje se brinuti i o drugima. Ako si iscrpljena i i nesretna, kako ćeš nekom drugome pružiti podršku i skrb. Kada si zdrava, sretna i puna energije, lakše ćeš moći pružiti ljubav i podršku. Zato nemoj osjećati krivnju kada uzimaš vrijeme za sebe.
  • Ako želiš da se drugi dobro osjećaju i uzimaju si vrijeme za sebe, moraš im pokazati primjerom da je u redu uživati u stvarima koje te čine sretnom.
  • Kada ti vrijeme samo za tebe postane prioritet, naučit ćeš uživati u društvu same sebe. Dopusti sebi tiho vrijeme, samo za tebe, to će ti pomoći da se bolje upoznaš i budeš u skladu sa svojim duhom i tijelom. 
  • Kada uzimaš vrijeme za mirne trenutke sa sobom to te prisiljava da se zaustaviš i izađeš iz kaosa koji te okružuje. Nemamo vremena za obraditi sva događanja i podražaje oko nas pa o takvim stvarima razmišljamo prije spavanja i ne možemo zaspati. Odvoji vrijeme za sebe i 'obradi' sve podatke koje si taj dan primila, osjećat ćeš se bolje i opuštenije. 
  • Vrijeme za tebe može ti dobro doći i u poslu jer nakon što malo odmoriš i dopustiš svim podražajima da sjednu na svoje mjesto, poslije ćeš biti produktivnija i fokusirana te ćeš neke probleme moći lakše rješavati. 
Usamljenost Možda te zanima... Usamljenost u vezi Psiha i seks

Trikovi kako da stvoriš vrijeme za sebe

  • Probudi se pola sata ranije.
  • Ako u uredu imaš vrata, zatvori ih i budi malo sama.
  • Na pola sata isključi sve svoje uređaje i gadgete.
  • Umjesto u ured,ponesi ručak u park.
  • Napravi mjesečne 'susrete' sama sa sobom.

Doznaj koje riječi koje uništavaju prijateljstvo.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.