Psiha i seks Moje emocije 18. veljače 2019.

7 znakova koje ti šalje tvoj instinkt: Slijedi ih i izbjegni nevolje

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Gut instinct (reakcija, instinkt iz crijeva) je fizička reakcija tijela na svijet koji te okružuje, ali i na tvoja unutarnja proživljavanja. Kada dobiješ reakciju iz trbuha znaj da je to primarni odgovor tvoga tijela na podsvjesne informacije.

Krajnji cilj instinkta je da te zaštiti, piše Gostica. Budući da je tvoj instinkt iz crijeva najstarije i iskonsko "šesto osjetilo" koje imaš, na njega se možeš i najviše osloniti. Jedan od primjera "instinkta u akciji" bilo bi donošenje odluke da ideš drugim putem, a ne onim kojim inače ideš zbog nepoznatog osjećaja koji te iznenada obuzeo. Sutradan možeš pročitati u novinama ili vidjeti sa sigurne udaljenosti bandu koja je bila u ulici kojom si trebala proći.

Mi, ljudska bića, volimo vjerovati da smo različiti od životinja, da smo sofisticiraniji. Ali u našoj srži, još uvijek smo životinje - razumske životinje. Naši prvobitni impulsi i evolucijsko podrijetlo ne nestaju samo zato što sjedimo i čitamo novine svako jutro ili brišemo stražnjice nakon nužde s toaletnim papirom s mirisom lavande. Treba prihvatiti činjenicu da smo napredne životinje i poštovati mudrost podsvjesnog uma i njegov utjecaj na tijelo da proizvede "instinkt", a koji nas može spasiti od raznih opasnosti.

Razlika između instinkta i intuicije

"Gut instinkt" i intuicija često se koriste kao sinonimi. I, da, oni jesu međusobno povezani. Ali nisu isti. U čemu je onda razlika?

Jednostavno rečeno, gut instinkt je tvoja prvobitna mudrost, dok je intuicija duhovna mudrost. Trebamo oboje, ako hoćemo hrabro i inteligentno hodati kroz život. Intuicija je miran i jasan osjećaj da znaš nešto i dolazi iz sfere uma. S druge strane, gut instinkt je fizički - osjećaš ga u svom tijelu. Oba doživljaju su intenzivna, vrijedna, ali i različita.

 
 | Author: REDDIT Foto: REDDIT

Primjeri instinkta iz trbuha

Neki ga nazivaju "slutnjom", drugi "predosjećanjem", ali u ovom članku nazivat ćemo ga instinktom iz trbuha. Evo nekoliko primjera iz životinjskog, ali i ljudskog djelovanja na temelju instinkta iz trbuha:

 • Krdo slonova prolazi pustinjom u potrazi za vodom. Instinktivno znaju u kojem smjeru trebaju krenuti kako bi pronašli svoju hranu.
 • Mačka sjedi na rubu trokatnice i želi pronaći put prema dolje. Ona se spusti do ruba i zuri u tlo, očito namjeravajući skočiti, ali se onda predomisli. Zatim se spušta na kat niže i skače, očigledno svjesna na instinktivnoj razini da bi se skakanjem s veće visine mogla ozlijediti.
 • Osoba ti prilazi u baru i želi flertovati s tobom. Počinješ uzvraćati, ali osjećaš da je nešto pogrešno. Osjećaš predatorsku kvalitetu o toj osobi. Ne vjeruješ joj, ispričavaš se i odlaziš.
 • Dva planinara izgubila su se na stazi u planinama. Bez kompasa ili bilo kojeg drugog načina da odrede smjer povratka u kamp, ​​oni tiho sjede među okolnim stablima. Odjednom jedan od njih pokazuje prema zapadu: "Imam osjećaj da je to put natrag!" Sat vremena kasnije uspijevaju se vratiti u bazu. 
 • Odjednom dobiješ impuls da promijeniš traku. Poslušaš impuls i nekoliko sekundi kasnije ugledaš veliki komad razbijenog stakla na koji si mogla naletjeti da nisi promijenila traku.
 • Čovjek ima dvije ponude za posao. Na jednom poslu nude manju plaću, a na drugom veću. Logično je da odabere posao na kojem je veća plaća, ali se ne može otresti straha koji mu se pojavljuje u želucu svaki put kad razmisli o prihvaćanju posla s većom plaćom.  Odlučuje odabrati slabije plaćen posao. Dva mjeseca kasnije, sretan je da odabrao lošije plaćen posao jer je čuo da je tvrtka u kojoj su nudili veću plaću bankrotirala. 
Možda te zanima... Kako tumačiti poruke koje šalje tvoja intuicija? Psiha i seks

Fizički znakovi da si iskusila instinkt iz trbuha, obrati pažnju na:

 • Iznenadni osjećaj tjeskobe ili straha (naizgled ničim izazvan).    
 • Jaki nagon za nečim (osjeća se kao unutarnji gurkanje ili povlačenje).    
 • Ukočenost, jeza ili "peckanje" duž kralježnice.    
 • Mučnina ili tjelesna nelagoda.    
 • Iznenadni osjećaj da si ostala bez zraka (ili uznemirenost).    
 • Jasan i čvrst unutarnji glas koji te tjera da nešto učiniš.

Možeš osjetiti jedan ili sve znakove odjednom.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Je li to strah ili se ipak radi o instinktu?

Vjerojatno nisi previše razmišljala o razlici između površnih mentalnih strahova i instinkta. Um nas lako može prevariti, osobito kad se radi o instinktu iz trbuha. Uostalom, mi osjećam naše osjećaje unutar našeg tijela. Kada se bojiš, najvjerojatnije će ti se početi znojiti ruke, osjećat ćeš mučninu ili će ti se povećati broj otkucaja srca. A slični se osjećaji javljaju i kada je instinkt iz trbuha u pitanju. Pa kako ih onda razlikovati?

Najbolji savjet je da zaviriš u svoj um, pokušaj ustanoviti je li kaotičan, ako jest onda se radi o strahu. Ali, ako je tvoj um relativno neutralan, a tvoje tijelo doživljava snažne reakcije (poput osjećaja nadolazeće propasti), onda se radi o instinktu. To je tako zato jer instinkt iz crijeva dolazi spontano, a mozak je za to vrijeme miran ili neutralan nije opterećen dvojbama, uskličnicima, upitnicima.
Kada su strahovi u pitanju oni proizlaze iz nemirnog uma koji neprestano vrti misli, to je znak da doživljavaš strah, a ne da ti se javio instinkt.

Možda te zanima... Psihologinja za snove otkriva: " Proročki snovi su upozorenje koje šalješ budnoj sebi"! Psiha i seks

7 instinktivnih znakova koje nikada ne bi trebala ignorirati

Iz prethodno iznesenog očigledno je da ti moraš biti glavni sudac i donijeti odluku radi li se o instinktu ili o strahu. Ali ove znakove nikada nemoj ignorirati:

 • "U opasnosti sam" - Zapamti da tvoji instinkti odražavaju ono što tvoj podsvjesni um već zna. Iako možda nećeš moći točno odrediti o kakvoj se opasnosti radi, poslušaj ovo unutarnje upozorenje jer može značiti razliku između života i smrti.
 • "U opasnosti su" - Da, možda zvučiš kao da si poludjela, osjećaš se izgubljeno ili zbunjeno. Ali, ako doista osjećaš da je netko u opasnosti, reci mu, možda spriječiš osobu da napravi veliku pogrešku ili ugrozi sebe.
 • "To nije pravi izbor" - Ako dobiješ snažan i jasan osjećaj da ono što radiš nije u redu, obrati pozornost. Čak i ako ne postoji moralni ili logički razlog da se tako osjećaš, obrati pažnju.
 • "Trebam pomoć" - Tvoj instinkt iz trbuha ne samo da te upozorava na opasnost, već pomaže i očuvanju tvog emocionalnog blagostanja. Ako dobiješ snažan osjećaj da ti je potrebna pomoć (bilo fizički, emocionalno, mentalno ili duhovno), zatraži je, nemoj se suzdržavati.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

 • "Trebam im pomoći" - U nekom trenutku u našim životima pojavit će se golema želja da pomognemo nekome. Možda nema racionalnog razloga zašto to želimo. Druga osoba može izgledati savršeno dobro na površini. Ali nemoj dopustiti da te pojavnost zavara. Razgovaraj s osobom. Pitaj je kako je. To te može dovesti u situaciju da se osjećaš ranjivom ili da ti bude neugodno, ali bar će se ta druga osoba osjećati posebnom, a možda je poštediš od neke nesreće. 
 • "Osjećam nešto u svom tijelu" - Ako nisi hipohondar (što je malo vjerojatno), tvoji instinkti rijetko lažu o stanju tvoga zdravlja. Ako se iznenada pojavi jaka i jasna želja da odeš kod liječnika, učini to. Napravi cjelovit pregled, pa čak i ako se ništa ne pojavi, ponosi se sobom jer se brineš za preventivu.
 • "To je to!" - Uglavnom kada dođe savršen životni poziv, duhovni put, posao, kuća, odluka, opcija, itd., tvoj instinkt će te odmah obavijestiti. Ako dobiješ snažan i jasan osjećaj koji praktički vrišti "DA", ne ignoriraj ga! To je jedan od najvažnijih razloga zašto je važno slušati instinkt. To bi mogla biti razlika između izbora koji ispunjava život i odluke koja rastužuje dušu.
Srceu_1 Možda te zanima... Lucidnim snovima do svoje podsvijesti Zdravlje

Ako naučiš vjerovati svome instinktu i razlikovati ga od straha on će te voditi tamo gdje će ti biti lijepo i ugodno. Ako nikako ne uspijevaš slijediti svoj instinkt, pokušaj meditirati.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.