Psiha i seks Moje emocije 18. rujna 2018.

Kako tumačiti poruke koje šalje tvoja intuicija?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Većina ljudi doživljava s vremena na vrijeme pri donošenju neke odluke osjećaj probavne smetnje, trzaj ili nekakav drugi nejasan osjećaj koji ne može objasniti. To je ono što obično nazivamo intuicijom.

Neka istraživanja navode da ti intuitivni osjećaji mogu imati iznenađujuće racionalnu osnovu. No, današnje moderno doba nam ne pomaže da to cijenimo ili da se vodimo tim osjećajem. 

The Living Experiment istražio je osnove onog što mnogi nazivaju našim šestim čulom, smatraju da nova vrsta znanja povezuje našu intuiciju s našim crijevnim traktom. Dakle, naš mozak obrađuje više podataka nego što naša svjesnost može apsorbirati. 

I naravno, nudimo ti eksperimente pomoću kojih ćeš moći razumjeti poruke koje ti intuicija šalje.

Osjećaj u trbuhu 

Postoji razlog zbog kojeg svoje intuitivne osjećaje ne nazivamo "osjećaj u rukama" ili "osjećaj u uhu", oni stvarno potječu iz našeg trbuha, točnije unutar našeg enteričkog živčanog sustava. 

"Enterički živčani sustav funkcionira jako slično neovisnom malom mozgu. Obložen živčanim stanicama, sposoban je reagirati na sve vrste podražaja bez da ga usmjerava veliki mozak ili središnji živčani sustav", opisao je istraživač Michael Gershon u svojoj knjizi "The Second Brain." 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Tvoj nesvjesni um

Crijeva (i mikrobiomi unutar njega) proizvode i reagiraju na vlastitu pohranu neurotransmitera, uključujući serotonin i dopamin. Dok su tvoja crijeva zauzeta proizvodnjom i obradom informacija, ona isto tako šalju podatke u mozak. 

U međuvremenu, tvoj mozak prikuplja informacije iz svih ostalih osjetila, uključujući pojedinosti o vidu, zvuku, mirisu i dodiru. To je previše informacija da ih um obradi na svjestan način. Ovo "razmišljanje bez razmišljanja" rezultira jasnim, ali neobjašnjivim osjećajem znanja. 

Takve intuitivne odluke mogu nam pomoći u donošenju odluka na vrlo snažan način. Dobar primjer toga je studija u kojoj su sudionici na temelju toga osjećaja identificirali "sigurne" i "rizične" palube prije nego što je njihov racionalni dio mozga objasnio zašto. 

Nažalost, na našu intuiciju mogu utjecati predrasude i društvene norme. Naša delikatna intuitivna osjetila također mogu biti preplavljena prekomjernom senzorskom stimulacijom i prevelikom količinom informacija, ovo je ogroman problem u našem suvremenom svijetu. 

Kada nešto poduzeti

Kako možeš tumačiti poruke koje tvoja intuicija pokušava poslati? Prvo, nauči prepoznati vlastite unutarnje vodiče. 

Pozitivno - osjećaš se ugodno, opušteno i smireno. 

Negativno - osjećaš kontrakcije, umor, treseš se. 

Isto tako, možeš vježbati intuiciju testiranjem u niskorizičnim situacijama. Tako ćeš imati više povjerenja u svoje instinkte kad je stvarno potrebno. 

Eksperimentiraj

Razmisli o odluci koju moraš donijeti, npr. gdje otići na godišnji odmor. Pitaj se ili još bolje, neka te netko drugi pita. Razmišljaj najviše dvije sekunde i reci prvi odgovor koji ti je padne na pamet. Pogledaj što se događa kad ne razmišljaš previše. 

Sljedeći put kad pregledavaš izbornik u restoranu, samo pogledaj brzo skeniraj i odaberi prvu stavku koja ti izgleda zanimljivo i privlačno. Pouzdaj se u mozak i tijelo da će odabrati nešto dobro. 

Video: Tehnika za buđenje intuicije

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.