Psiha i seks 06. lipnja 2022.

7 znakova da si u suovisnoj vezi i zašto to nije zdravo

Foto: shuterstock Suovisnička veza iscrpljujuća je za oba partnera
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Teško je prepoznati kada si u suovisnoj vezi jer se čini korisnom ili se zbog nje osjećaš vrlo dobro pa vjeruješ da se nalaziš u zdravoj vezi. Ipak, suovisne veze su često nezdrave i neizdržive.

Suovisnost označava stanje u kojem si ovisna o odobrenju druge osobe i često potiče korištenje manipulacije za dobivanje ljubavi od druge osobe kako bi se osjećala vrijednom. Manipulacija se često smatra negativnom, ali ona nije uvijek podmukla i osoba koja ju koristi ne mora imati okrutne namjere. Primjerice osjećaš se odgovornom za osjećaje svog partnera i govoriš sebi da to radiš jer ti je stalo do njega, dok je u stvarnosti to oblik kontrole da dobiješ njegovu ljubav i odobrenje. 

Što je suovisni odnos?

Suovisni odnos nastaje kada svaki partner prestane preuzimati dogovornost za sebe. Općenito, jedan je partner "primatelj", dok je drugi "skrbnik", iako se te uloge mogu mijenjati ovisno o problemu. Na primjer, jedan partner može biti financijski skrbnik, a emocionalno ili seksualno primatelj. Međutim, suovisni odnosi nisu uvijek poevzani s romantičnim odnosima te mogu postojati i suovisna prijateljstva i suovisni obiteljski odnosi.

Možda se čini da ova veza funkcionira neko vrijeme, ali se počne raspadati kada se skrbnik osjeća ljutito, povrijeđeno i iscrpljeno jer nikada ne dobije ljubav i odobrenje koje traži, ili kada se primatelj ne osjeća dovoljno ispunjeno pa počne tražiti pažnju negdje drugdje smatra stručnjakinja za odnose Margret Paul.

Ovaj odnos možeš prepoznati po određenim simptomima koji su drugačiji za primatelja i skrbnika u vezi. Simptomi koji se pojavljuju kod primatelja:

  • Osjeća se prazno i neispunjeno
  • Osjeća potrebu za pažnjom, seksom i odobravanjem drugih
  • Osjeća se iziritirano ili ljutito većinu vremena
  • Osjeća se kao da sve zaslužuje ili da mu netko duguje nešto
  • Uspoređuje se s drugima

Simptomi koji se pojavljuju kod skrbnika:

  • Perfekcionizam
  • Želi se osjećati potrebno kako bi se osjećao vrijedno
  • Često se žrtvuje i osjeća se kao mučenik
  • Teško dobiva ono što želi
  • Previše je zauzet obavezama

Što uzrokuje suovisnost?

Suovisnost proizlazi iz nemogućnosti da u potpunosti voliš sebe, neovisno o ljubavi, pozornosti ili odobravanju drugih. Parovi često postaju suovisni jer ne mogu prepoznati vlastitu vrijednost bez osjećaja brige i/ili potrebe za drugom osobom. Drugim riječima, suovisnost je uzrokovana temeljnim osjećajem odbacivanja i napuštanja sebe.

Znakovi da si u suovisnoj vezi

  • Ne zabavljate se zajedno i nema puno ljubavi među vama. Osjećaš se usamljeno i kao da si sama te da ti partner ne pruža podršku.
  • Osjećaš stres u blizini partnera, a često se osjećaš iziritirano i frustrirano s partnerom. Opuštenija si u blizini drugih ljudi nego s njim.
  • Često se svađate, okrivljujete jedan drugoga i vjerujete ako se samo jedan od vas promijeni da će sve biti u redu. 
  • Osjećaš se kao da vaša veza stagnira te da zaglavila u njoj. Ne znaš kako oživjeti vezu, a osjećaš se kao da si se zadovoljila lošom vezom i da je on pogrešna osoba za tebe.
  • Usmjerena si na partnerove osjećaje, ali si sklona ignorirati vlastite ili često ne znaš kako se osjećaš. 
  • Stroga si prema sebi i osuđuješ se pa se tjeraš izgledati dobro ili funkcionirati dobro kako bi privukla pažnju svog partnera i dobila njegovo odobrenje.
  • Partnera činiš odgovornim za svoje osjećaje i svoju nesreću povezuješ s njegovim postupcima umjesto da preuzmeš odgovornost za svoje osjećaje. 

Kako prestati biti suovisna?

Ako se nađeš u suovisnoj vezi, važno je priznati što se događa i raditi na stvaranju odnosa u kojem obje osobe mogu biti odgovorne za sebe. Prvi korak je da naučiš voljeti sebe i definiraš svoju vrijednost kako bi tvoja veza bila bolja. Na primjer, ako se osjećaš usamljeno i isprazno, umjesto da kriviš partnera, pogledaj kako se ponašaš prema sebi. Nemaš kontrolu nad promjenom svog partnera, ali imaš potpunu kontrolu nad svojom promjenom.

Možda će biti izazov prestati pokušavati dobiti ljubav od drugih, ali kada umjesto toga naučiš voljeti i cijeniti sebe, tada ćeš ljubav podijeliti sa svojim partnerom. Ogromna je razlika između pokušaja da dobiješ ljubav i želje da dijeliš ljubav. Kada želiš dobiti ljubav napuštaš sebe, a kada želiš podijeliti ljubav puna si ljubavi zbog ljubavi prema sebi, a ta ljubav se prelijeva na tvog partnera.

Čak i ako samo jedan od vas odluči naučiti voljeti sebe, a ne nastavi odbacivati ​​i napuštati sebe, možete promijeniti svoj suovisni odnos u odnos ljubavi. Kada jedna osoba promijeni suovisni sustav, mijenja se cijeli sustav.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.