Psiha i seks Seks i veze 13. siječnja 2022.

7 granica u vezi preko kojih ne treba prelaziti ni po koju cijenu

Foto: Pixabay Ako ti često daje komplimente i ima poseban nadima za tebe, znači da mu je stalo do tebe i žele vašu vezu dovesti na višu razinu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Postavljanje granica važan je dio uspostavljanja tvog identiteta u vezi. One su važne za tvoje mentalno zdravlje i dobrobit.

Postoje svakakve granice. One mogu biti fizičke, emocionalne, društvene i granica vezanih za tvoju karijeru. Granice znače pronalaženje ravnoteže u tvojoj vezi, kao i nalaženje kompromisa s partnerom. Zdrave granice u vezi dobre su za tvoje mentalno zdravlje, ali i vezu. 

Jedno istaživanje je otkrilo kako veličina tvog doma utječe na odnos. Istraživanje je započelo pristupom životnoj situaciji. Otprilike polovica parova našla je novi zajednički stan. Kod preostale polovice jedan od partnera se uselio kod onog drugog. Najtežim se pokazalo useljenje u partnerov dom. Od ovih parova, 63 % smatralo je da zadiru u tuđi teritorij. Pokazalo se da je to stvorilo stres za partnere.

Možda te zanima... Je li tvoja veza zdrava ili je vrijeme za prekid, ovaj test može pomoći Psiha i seks

Ako si ikada živjela s nekim, znaš da to dolazi uz određene žrtve. To znači da je došlo do promjene, što i nije toliko loše. Parovi su imali više zajedničkog vremena, u čemu su uživali. No, svaki treći je izjavio da ima manje vremena za sebe. Bilo je i nekih drugih zanimljivosti kada je u pitanju veličina doma. Što je dom manji značilo je da parovi imaju manje intimnih odnosa. Što je dom veći značilo je da su bili strpljiviji i provodili više vremena zajedno. Ali ako je dom bio prevelik, imali su manje strpljenja jedni prema drugima.

Zajednički život značio je i više svađa. Glavni sukob je bio oko kućnih poslova. Razlog zbog kojeg su se nakon zajedničkog useljenja pojavile svađe oko kućnih poslova bio je taj što nije bilo potrebe razgovarati o tome prije. Navike čišćenja i plaćanja računa bili su na drugom mjestu. Nemoj pogrešno shvatiti studiju, zajedničko useljenje može biti prekrasan dio veze, ali prema istraživanjima ove granice nikada ne treba prelaziti u partnerstvu.

Imaj samopoštovanje

Od samopoštovanja sve počinje. Počinje tako da se osjećaš dobro i sigurno u sebe. To će ti pomoći da postaviš granice i osjećaš se dobro.

Nemoj toliko ugađati svom partneru

Željeti ugoditi goditi svom partneru je prirodni poriv, ali u toj navici možeš i lako zaglaviti. Možda ćeš osjećati da to trebaš učiniti kako te partner ne bi odbio. Ali, ako to prijeđe u podilaženje to je pu prema gubitku sebe. Što će na kraju loše utjecati ne samo na tebe, nego i na vašu vezu jer ti činiš polovicu te veze. Zapamti!

Uravnoteži snage u vezi

Kada je jedna osoba zadužena za donošenje svih važnih odluka, nedostaje ravnoteže. Jedna osoba se osjeća da nosi breme svih odluka, a druga postaje pasivna i s vremenom se počinje osjećati nevažnom.

Možda te zanima... 3 faze kroz koje bi svaka veza trebala proći prije sudbonosnog da Psiha i seks

Prestani govoriti da kada misliš ne

Možda osjećaš da moraš reći da. Možda osjećš da si jedina koja posao može obaviti na "pravi" način. To će također dovesti do umaranja, a kada počneš govoriti ne, sama sebi govoriš da. 

Odvoji vrijeme za sebe

Pobrini se da svaki dan imaš vremena za sebe. Može početi s 10 minuta dnevno. Popij šalicu kave ujutro i zapiši svoje misli u  dnevnik. Uzmi dan mentalnog zdravlja i cijeli dan odvoji za sebe. Možeš otići u hotel i opustiti se uz bazen ili otići na planinarenje. Provjeri je li to nešto što ti donosi radost. 

Kupanje za vrijeme menstruacije | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Pobrini se da svaki dan imaš vremena za sebe i opusti se

Zatraži pomoć kada ti je potrebna

Nisi superheroj i ne bi trebala biti s nekim tko to od tebe očekuje. Ne dopusti da ti ponos stane na put. Ako ti je potrebna pomoć u kuhinji ili u bilo kojem aspektu, slobodno je potraži.

Nemoj osjećati krivnju

Postavljanje granica jedna je od najboljih stvari koje možeš učiniti za svoje mentalno zdravlje. Možda su te učili da druge stavljaš na prvo mjesto, ali to ima cijenu. Što znači, tvoje mentalno zdravlje će na kraju patiti. Poenakd se ne možeš brinuti ni za koga drugog dok se ne pobrineš za sebe. Dakle, prestani se osjećati krivom zbog toga i postavi sebe kao prioritet. Kao što je važno da  postaviš granice, važno je i da poštuješ granice svog partnera. To će vam pomoći uravnotežiti vaš odnos, što svi uvijek priželjkuju. Tako oboje možete stvoriti sretnu i uspješnu vezu kakvu ste oduvijek željeli. 

Možda te zanima... Krivnja razara, a ovih 8 koraka može pomoći da se osjećate bolje Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.