Psiha i seks Moje emocije 02. veljače 2022.

5 znakova da tvoj partner gubi interes za vezu

Foto: shuterstock Suovisnička veza iscrpljujuća je za oba partnera
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Parovi se s vremenom mijenjaju pa tako i ti kao osoba koja je dio tog para. No, te promjene ne moraju uvijek biti pozitivne pa ćeš možda primijetiti da se tvoj partner udaljava i da gubi interes za vašu vezu.

Ako si primijetila da tvoj partner gubi interes za vašu vezu, nema potrebe za panikom jer to može biti privremeno. Možda se trenutno osjeća loše zbog posla ili nije baš druželjubiv pa se udaljio od tebe, a da toga nije ni svjestan. Stoga je moguće da njegov gubitak interesa za vezu nije povezan s tobom. Ipak, potrebna je komunikacija. Ako više nema vremena za druženje, sporo odgovara na poruke i nije tako privržen kao prije, pitaj ga što nije u redu i razgovaraj s njima. Tišina će samo povećati nelagodu. 

Možda te zanima... Što učiniti kada ti se čini da se tvoj partner udaljava od tebe? Psiha i seks

Česti razlozi za gubitak interesa za vezu

Vrijeme je jedan od faktora koji često ide protiv veze. Europski institut za pozitivnu psihologiju otkrio je da parovi koji imaju rutinu na koju su navikli često izgube spontanost i ne provode toliko zajedničkog vremena. Za održavanje veze nije dovoljna samo ljubav, već se odnosi moraju njegovati kako ga rutina i vrijeme ne bi uništili. Osim vremena, česti razlog za gubitak interesa za vezu je i upoznavanje neke nove osobe. Često se radi o osobi koja može pobuditi osjećaje koji su se izgubili u vezi pa dolazi do privremene zaljubljenosti koja može dovesti do gubitka interesa. U nastavku ti donosimo pet znakova zbog kojih je tvoj partner možda izgubio interes za vašu vezu. Ti znakovi mogli bi ti olakšati odluku želiš li nastaviti vezu ili ju prekinuti. 

Fizički kontakt nije čest

Ne radi o seksu, već o maženju, držanju za ruke i ljubljenju. To su znakovi naklonosti koji bi trebali biti prisutni svaki dan ili su možda bili prisutni svaki dan, ali su sada nestali. To može biti jasan znak da je došlo do gubitka interesa i da je važno to riješiti. Ako si inače privržena osoba i potrebni su ti takvi znakovi ljubavi, manjak tih znakova pažnje moglo bi biti loše za tebe.

Više ne postavlja pitanja

U vezama je normalno da te zanima kako je prošao dan tvog partnera, koje ti anegdote može ispričati i što ga brine. Međutim, sva ta pitanja s njegove strane mogu izostati, ako je izgubio interes za vezu. Zbog toga se osjećaš kao da tvom partneru nije stalo do tebe. To se mora riješiti kako bi se izbjegla veća šteta. 

Često se svađate

Svađanje u vezi nije nužno loš znak, pogotovo ako se radi na zdravi način. Ako prenosiš svom partneru ono što misliš i pritom se osjećaš asertivno, ne vičeš, ne prijetiš i ne vrijeđaš, onda se svađaš na zdravi način. Ako tvoj partner tijekom svađanja ne može pokazati isto i teško se kontrolira, onda možda nešto nije u redu. Takav nezdravi način svađanja može samo narušiti vašu vezu. 

Možda te zanima... Recept za dužu i uspješniju vezu je što više svađe! Potvrdilo istraživanje Psiha i seks

Tvoj partner je uvijek na svom mobitelu

Normalno je da će tvoj partner koristiti mobitel kako bi odgovorio na poruke i pozive. Ali ako je to njegova česta navika i stalno koristi mobitel kad je s tobom i ne ispušta ga iz ruke, onda možda i nije zainteresiran za vaš odnos. 

Nemate zajedničke planove

Bijeg na vikend, odlazak u šetnju, posjet nekom novom mjestu mogu biti zabavne ideje za zajedničko druženje. Kad svega toga nema u vašoj vezi, možda je tvoj partner izgubio interes. Čak i zajedničko gledanje filma može biti zabavan plan za uživanje, ali ponekad se ni to ne dogodi. 

Možda te zanima... Je li on doista onaj pravi? 8 znakova da si s pogrešnom osobom Psiha i seks

Što napraviti kada tvoj partner počne gubiti interes

Partnerov gubitak za vezu može biti bolan, a vrijeme sigurno neće napraviti čuda, ako nešto ne napraviš. Za početak je najbolje da razgovaraš s partnerom i pitaš ga što se događa.

Ako tijekom razgovora ne želi reći ništa, bitno je da mu kažeš kako se osjećaš i da si primijetila da nešto nije u redu. Izražavanje osjećaja moglo bi ti pružiti olakšanje što bi moglo pozitivno utjecati na tvoje emocionalno zdravlje. 

Ako ni razgovor ne pomaže, možda bi bilo dobro da odete na terapiju za parove. Ukoliko i to odbije, možeš i sama otići na terapiju kako bi se mogla nositi s problemima i mogla donijeti dobre odluke. Biti pored osobe koja je izgubila interes i više ne pridonosi vezi je neizdrživo. Također je i saznanje da je tvoj partner izgubio interes bolno, a ta boll samo može rasti ukoliko se taj problem nastavi. Zato je važno razgovarati i potražiti pomoć-

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.