Psiha i seks Moje emocije 24. svibnja 2019.

Psiholozi otkrivaju tehnike pomoću kojih si poprave i najlošiji dan

Zena-Osmijeh
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svatko od nas ima loše dan, a ponekad razlog tome mogu biti emocije, problemi koji nas okupiraju ili smo jednostavno loše raspoloženi zbog umora i nedostatka sna.

Kad imaš loš dan, vjerojatno najradije ne bi ustajala iz kreveta. No, zbog toga ti dan može postati još gori jer ćeš utonuti u svoje misli i postati sasvim neraspoložena. Kao što tmuran dan nestaje kada se sunce probije kroz oblake, tvoj loš dan će postati barem malo bolji ako se potrudiš izvući maksimum iz njega. Donosimo ti par načina koje preporučuju stručnjaci, psiholozi i psihoterapeuti.

1.  Okruži se ljudima koje voliš i dozvoli da njihova pozitivna energija utječe na tebe

Sigurno imaš barem jednog člana obitelji, prijatelja/prijateljicu, kolegu/kolegicu ili možda čak samo poznanika koji te uvijek oraspolože. Njihova pozitivna energija i pristup životu će te izvući iz negativnog raspoloženja i pomoći ti da se fokusiraš na pozitivno. Ne kaže se uzalud 's kim si takav si.'  Ako uz sebe imaš takvu osobu, s kojom ti je ugodno, slobodno izrazi svoje emocije. Razgovor s njom o onome što ti se događa, olakšat će ti teška razdoblja i možda dobiješ novu, svjetliju perspektivu. 

Kurkumin Možda te zanima... Kurkumin – biološki aktivni spoj za bolje pamćenje i raspoloženje Zdravlje

2. Izađi van

Bez obzira je li vrijeme tmurno ili sunčano, pada li kiša ili ne, boravak na svježem zraku ima puno prednosti. Niz istraživanja je pokazalo da šetnja u prirodi značajno ublažava simptome depresije i smanjuje razinu hormona stresa u tijelu. Potrebno je provesti par minuta u parku, na livadi ili općenito među zelenilom kako bi popravila svoje raspoloženje.

3. Počni se baviti nečim kreativnim

Kako je kreativnost mentalni proces koji uključuje stvaranje novih ideja i rješenja problema, ujedno ima utjecaj i na naše raspoloženje. Naime, fokusiranost na rješavanje određenog problema u nama izaziva osjećaj kako radimo nešto korisno. U isto vrijeme usavršavamo svoje vještine i ne razmišljamo o drugim problemima. Kreativan rad ne mora nužno biti bavljenje nekom vrstom umjetnosti već bilo kakva aktivnost kojom ćeš stare stvari prikazati u novom i neobičnom svjetlu. Primjerice renoviranje namještaja, uređivanje vrta, izrada određenih predmeta i sl. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

 

4. Vježbaj i/ili meditiraj

Čak i fizička aktivnost poput hodanja može popraviti tvoj dan. Kako točno vježbanje utječe na mozak nije potpuno razjašnjeno, no postoje znanstveni dokazi kako se tijekom treninga otpuštaju neurotransmiteri u mozgu zaduženi za reguliranje raspoloženja. Ako ne želiš ići u teretanu ili na grupne treninge, dovoljno je da kod kuće odradiš vježbanje u trajanju 20-ak minuta. Osim vježbanja, loš dan može popraviti i meditacija. Meditacijom postižemo kontrolu nad mislima i ona dokazano smanjuje anksioznost. 

5. Osvijesti i prihvati loše trenutke

Možda prva stvar koju bi trebala napraviti je da prihvatiš stvarnost i osvijestiš da si loše raspoložena. Ako si primjerice na poslu i pokušavaš se praviti da je sve u redu, a zapravo osjećaš da bi se najradije zavukla pod radni stol, situacija će biti još gora. Nakon što prihvatiš da si loše raspoložena te da ti dan baš i nije po volji, moći ćeš osvijestiti što te točno muči i prihvatiti to. Samo tako ćeš moći krenuti rješavati probleme. Možda ćeš konačno popričati s kolegicom koji cijeli tjedna dio svog posla prebacuje na tebe ili baš taj dan odlučiš da je krajnje vrijeme da dogovoriš termin za masažu, a što već dugo odgađaš.

Depresija_Zena Možda te zanima... Druženje s negativnim osobama uništava imunitet i raspoloženje Psiha i seks

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.