Psiha i seks Seks i veze 15. kolovoza 2022.

4 tipa parova i kombinacija koja najduže traje

Foto: shutterstock Znanstvenici sa Sveučilišta Illinois pratili su oko 400 parova u srednjim dvadesetim godinama u razdoblju od devet mjeseci. Uočili su tipične razlike u ophođenju, prema čemu su razvili sljedeće četiri kategorije parova
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Način na koji se parovi odnose jedni prema drugima ne otkriva samo neke stvari o trenutačnom stanju njihove veze. To također može predvidjeti koliko će dugo ostati zajedno.

Jesi li ikada razmišljala kakvu vezu imaš sa svojim partnerom? Je li vam harmonija osobito važna ili ne preskačete svađu? Vlada li strast ili prijateljstvo? Što za vas znači ljubav? Ukratko, kakvi ste kao par?

Prema jednom istraživanju, odgovori na ova pitanja otkrivaju mnogo o vašim šansama da postanete trajno sretni jedno s drugim. Znanstvenici sa Sveučilišta Illinois pratili su oko 400 parova u srednjim dvadesetim godinama u razdoblju od devet mjeseci. Uočili su tipične razlike u ophođenju, prema čemu su razvili sljedeće četiri kategorije…

Možda te zanima... Will Smith o nemonogamnom braku s Jadom: Ne želimo se osjećati kao u zatvoru Psiha i seks

1. par blizu-daleko

Za ovu vrstu para karakteristični su stalni usponi i padovi osjećaja. Ponekad se partneri osjećaju kako su iznutra potpuno privučeni jedno drugim, a onda im opet treba udaljenost. „Često donose odluke na temelju negativnih iskustava ili procjena odnosa“, kaže Brian Ogolsky sa Sveučilišta Illinois. Na početku nove veze takvi parovi jako paze da vrijeme provedu odvojeni jedno od drugog. „Naglašavaju svoju individualnost na način koji je prilično neobičan za ljude koji su se tek zaljubili“, dodao je.

2. par ljubav-mržnja

Ovu vrstu para karakteriziraju njihovi strastveni osjećaji, koji bi se mogli opisati i kao odnosi ljubavi i mržnje. Ne mogu jedno s drugim, ali ni jedno bez drugog. Kod njih često leti perje. A potom se vole pomiriti seksom. Međutim, stalne svađe negativno utječu na zadovoljstvo s vezom, tvrdi istraživanje.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Rješavanje problema makar i kroz svađu vodi do većeg zadovoljstva vezom

3. društveno uključeni par

Za ovu vrstu parova tipično je da su jako društveno uključeni. Partneri dijele krug prijatelja i blisko razmjenjuju ideje sa svojim prijateljima, uključujući i one o pitanjima veze. To je dobro za sreću u ljubavi: „Ako imate zajedničke prijatelje, osjećate se bliskije i povezanije kao par“, kaže Brian Ogolsky.

4. samo nas dvoje

Karakteristično za ovaj par je da odluke donose u partnerstvu. Partneri se poštuju i razmatraju ono što je važno jedno drugome. Veza je najveći prioritet. „Ovi parovi jako brinu jedni o drugima, vjeruju jedni drugima i predani su“, rekao je Ogolsky.

Možda te zanima... Osobe rođene u ova 3 horoskopska znaka se uvijek zaljube u pogrešnu osobu Psiha i seks

Veze koji napreduju: koji parovi imaju najbolje šanse?

Prema ovom istraživanju, od ove četiri vrste parova najveće šanse za trajnu ljubavnu sreću ima „par u dvoje“. Parovi koji su u najvećoj opasnosti od razdvajanja su oni koji su povezani u vezi ljubavi i mržnje. Prema istraživanju, rizik da njihova ljubav ne uspije dvostruko je veća od rizika ostalih parova.

Parovi na udaljenosti i društveno integrirani parovi kreću se između ova dva pola. Potonji su često stabilniji, premda se veza kod parova koji se često svađaju ne moraju nužno raspasti. Autori istraživanja nadaju se da će njihovi rezultati pomoći parovima: „Dobra vijest je da postoje određene vrste veza zbog kojih neki parovi rastu više od drugih“, rekao je Brian Ogolsky.

Zdravolovci Možda te zanima... Upoznaj Zdravolovce: Novi stručni tim portala missZdrava Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.