Psiha i seks 11. ožujka 2016.

2 tehnike za donošenje dobrih odluka

Odluka
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zaokupljenost privremenim osjećajima, ma koliko god oni bili snažni, mogu te spriječiti da doneseš dobru odluku. Umjesto toga, moraš zamisliti kako ćeš se osjećati kad napraviš novi korak u svom životu. Donosimo ti dvije tehnike koje bi ti trebale pomoći u domošenju velikih i malih odluka

Jedna tehnika se zove "maksimalizacija", a druga "zadovoljavanje". Biraj!

Maksimalizacija za velike odluke

Maksimalizacija znači sastavljanje popisa svih tvojih opcija, a potom i svih mana i prednosti svake od njih. Ovako možeš smireno sagledati sve faktore koji utječu na tvoju odluku. Ponekad je dovoljno samo to. No, ako ni nakon ovoga ne možeš odlučiti, onda trebaš ocijeniti svako "za" i "protiv" na skali od jedan do deset. Potom zbroji sve afirmativne argumente. U ovoj matematici odlučivanja postoji još jedan element. Visina ocjene za svaki argument "za" ili "protiv" treba ovisiti o jačini tvojih osjećaja u odnosu na to. Istovremeno, treba znati da ne treba sve intenzivne osjećaje uzeti u obzir. Pažnju trebate usmjeriti samo na one koji ukazuju na to kako ćeš se osjećati u budućnosti, dok kratkotrajne osjećaje, koji se javljaju samo u vrijeme donošenja odluke, treba zanemariti. Zaokupljenost privremenim osjećajima, ma koliko god oni bili snažni, mogu te spriječiti da doneseš dobru odluku. Umjesto toga, moraš zamisliti kako ćeš se osjećati kad napraviš novi korak u svom životu, a te buduće emocije trebaju biti ocijenjene najvišim ocjenama. Svi faktori u ovoj igri krajnje su subjektivni, a mnogi od nas nemaju dovoljno energije i vremena da ih sve odmjeravaju. U tom slučaju, ovu tehniku treba koristiti samo pri donošenju većih odluka. Što se tiče zapisivanja na papir, za mnoge je taj čin sasvim dovoljan da se spozna prava odluka. Brojke su jasne, a jasnoća stvara odlučnost, hrabrost i osjećaj zadovoljstva.

Tehnika zadovoljavanja za svakodnevne odluke

Druga metoda donošenja odluka jest "zadovoljavanje". Ona se uspješno primjenjuje za rješavanje svakodnevnih, trivijalnih dilema i puno je brža od maksimalizacije. Što ova tehnika podrazumijeva? Zadovoljavanje zahtijeva sastavljanje liste tvojih minimalnih potreba – onoga što je za tebe "dovoljno dobro". Potom počinješ potragu sve dok ne pronađeš prvu opciju koja zadovoljava minimum tvojih potreba. To je to! Ništa ne može biti jednostavnije. Umjesto da neurotično razmišljaš o tome što bi mogao biti najbolji ishod, nekoliko odluka mogu biti "dovoljno dobre". Realno, vjerojatno ne postoji samo jedna prava odluka. Uostalom, psiholozi to i potvrđuju. Ljudi koji pokušavaju cijelo vrijeme maksimalizirati i neprekidno tragaju za savršenom opcijom, obično su neurotični, nesretni i nezadovoljni svojim životom.

Čak i nakon donošenja odluke, oni ne prestaju preispitivati njezinu valjanost, te nastavljaju razmišljati o drugim opcijama koje su mogli odabrati. Jako je važno da shvatiš kako je većina svakodnevnih dilema zapravo beznačajna. Da idem autobusom ili taksijem do posla? Trebam li pojesti čokoladu ili jabuku? Trebam li reći kolegici za trač koji sam čula o njoj ili da to zadržim za sebe? Prepoznaješ li se u ovome? Stručnjaci kažu da je sasvim normalno osjećati pritisak zbog golemog broja beznačajnih odluka koje donosiš svakog dana. Međutim, nijedna od njih objektivno neće ništa značajno promijeniti u tvom životu. Primjena tehnike zadovoljavanja u takvim prilikama donosi brzo rješenje, a bez stresa. Naravno, možeš očekivati da ćeš napraviti pogrešku, da ćeš se kajati zbog određenih odluka, ali da se zbog njih neće srušiti svijet. Puno je važnije da maksimiliziraš velike odluke i to sasvim racionalno i neovisno o prolaznim osjećajima koje one izazivaju.

Što napraviti kada obje opcije djeluju jednako važno

Što se događa u situaciji kada dvije opcije djeluju "dovoljno dobro" ili "savršeno"? Baci novčić! Glava predstavlja jednu opciju, a pismo drugu. Ako novčić padne na stranu koja predstavlja opciju koja ti se ipak manje sviđa, to je znak da preferiraš onu drugu opciju. Ideja o tome da novčić odlučuje možda zvuči apsurdno, ali je to samo dobar način da saznaš što doista osjećaš i misliš. U moru informacija koje nas svakodnevno zapljuskuju važno je da se izabere put koji će te zadovoljiti i spriječiti frustraciju zbog bezbrojnih potencijalnih opcija i rješenja.

Moraš se usredotočiti na mogućnosti koje djeluju kao da će funkcionirati, čak i ako nisu obavezno najbolje. Na kraju, je li u redu da se ne donose baš sve odluke svjesno? Ako se radi o trivijalnim stvarima, a biraš ih brzo, bez razmišljanja, onda primjenjuješ princip zadovoljavanja – biraj opciju koja je "dovoljno dobra". Život tako postaje puno lakši, a snaga neophodna za donošenje velikih, važnih odluka bit će sačuvana.

Nauči kako zaustaviti bol u kralježnici.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.