Native sadržaj Sklopi #Pinkypromiss - obećanje koje život znači 09. listopada 2024.

Zašto neke žene osjećaju tjeskobu zbog pregleda dojki

Foto: Pexels

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bilo bi naivno očekivati da se na preglede koji bi mogli rezultirati dijagnozom raka odlazi neopterećeno i bez tjeskobe. Stoga nije iznenađujuće što mnoge žene doživljavaju povećanu razinu tjeskobe prije, tijekom i nakon pregleda dojki, a neke u tolikoj mjeri da ni ne odlaze na njih. U ovom članku obradit ćemo koji su najčešći izgovori za preskakanje pregleda, koje skupine žene osjećaju najveći strah od pregleda te zašto treba nadići tjeskobu i kako to učiniti.

U SAD-u i drugim razvijenim zemljama pišu se akademski članci i rade istraživanja o nuspojavama anksioznosti nastale zbog pregleda dojki ( Breast Cancer Screening Anxiety).

Koga pogađa strah od pregleda dojki?

Strah od pregleda češći je u žena s većim rizikom od raka dojke. Žene (i muškarci) koji su možda u prošlosti imali rak ili ako su ga imali njihovi bliski srodnici, skloniji su strahu od pregleda dojki. Međutim, čak i žene bez čimbenika rizika mogu biti nervozne oko odlaska na rutinski pregled dojki. Međutim, oklijevanje s odlaskom postaje opasno kada osoba zbog straha propusti pregled. Jedan od najjačih argumenata zbog kojeg se isplati prevladati strah je činjenica da je u 90 posto slučajeva karcinom izlječiv ako se otkrije na vrijeme.

Savjeti za prevladavanje straha prije pregleda dojki

Ako imate bilo kakvih nedoumica ili strahova oko odlaska na pregled, sigurno niste jedini. Potpuno je normalno osjećati se pomalo nervozno. Srećom, postoji mnogo načina da ublažite svoje strahove ako ste zabrinuti zbog pregleda. Isprobajte neke od ovih savjeta kako biste ublažili stres:

  • Pokušajte gledati na pregled dojki kao na dio svoje redovne zdravstvene rutine. Smatrajte pregled dojki uobičajenom vrstom pregleda, kao i sistematski ili ginekološki pregledi ili čišćenje zuba. Možda će vam biti lakše ako sve redovite preglede uspijete dogovoriti za isti tjedan.
  • Razmotrite statistike. Iako se čini da je rak sveprisutan, možda će vam biti lakše, ako znate da od svih obavljenih pregleda, "samo" oko 10 % se poziva na daljnje pretrage. Od ovih 10 %, manje od 1 % će zapravo imati rak dojke. Većina novootkrivenih karcinoma su benigni i ne ugrožavaju život.
  • Nagradite se nakon pregleda. Počastite se kada odete na pregled dojki i vjerojatnije je da ćete to povezati s pozitivnim iskustvom. Dajte prioritet njezi i zakažite masažu, njegu lica ili manikuru za isti dan. Idite u kupovinu ili pojedite svoj omiljeni kolač. 
  • Sklopite #Pinkypromiss. Razgovarajte s najbližom prijateljicom ili rođakinjom i dogovorite se da zajedno zakažete pregled.
  • Nađite svoju mantru. Smislite neke pozitivne, osnažujuće izjave koje vam mogu pomoći da prebrodite stres zbog odlaska na pregled. To može biti nešto jednostavno, poput: "Preuzimam odgovornost za svoje zdravlje". Pronađite nešto što vam odgovara i ponavljajte to u glavi onoliko često koliko je potrebno.

 #Pinkypromiss je nagrađivana javno-zdravstvena kampanja koju je pokrenuo portal missZDRAVA uz podršku 24sata, miss7 i missMAMA portala, a ove godine i partnera projekta Avon. Cilj ove edukativne kampanje je podizanje svijesti o nužnosti redovitog samopregleda dojki – jednostavne i brze metode koja može spasiti život te omogućava rano otkrivanje raka dojke.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.