Native sadržaj Koliko me poznaješ? 07. listopada 2024.

Zaštiti svoju mačku od nametnika - znaš li kako?

Foto: Unsplash

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sigurni smo da svoje mačke volite kao da su član obitelji, no poznajete li ih jednako dobro? Vrijeme je da otkrijete.

 

 

Nadamo se da su ova pitanja u kvizu bila laka i da nije bilo teško odlučiti se za točan odgovor jer je zaštita svih kućnih ljubimaca, pa tako i mačaka, vrlo važna stavka i nešto čime možemo ljubimce, ali i nas, poštedjeti brojnih muka. No, ako se među pitanjima našlo i neko iz kojeg se moglo naučiti nešto novo, onda znamo da smo napravili dobru stvar! Važno je znati kako zaštititi kućne ljubimce od nametnika bilo koje vrste.

Mačke su specifične po tom, na neki način, jer je njihov stil života, nazovimo ga tako, nešto drukčiji. Mačke koje su slobodne hodati po vani, uglavnom su bez nadzora čovjeka, pa ne možemo uvijek kontrolirati i znati što rade i kamo se kreću. Zato je važno da su zaštićene od nametnika koje mogu 'pokupiti' vani – krpelja, buha, ali i raznih nametnika koji vrebaju iz zemlje, mačkama drage zabave.

Ako se, pak, radi o mačkama koje borave isključivo u domu, čini nam se da su zaštićenije od raznih nametnika. No, to je daleko od istine, napominje Lidija Peroković, dr.med.vet., vlasnica Veterinarske ambulante Peroković. Znamo da mačke vole zaviriti u svaki kutak našeg doma i da se vole zabaviti s bilo čim što im se nađe na putu. Često su i cipele njihova – igračka. Upravo na cipelama možemo često donijeti ostatke zemlje, na primjer, iz koje može vrebati opasnost za životinju. "Vi i bilo tko tko dolazi u vaš dom može na sebi donijeti kakvu buhu ili golim okom nevidljivo jajašce npr. gliste. Mnogi vlasnici mačkama donose travu koju su nabrali u obližnjem parku, zaboravljajući da je i to izvor invazije parazitima", pojašnjava veterinarka Peroković. Osim toga, ako imamo i psa koji izlazi van, on može prenijeti mačkama nametnike koji mogu biti opasni.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

Nametnici mogu biti unutarnji i vanjski

Dok su vanjski nametnici lakše uočljivi – krpelji ili buhe, na primjer, unutarnje može biti teško uočiti. Mogu to biti takozvane praživotinje koje mogu uzrokovati proljev, krvavu stolicu, sluz u izmetu, a mogu biti i crvi (oblići ili trakavice), koji mogu uzrokovati proljev, gubitak težine, povraćanje, krv u stolici, suho ili grubo krzno… Mogu biti vidljivi u stolici – ali i ne moraju!

Često se smatra da mlade životinje ne treba štititi od parazita, da trebamo pričekati da napune šest mjeseci ili godinu dana, no dr. Peroković napominje: "Što se tiče unutarnjih parazita (gliste, trakavice), sa zaštitom tj. dehelmintizacijom treba krenuti sa dva tjedna starosti i ponavljati ju u razmacima od 14 dana do barem dva mjeseca starosti. Što se tiče vanjskih parazita (krpelji, buhe), većina preparata (ampula) se daje nakon šest do osam tjedana starosti. Sprejevi se najčešće mogu aplicirati već sa nekoliko dana starosti, o čemu se svakako treba posavjetovati sa svojim veterinarom".

Osim toga, neki od nametnika mogu zaraziti i čovjeka, tako da je važno itekako dobro paziti da su nam mačke zaštićene od nametnika. A zaštitu od nametnika za mačke možete potražiti i u prodavaonicama dm-a, a kroz listopad vas očekuju i iznenađenja…

Od 1. do 31. listopada za kupnju proizvoda iz asortimana hrane za životinje u vrijednosti od najmanje 20 € u prodavaonicama dm-a dobit ćete PETS torbu za kupovinu. Također, od 1. do 31. listopada kupci u 'Moj dm' aplikaciji mogu pronaći i aktivirati kupon za ostvarivanje 10x više bodova pri kupnji proizvoda dm marke Dein Bestes. Zato požurite u najbližu dm prodavaonicu i osigurajte svojim ljubimcima sigurnu i veselu jesen!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.