Native sadržaj 14. lipnja 2023.

Više nije tabu: Kako održati vaginalno zdravlje kroz sva životna razdoblja

vaginalno zdravlje žena
Foto: Unsplash

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vaginalno zdravlje se mijenja kroz različita životna razdoblja žene, no optimalan sastav vaginalne flore igra veliku ulogu u svakom od njih. Kako se svakodnevno brinuti o vaginalnom zdravlju, a posebno tijekom trudnoće ili menopauze, pojašnjava globalno poznata stručnjakinja za crijeva mag. Anita Frauwallner, vlasnica i osnivačica Instituta AllergoSan, svjetski poznatog centra kompetencije za istraživanje mikrobioma.

Crijevne bakterije su odgovorne za 80 % našeg imuniteta, pravilno funkcioniranje probave, apsorpciju nutrijenata i izbacivanje toksina. Znanost također pokazuje da za žensko zdravlje jednako važnu ulogu imaju vaginalne bakterije. Milijarde različitih korisnih laktobacila u vagini osiguravaju pH vrijednost koja onemogućuje razmnožavanje štetnih bakterija i gljivica te tako štite od infekcija. U ginekologiji je mikrobiom rodnice u fokusu medicinskih istraživanja kada je riječ o pozitivnom utjecaju na žensko (intimno) zdravlje. Optimalan sastav vaginalne flore od velike je važnosti za kvalitetu života i zdravlje žene, te su dobre bakterije podrška ženskom zdravlju kroz sva njena životna razdoblja, od početka do kraja života, otkrila nam je mag. Anita Frauwallner, vlasnica i osnivačica Instituta AllergoSan.

mag. Anita Frauwallner, vlasnica i osnivačica Instituta AllergoSan. | Author: Christian Jungwirth Foto: Christian Jungwirth mag. Anita Frauwallner

"U posljednje vrijeme mnogo se priča o crijevnim bakterijama i njihovom utjecaju na čovjekovo zdravlje, što me jako veseli s obzirom da su one temelj poslovnog uspjeha Instituta AllergoSan zadnjih 30 godina. Kada sam 1991. godine osnovala Institut AllergoSan u Austriji, te je godine bilo objavljeno 19 studija o mikrobiomu, a danas se objavljuje više od 40.000 znanstvenih istraživanja godišnje. Znanost svakim danom sve više potvrđuje ključnu ulogu crijevnih bakterija u različitim sferama ljudskog zdravlja. Općenito, zdrav mikrobiom štiti naš organizam od ulaska štetnih tvari i stranih mikroorganizama iz okoliša. U tom smislu, dobre bakterije tvore moćnu zaštitnu barijeru", ističe Frauwallner.

Što sve može narušiti ravnotežu vaginalnog zdravlja

U vrtlogu stresa i postizanja ravnoteže između različitih životnih uloga, žene su pod teškim pritiskom. Ovi utjecaji izvana, ali i oni iznutra, poput hormonalnog statusa, često mogu ugroziti žensko najnježnije područje – vaginalno zdravlje.

Napominje mag. Frauwallner kako mnoge žene prolaze kroz začarani krug pada imuniteta zbog stresa, nakon kojeg slijedi kura antibiotika koji uništi štetne bakterije, ali i one najznačajnije laktobacile. Tada se mijenja pH vrijednost rodnice i otvara se put štetnim bakterijama i gljivicama, poput Escherichie coli, Gardnerelle vaginalis i Candide albicans. Ovi nepoželjni gosti često "donesu kao poklon" vaginalni svrbež, iscjedak neugodnog mirisa, peckanje, urinarne upale, osjećaj težine u trbuhu te bolne spolne odnose.

Ne zaboravimo da i pretjerana higijena, upotreba tampona, korištenje hormonalne kontracepcije i razdoblja koja uključuju hormonalne promjene, poput trudnoće i menopauze utječu na žensku vaginalnu floru.

Vaginalno zdravlje dugo je bilo tabu tema

S vaginalnim se tegobama susretne svaka druga žena barem jednom u životu, ali kod mnogih su ove upale ponavljajuće. Bez obzira na učestalost, o ovoj temi se i dalje samo šapće preko pulta u ljekarni, kod traženja vaginaleta koje je propisao liječnik.

Anita Frauwallner pojašnjava kako je žensko zdravlje tabu tema jer ga mi žene doživljavamo kao simbol naše ženstvenosti. Uslijed vaginalnih tegoba, ali i onih poput nemogućnosti začeća, simptoma koje prate (peri)menopauzu, već se ionako osjećamo drugačije uslijed fizičkih izazova. Kad se tome pridodaju i emocionalno-mentalni simptomi koji ih prate, zbog osjećaja srama, straha, neugode ili krivnje, to može prouzročiti emocionalno zatvaranje, osjećaj samoće - mislimo da se to događa samo nama. Žena svoj intimni problem povjeri eventualno svom liječniku i možda najboljoj prijateljici. Ženske tegobe često predstavljaju ograničenje za svakodnevicu, kod intimnih odnosa, uživanja u bezbrižnoj trudnoći ili menopauzi, zaključila je.

Međutim, s obzirom na učestalost tegoba ženskog intimnog zdravlja, o tome bi se trebalo otvorenije pričati. Žene su danas pod stresom, pritisak usklađivanja zahtjevnog poslovnog i privatnog života je snažan, cijelo vrijeme držeći zadovoljnom jednu i drugu stranu – nije čudno da pritom dođe do nekog oblika neravnoteže. Pogotovo ako se tome pridruži uzimanje nekih lijekova i hormonalna neravnoteža. Na narušeno žensko zdravlje ne treba gledati kao na slabost, već kao znak da treba napraviti nešto za sebe, pozitivnu promjenu, pronaći načine boljeg stress managementa, opuštanja, ali i ženske podrške. Što se tiče prave podrške za ženski organizam i žensko vaginalno zdravlje – tu su, nasreću, dobre bakterije u sinbiotiku OMNi-BiOTiC® FLORA plus+.

 | Author: AllergoSan Foto: AllergoSan

"Institut AllergoSan karakteriziraju zahtjevan istraživački rad i najviša kvaliteta pri razvoju sinbiotika. Ali nisu samo crijeva od središnje važnosti, već i dobrobit žena sve više postaje fokus znanstvenog rada tvrtke. Moram reći da Institut AllergoSan ima više od 350 zaposlenih, a udio žena je 75 %. Kako ne razmišljati o tome da razvijam najbolje sinbiotike koji podržavaju žensko zdravlje, kad sam i sama žena okružena brojnim divnim uspješnim ženama oko sebe?

Osjećam se počašćeno i ponosno kad mi se moje zaposlenice prvoj povjere da čekaju bebu i da su u drugom stanju. Tada imam osjećaj da se moja obitelj širi. Moram spomenuti da je Institut AllergoSan ove godine dobio nagradu za najbolje obiteljsko poduzeće u Austriji 2023. godine! Uz to što smo rangirani kao treći najveći probiotički brand na svijetu, ovime smo prepoznati kao najbolja obiteljska tvrtka u cijeloj Austriji. Na to sam iznimno ponosna", ispričala je Frauwallner.

Kako vaginalna flora utječe na plodnost i samu trudnoću?

Uravnotežena vaginalna flora temelj je za plodnost. U rodnici mora postojati minimalno 80 % određenih laktobacila kako bi žena mogla zatrudnjeti. Šanse za trudnoću tada iznose čak 76 %, naglašava stručnjakinja. Ukoliko laktobacila ima manje, žena ima samo 6 % šanse ostati trudna. Znanost pokazuje da vaginalna flora bogata laktobacilima omogućuje 10 puta veću šansu za uspješno začeće i porod. Stoga, uključivanje dobrih bakterija u pripremu za začeće, kao i tijekom trudnoće posebno je dobra odluka, pogotovo zbog činjenice da beba naslijedi dobre bakterije od majke.

Budućim majkama kod pripreme za začeće, kao i trudnicama savjetuje se tijekom trudnoće uzimati OMNi-BiOTiC® FLORA plus+, kako bi se podržala vaginalna flora i nastanili korisni laktobacili, ali od 32. tjedna trudnoće buduća mama trebala bi početi koristiti sinbiotik OMNi-BiOTiC® PANDA, jer je znanstveno dokazano da ima pozitivan utjecaj na djetetov budući imunosni sustav.  

"U postpartumu, kad se novopečena mama oporavlja, ali i brine o bebi, dobre bakterije su poželjne u svakom smislu – za zaštitu njenog i bebinog imuniteta te regeneraciju cijelog organizma. Divno je na ovaj način biti dio podrške (budućim) mamama, ali i rastu te zdravlju beba diljem svijeta!", dodaje.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

Vaginalna flora treba se održavati i nakon reproduktivne dobi

Već tijekom perimenopauze, koja može započeti već u četrdesetim godinama ženinog života, kao i tijekom menopauze, dolazi do opadanja razine estrogena i propadanja laktobacila u vagini, što može dovesti do urogenitalnih infekcija i suhoće rodnice. Ovo smanjuje kvalitetu života jer predstavlja ograničenje u svakodnevici žene, kad se radi o intimnim odnosima. Da, i žene u menopauzi mogu imati aktivan spolni život!

Frauwallner napominje da za ženu ovo može biti posebno osjetljivo razdoblje, s obzirom da se uz emocionalne simptome suočava i s vaginalnim tegobama, što može uvelike smanjiti kvalitetu života. U tom slučaju preporučuje uzimanje dobrih bakterija iz sinbiotika OMNi-BiOTiC® Flora plus+, kojim će se nadomjestiti korisni laktobacili i pružiti prirodna podrška ženskom zdravlju u cjelini.

Dobre bakterije prate ženu u svim njenim izazovnim životnim razdobljima, pružajući joj zaštitu i sigurnost te podršku. Možemo reći da su dobre bakterije zaštitnice ženskog zdravlja!

OMNi-BiOTiC® FLORA plus+ se razlikuje od ostalih probiotičkih pripravaka na tržištu ili vaginaleta

Mag. Anita Frauwallner opisuje kako se OMNi-BiOTiC® FLORA plus+ ističe po provedenim kliničkim studijama koje su dokazale njegovo djelovanje, a i po njegovoj oralnoj primjeni. Zašto uzeti dobre bakterije oralno za vaginalnu floru? Odgovor je jednostavan – zato što je to prirodan put kolonizacije bakterija kod čovjeka. Od početka života unos bakterija kroz usta je jedini prirodan način na koji bakterije dopiru i nastanjuju ljudsko tijelo, pa tako i vaginalno područje. Ovi važni simbionti točno znaju svoje odredište u ženskom tijelu i u vrlo kratkom vremenu pronalaze svoje mjesto.

Oralnom primjenom probiotika može se izbjeći dodatna iritacija već iziritirane vaginalne sluznice. Ovakva jednostavna i higijenska primjena znači da se nikakvi dodatni mikroorganizmi ne mogu prenijeti s ruku na vaginalno područje. Ukoliko se i koriste vaginalete – nema prepreke da unesete dobre bakterije i oralnim putem.

 | Author: AllergoSan Foto: AllergoSan

Još nekoliko prednosti oralnog korištenja sinbiotika OMNi-BiOTiC® FLORA plus+ koje ističe Frauwallner su:

  • Bez dodatnog iscjetka kao kod korištenja vaginaleta – Vaše rublje ostaje čisto!
  • Slobodno korištenje za vrijeme menstruacije – menstruacija smanjuje kiselost rodnice, stoga ne samo da je slobodno, već je i poželjno uzimati dobre bakterije tijekom menstruacije!
  • Ne predstavlja ograničenje kod seksualne aktivnosti – Seksualna apstinencija nije potrebna!
  • Može se koristiti za vrijeme trudnoće i tijekom dojenja – (Buduće) mame imaju koristi od dobrih bakterija, kao i njihove bebe!
  • U slučaju ponavljajućih infekcija, i ženin partner može ga piti – Laktobacili su važni i za muško zdravlje – kvalitetnom spermom dominiraju upravo laktobacili!

OMNi-BiOTiC® FLORA plus+ je sinbiotik koji podržava žensku vaginalnu floru, a sadrži 4 znanstveno provjerena i klinički dokazana bakterijska soja. Ova 4 soja laktobacila znanstveno su istražena na Sveučilišnoj bolnici u Beču brojnim studijama, a specifična su po tome što su prirodno dio zdrave ženske vaginalne flore, nadoknađuju nedostatak laktobacila u vaginalnoj flori, imaju sposobnost nastanjivanja u vaginalnom području – sve za dobrobit ženskog zdravlja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.