Native sadržaj Zaštiti se... i uživaj na suncu 04. srpnja 2024.

Treba li nanositi SPF kremu prije manikure: Krije li trajni lak opasnost za žene?

Foto: Unsplash

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Akrilna manikura može kriti razne opasnosti, od infekcija do alergijskih reakcija, a nova istraživanja ukazuju i na štetnost samih UV lampi koje se koriste u salonima ljepote.

Otkako su došle na tržište, UV lampe koje se koriste za "sušenje" akrilnog gela i laka za nokte označene su kao uglavnom sigurne za korištenje te do sada nije provedeno temeljito istraživanje na tu temu, unatoč tome što je štetnost UV zračenja dobro poznata. Dosadašnje tvrdnje o sigurnosti i potencijalnoj štetnosti UV lampi temeljile su se na teoretskim procjenama izloženosti UV zračenju, no znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta su u istraživanju objavljenom 2023. godine prvi put proveli ispitivanje utjecaja UV lampi za nokte na ljudskim stanicama.

Mutacije izazvane UV lampom iste kao kod osoba oboljelih od raka

Ultraljubičasto ili UV svjetlo je dio elektromagnetskog spektra čije se valne duljine protežu između 10 i 400 nm. UV lampe koriste žarulje koje emitiraju zračenje valnih duljima od 340 do 395 nm što je ujedno i najštetniji dio UV spektra. Znanstvenici su u navedenom istraživanju izložili mišje i ljudske stanice zračenju koje emitiraju UV lampe, a prvo što su uočili je oštećenje DNA stanica. Također su vidjeli da se neka oštećenja DNA ne popravljaju tijekom vremena i dovode do novih mutacija nakon svakog izlaganja UV lampi. 

Osim što su uočena oštećenja DNA, profesor Alexandrov dodaje kako su zabilježili i poremećenu funkciju mitohondrija što može rezultirati dodatnim oštećenjima stanica. Rezultate su usporedili sa stanicama osoba koje imaju karcinom kože i primijetili da se radi o istom uzorku mutacija kod stanica oštećenih UV lampom i onih zahvaćenih karcinomom kože. 

 | Author: Pexels Foto: Pexels

Treba li potpuno izbjegavati manikuru koja uključuje UV lampu?

Autori istraživanja navode da rezultati pokazuju kako bi rizik korištenja UV lampi mogao biti veći nego što se očekivalo. Eksperimentalni rezultati i prethodni dokazi snažno upućuju na to da zračenje koje emitiraju UV lampe za nokte mogu uzrokovati rak na rukama i da UV lampe, slično solarijima, mogu povećati rizik od raka kože i u ranijoj dobi. Ipak, koliko takvih manikura je potrebno da bi oštećenje stanica dovelo do karcinoma još nije poznato. 

Ovo istraživanje je prvo koje je uistinu istražilo utjecaj UV lampi za nokte na staničnoj razini te da je, iako rezultati upućuju na njihovu štetnost, potrebno provesti istraživanja izloženosti koja mogu potrajati i 10 godina ako želimo dobiti najtočnije rezultate. Dok ne dobijemo rezultate takvih istraživanja, najbolje bi bilo izbjegavati ih ili se zaštiti od zračenja pri idućem posjetu salonu za uljepšavanje. 

Kako zaštiti ruke od zračenja UV lampi za nokte

Ako ipak ne možete zamisliti život bez gel manikure i trajnih lakova, postoji nekoliko načina kako smanjiti štetan utjecaj UV lampi za nokte. Zaklada za rak kože savjetuje da ruke prije manikure namažete kremom za sunčanje koja štiti od UVA i UVB zraka. Krema za sunčanje smanjit će štetan utjecaj UV svjetlosti na kožu, no zaštićen neće biti sam nokat ispod kojeg se može pojaviti rijedak oblik karcinoma zvan subungvalni karcinom. Takav karcinom karakterizira smeđa ili crna linija ispod nokta. 

 | Author: Pexels Foto: Pexels

Drugi način kako zaštiti kožu oko nokta je pomoću rukavica bez prstiju. Rukavice su još efikasnije u zaštiti od kreme za sunčanje iako ne mogu zaštiti kožu oko samog nokta zbog nepraktičnosti. Najbolje je, dakle, koristit i kremu i rukavice. 

Manikura u jarkim ljetnim bojama teško ćemo se odreći, a uz SUNDANCE zaštitne kreme za sunčanje niti ne moramo. SUNDANCE Med Ultra Sensitiv gel-krema sa zaštitnim faktorom 30 pruža pouzdanu zaštitu od UV zračenja, dolazi li ono iz UV lampe ili od sunca. Pogodna je za veoma osjetljivu kožu sklonu alergijama jer ne sadrži mirise, emulgatore i masnoće te djeluje odmah nakon nanošenja. Česta pojava kod izlaganja UV zračenju su i pigmentacijske mrlje, a kako biste ih spriječili kožu prije manikure ili izlaganja suncu zaštitite vodootpornom SUNDANCE Sensitiv kremom za sunčanje sa zaštitnim faktorom 30.  | Author: Ako ste zaštitne kreme za sunčanje izbjegavali zbog teksture, onda više nemate izgovor. SUNDANCE Sensitive balzam sa zaštitnim faktorom 30 ima brzoupijajuću teksturu koja štiti od UVA i UVB zraka i hidratizira te ne ostavlja mastan trag na koži. Cijeli SUNDANCE asortiman potražite u dm prodavaonicama, dm online shopu ili aplikaciji 'Moj dm'

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.