Native sadržaj Ljekovita moć prirode 20. studenoga 2023.

Prirodni elementi u urbanom okruženju: Zašto je važno integrirati prirodu u domove

Foto: Unsplash

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vrijeme provedeno u prirodi donosi brojne korisne učinke na fizičko i mentalno zdravlje, no nemaju svi priliku prošetati šumom svaki dan ili odraditi svaki trening u prirodi. Zato je važno malo prirode unijeti i u dom ili ured, ali i u odabir namirnica i način na koji jedemo.

U današnjem sve urbanijem okruženju, veza s prirodom postaje sve važnija kako bismo očuvali mentalno, emocionalno i fizičko blagostanje. Integriranje prirodnih elemenata u naše domove postaje sve izraženija potreba, omogućujući nam da unesemo mir, ravnotežu i harmoniju u naš svakodnevni život. Ova praksa nije samo estetska, već ima i značajne pozitivne utjecaje na naše zdravlje i ukupnu kvalitetu života.

Gradsko okruženje može unijeti dozu stresa i nervoze

Suvremeni gradski pejzaži često su definirani betonskim džunglama, visokim zgradama i malim prostorima. Ovakvo okruženje može dovesti do osjećaja izolacije, stresa i anksioznosti kod ljudi, a nedostatak prirodnih elemenata, poput zelenila, svježeg zraka i prirodnog svjetla može negativno utjecati na naše raspoloženje i opće zdravlje što su potvrdila i istraživanja. Zbog užurbanog života često zaboravimo prirodu uvrstiti i u jelovnike te se prehrana svede na brzu hranu i instant jela, pa tako na kraju pati zdravlje cijelog organizma. Najbolje rješenje je okrenuti se prirodi i provesti više vremena okruženi šumama, rijekama i zelenilom, no ako to nismo u mogućnosti činiti često, dobra ideja je prirodu dovesti sebi.

Biljke pomažu stvoriti zelenu oazu u domu

Kako bi izbalansirali takvu dinamiku, mnogi se okreću integriranju prirodnih elemenata u svoje domove. To uključuje korištenje biljaka, prirodnih materijala, stvaranje zelenih prostora unutar domova te maksimiziranje prirodnog svjetla i ventilacije. Korištenje prirodnih materijala poput drveta, kamena ili bambusa ne samo da dodaje toplinu prostoru, nego i potiče ekološku osviještenost jer su takvi materijali ekološki prihvatljiviji i pomažu u smanjenju lošeg utjecaja na okoliš.

Jedan od ključnih elemenata je upravo upotreba biljaka. Biljke ne samo da estetski uljepšavaju prostor, nego i smanjuju razinu stresa te stvaraju osjećaj smirenosti i povezanosti s prirodom. Zeleni zidovi, viseći vrtovi i unutarnji vrtovi postaju sve popularniji jer pružaju osjećaj oaze u urbanom okruženju. Healthline navodi kako biljke mogu potaknuti kreativnost, ali još važnije, osigurati bolju kvalitetu zraka što nam je posebno važno u vrijeme jeseni i zime kada vladaju viroze i prehlade.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

Prirodu u domove unosimo i onime što jedemo

Biljke i prirodni materijali mogu stvoriti osjećaj prirode u domu, no odabir namirnica koje jedemo također će igrati važnu ulogu u povezivanju s njom. Svježe voće i povrće lokalnih proizvođača kao i žitarice, grahorice ili začini i čajevi koje konzumiramo omogućit će nam da se povežemo s lokalnom zajednicom kao i sa prirodom iz koje dolaze. Osim odabira namirnica, bitno je i kako ih konzumiramo. 

Svjesno jedenje, također poznato kao "svjesna prehrana" ili "svjesno konzumiranje hrane", predstavlja praksu kod koje se osoba potpuno fokusira na trenutak konzumiranja hrane. To uključuje svjesnost o samom činu jedenja, aktivno promatranje, osjećaje, okus i teksturu hrane te prisutnost u trenutku. Cilj svjesnog jedenja je usredotočiti se na svaki zalogaj hrane, biti prisutan tijekom obroka i izbjegavati distrakcije poput televizije, telefona ili rada dok jedemo.

Sljedeći put kad sjednete jesti, svjesno se potrudite sjesti za stol i polako uživati u hrani. Isključite sve ometajuće faktore poput televizora ili računala. Tiha glazba može biti u redu. Posvetite pažnju okusu hrane, mirisu, kako se osjećate emocionalno i fizički. Dok uživate u svim senzacijama koje uključuje jedenje ukusnog obroka, razmišljajte o porijeklu vaše hrane. Zamislite povrće kako raste na suncu. Zamislite energiju sunca kako se prenosi iz hrane u vaše tijelo. Zamislite vitamine i minerale kako prelaze iz hrane u vaš krvotok. Svjesno konzumiranje hrane pomaže vam da stvorite dublju povezanost s hranom koju jedete, produbljujući tako vašu povezanost i s prirodom iz koje potječe. 

Podravka čajevi dobra su navika koja dolazi iz prirode u puno boja, okusa i mirisa. Sastoje se od pažljivo uzgojenih i ubranih, a još pažljivije kombiniranih mljevenih ljekovitih biljaka i voća u omjeru koji im daju nezaboravnu aromu. Tu aromu čuva osvježeno pakiranje čajeva koje je u skladu s održivim načinom života i zelenom strategijom kompanije. Nova markica "ECO FRIENDLY" na pakiranju aroma omotača i komercijalnim kutijicama dokaz su naše brige za očuvanje prirode. Otkrijte više o Podravka čajevima na https://www.podravka.hr/podravka-caj/

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.