Native sadržaj Sklopi #Pinkypromiss - obećanje koje život znači 10. listopada 2024.

Novo istraživanje potvrđuje - broj mladih žena oboljelih od raka dojke raste 1 % godišnje

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Neke su zemlje već počele mijenjati službene smjernice kada započeti s mamografskim pregledima, a jedna preporuka ostaje ista - samopreglede bismo svi trebali raditi.

Prema izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rak dojke već je godinama najčešći oblik raka kod žena te odnosi oko 25 % ukupnih slučajeva raka kod žena. U Hrvatskoj je u 2021. zabilježeno 2928 slučajeva raka dojke kod žena (incidencija 145,60/100 000), dok je u 2023. godini od raka dojke umrlo 707 žena (stopa 35,5/100 000). No ipak, rak dojke više nije najčešći zloćudni uzrok smrti kod žena u Hrvatskoj, nego se nakon raka pluća na prvom te kolorektalnog raka na drugom mjestu, nalazi na trećem. 

Većina oboljelih stariji od 50, no sve je više mlađih žena s dijagnozom

Budući da je oko 80 % oboljelih žena starije od 50 godina, često se smatra da je karcinom dojke bolest koja pogađa samo starije žene. No ipak, brojke se u svijetu značajno mijenjaju. Novo izvješće Američkog društva za rak (ACS) pokazuje kako je broj žena koje umiru od ove bolesti značajno opao tijekom posljednjih 35 godina, međutim, taj napredak nije osjetan kod svih žena.

Naime, novo izvješće ACS-a otkriva da je ukupna stopa smrtnosti od raka dojke u proteklih 35 godina pala za 44 %, što je, prema riječima dr. Williama Dahuta, vodećeg znanstvenika tog društva, doista dramatičan pad. No znanstvenici su također otkrili porast incidencije raka dojke među ženama mlađim od 50 godina, s rastom od 1 % svake godine u razdoblju od 2012. do 2021. 

Kako navodi WebMD, znanstvenici s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Washington u St. Louisu otkrili su 20-postotni porast dijagnoza raka dojke kod žena rođenih 1990. godine u usporedbi s onima rođenima 1955. godine. Posebno alarmantna informacija je da je kod žena mlađih od 40 godina dijagnosticirani rak češće su u kasnijem stadiju, kada je bolest uznapredovala i teže ju je liječiti, pojašnjava dr. Adetunji T. Toriola, voditelj Programa za prevenciju i kontrolu raka pri Siteman Cancer Centru u St. Louisu, Missouri.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

Nove smjernice za pregled dojki

Situaciju dodatno pogoršava činjenica da većina žena ne započinje redovite samopreglede i preglede dojki prije 50. godine života, budući da većina zemalja ima iste smjernice kako je s redovnim pregledima potrebno krenuti nešto kasnije u životu. S obzirom na ozbiljan porast broja mlađih žena oboljelih od raka dojke, neke su zemlje već promijenile svoje naputke o tome kada započeti s redovnim pregledima dojki. Primjerice, u Americi je umjesto pregleda jednom godišnje nakon navršene 50. godine preporučeno napraviti mamografski pregled već u 40. godini života te ga do 50. ponavljati svake dvije godine. 

Što se tiče samopregleda, preporuke su jasne - trebale bi ih raditi žene svih uzrasta, barem jednom mjesečno. Ključno je raditi ih dovoljno često kako bismo se upoznali sa svojim grudima i tako lakše primijetili ako dođe i do najmanje promjene. Također je ključno poticati žene oko sebe da steknu ovu naviku koja život spašava, a upravo je to međugeneracijska podrška koja osigurava da ostanemo zdrave, ali si i u slučaju bolesti osiguramo veće šanse izlječenja. 

 #Pinkypromiss je nagrađivana javno-zdravstvena kampanja koju je pokrenuo portal missZDRAVA uz podršku 24sata, miss7 i missMAMA portala, a ove godine i partnera projekta Avon. Cilj ove edukativne kampanje je podizanje svijesti o nužnosti redovitog samopregleda dojki – jednostavne i brze metode koja može spasiti život te omogućava rano otkrivanje raka dojke.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.