Native sadržaj Koliko me poznaješ? 07. listopada 2024.

Njega ljubimca nije lak posao - znate li koje pse smijete šišati, a koje ne?

Foto: Pexels

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Češljati psa ili ne? Trebamo li kupati mačku? Koji šampon koristiti za njihovu osjetljivu dlaku? Sve su to pitanja na koja odgovore ima stručnjakinja!

 

 

 

 

Njega dlake pasa i mačaka nije toliko jednostavna kao što se čini, a to ste mogli vidjeti i kroz pitanja u kvizu. Zato u pomoć dolazi Borna Cvitaš iz salona Pseća posla! Kroz dugogodišnje iskustvo Borna se susrela sa svakakvim ljubimcima, od onih čupavih do onih bez dlake, a napominje kako njega za svakog od njih nije ista. "Kratkodlaki psi, kao što samo ime kaže, imaju kratku dlaku te im je koža vrlo blizu ispod dlake i bolje diše, tako da se samim time ne trebaju toliko četkanja kao dugodlaki psi kojima je četkanje ili izlinjavanje potrebnije. Njima koža puno manje diše radi velike količine dlake i potrebno im je više njege radi toga" te upozorava da manjak izlinjavanja dugodlakih pasmina može izazvati alergije, iritacije kože i slično. "Svakako i manje čupavima je potrebno četkanje i briga, ali ne toliko kao našim velikim čupavcima", zaključila je. 

Isto tako trebamo paziti da ljubimce ne kupamo prečesto jer može doći do isušivanja dlake i kože. "Dolazi nam kišno i blatnjavo vrijeme, pa se mokre šapice ne mogu izbjeći, ali možete izbjeći šampon, pa ako možete, psa operite samo vodom", savjetuje Borna. Možda vam se može činiti da je šampon koji koristite za svoju kosu prikladan i za njegu ljubimaca, ali Borna ističe kako takvi šamponi nikako nisu prikladni za životinje: "Šamponi za pse su napravljeni s razlogom za pse i sadrže sve što je potrebno za zdravu dlaku psa, dok je ljudski šampon pregrub za pse i može dehidrirati kožu i učiniti je savršenim domom za bakterije". 

 | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Još jedna česta nedoumica vlasnika dugodlakih pasa je šišanje. Dok se može činiti da je vašem ljubimcu vruće ispod svih tih slojeva dlaka, Borna upozorava da nije točno da se dugodlaki psi moraju šišati ljeti: "Čak suprotno, neke vrste se ne bi smjele šišati uopće, bez obzira na godišnje doba. Psi kao zlatni retriver, pomeranac, samojed i slični, se ne smiju šišati i zato da bi im se olakšalo, takve pse je potrebno redovito njegovati i izlinjavati i to je za njih dovoljno". 

Nisu ni mačke pošteđene ovakvih mitova, a jedan od najraširenijih je da se mačke baš nikada ne trebaju kupati. "Mačke su vrlo uredne životinje i same se čiste, njihov jezičić je stvoren za self care, ali isto tako i njih je potrebno okupati u slučaju nekih ranica ili većih nečistoća, tu se same ne mogu očistiti, pa je tada potrebno posegnuti za kupancem. Kupanje mačaka s vremena na vrijeme, nije loše za njih svakako", poručuje Borna. Isto tako, potrebno ih je češljati, baš kao pse: "Mačke kao i psi, postoje kratkodlake i dugodlake, i isto tako je za njih dobro četkanje, kako bi se uklonila mrtva dlaka jer se i one linjaju i treba im se olakšati četkanjem dlake". 

Kada je u pitanju linjanje ljubimaca, normalno je da svakodnevno gube određenu količinu dlaka, no ako linjanje postane prekomjerno, moglo bi upućivati na zdravstveni problem. "Ako primijetite da ljubimac gubi dlaku više nego inače, svakako posjetite veterinara", zaključila je Borna. 

Zato svojim ljubimcima pokažite ljubav kroz pravilnu njegu i brigu, a prva postaja neka bude prodavaonica dm-a. Od 1. do 31. listopada za kupnju proizvoda iz asortimana hrane za životinje u vrijednosti od najmanje 20 € u prodavaonicama dm-a dobit ćete PETS torbu za kupovinu. Također, od 1. do 31. listopada kupci u 'Moj dm' aplikaciji mogu pronaći i aktivirati kupon za ostvarivanje 10x više bodova pri kupnji proizvoda dm marke Dein Bestes. Zato požurite u najbližu dm prodavaonicu i osigurajte svojim ljubimcima sigurnu i veselu jesen!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.