Native sadržaj Koliko me poznaješ? 07. listopada 2024.

Koje igračke najbolje stimuliraju mentalno zdravlje ljubimaca

Foto: Pexels

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Igra s ljubimcima nama donosi veselje i zabavu, a našim je ljubimcima još važnija. Znaš li zašto?

 

 

 

 

Da, sad znate – čak i ako niste prije – igračke su vrlo bitne za mentalno zdravlje kućnih ljubimaca. Naravno, na prvom mjestu aktivnosti koje su važne za ljubimce je uvijek fizička aktivnost (kod većine vrsta, barem), ali nakon što se zadovolje osnovne potrebe, pa su ljubimci siti, napojeni i izmoreni, valja misliti i na njihovo mentalno zdravlje. Da, točno to – njihovo mentalno zdravlje.

Kako nas može zahvatiti anksioznost ili nelagoda ili besmisao, tako može i naše ljubimce – na nešto drukčiji način, naravno. Dok ćemo mi uglavnom ludjeti i vikati ili pak besciljno gledati u daljinu, životinje će stres uzrokovan nedovoljnom mentalnom stimulacijom iskazivati na razne načine. Na primjer, pas može prekomjerno lajati ili uništavati predmete, mačka može odbiti koristiti pijesak ili prekomjerno jesti (to razumijemo!), glodavci će možda imati izrazito priljubljene uši glavi i 'stisnute' oči…

Kako ne bi do ovoga došlo, važno je svom kućnom ljubimcu staviti na raspolaganje igračke – prilagođene njihovoj vrsti, naravno. "Igračke svakako predstavljaju bitan dio razvoja i života ljubimaca. Ne samo da će ih spriječiti da se poigraju s našim cipelama ili počnu žvakati cvijeće ili namještaj iz dosade, već će pozitivno utjecati na njihov kognitivni i fizički razvoj", pojašnjava Lidija Peroković, dr.med.vet., vlasnica Veterinarska ambulante Peroković.

 | Author: Pexels Foto: Pexels

Pas može imati razne špage za povlačenje ili loptice, možemo mu sakriti poslastice na raznim mjestima u kući i pustiti ga da traži. S mačkom se možemo zabavljati raznim mekanim lopticama ili bilo kakvim predmetima koje možemo pomicati – takozvane 'udice' ili im postaviti grebalicu koja je višestruko korisna. Ptice mogu imati obruče za ljuljanje ili mostove za prelaženje.  

Dakle, igračke su višestruko važne za kućne ljubimce – one služe za mentalnu stimulaciju, uz njih životinje uče, zabavljaju se kad nas nema kod kuće, ostvaruju interakciju s nama, pomažu im riješiti se stresa (da, za mnoge su i plišanci mala utjeha, baš kao i djeci)… ili se jednostavno – igraju. A koliko se često trebamo igrati s njima? Dr. Peroković odgovara: "Manja je vjerojatnost pretilosti kod ljubimaca koji imaju svakodnevnu rutinu igranja s lopticom i sličnim igračkama, a ne povezuju ih sa hranom što predstavlja uvjet za duži, zdraviji i kvalitetniji život".

Početak mjeseca listopada označio je početak posebnog tretmana kućnih ljubimaca i njihovih vlasnika u prodavaonicama dm-a. Od 1. do 31. listopada za kupnju proizvoda iz asortimana hrane za životinje u vrijednosti od najmanje 20 € u prodavaonicama dm-a dobit ćete PETS torbu za kupovinu. 

Također, od 1. do 31. listopada kupci u 'Moj dm' aplikaciji mogu pronaći i aktivirati kupon za ostvarivanje 10x više bodova pri kupnji proizvoda dm marke Dein Bestes. Zato požurite u najbližu dm prodavaonicu i osigurajte svojim ljubimcima sigurnu i veselu jesen!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.