Native sadržaj Koliko me poznaješ? 07. listopada 2024.

7 mitova o prehrani zamoraca, hrčaka i drugih omiljenih glodavaca ljubimaca

Foto: Unsplash

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Hrčak i zec su mnogima bili prvi kućni ljubimci, a od tih dana mnogo se toga promijenilo, uključujući i naputke kako se o njima pravilno brinuti.

 

 

 

 

Kako bi naši ljubimci glodavci bili sretni i zdravi, dobro je znati što im svakodnevno trebamo ponuditi u zdjelici za hranu. Iako su hrčci, zamorci i drugi glodavci omiljeni kućni ljubimci, često se susrećemo s mitovima o njihovoj prehrani. Primjerice, mnogi misle da su sjemenke i žitarice glavna hrana za ove životinjice, no istina je da im je potrebna raznolika i uravnotežena prehrana. 

"Zamorcima svježe voće i povrće predstavlja vrlo bitan dio prehrane. Uvijek dostupno im treba biti sijeno i suha hrana, a zbog vreće količine šećera, voće (i povrće) se daje nekoliko puta tjedno", pojašnjava Lidija Peroković, dr.med.vet. vlasnica Veterinarske ambulante Peroković. Dodaje da im možemo slobodno ponuditi jabuku, krušku, marelicu, jagodu, dinju, špinat, maslačak, mrkvu, papriku te da obroke koji su duži dio dana ili preko noći u kavezu obavezno zamijenimo svježima. 

Zamorci, za razliku od hrčaka, ne mogu sami proizvoditi vitamin C, stoga je važno da njihova prehrana uključuje ovaj ključni vitamin. Svježe povrće i voće, u kombinaciji sa specijaliziranom hranom za zamorce, osigurava da dobiju sve što im je potrebno za zdrav i sretan život. Dr. Peroković upozorava da su zamorci poznati izjelice i skloni debljanju pa je iznimno važno paziti na količinu hrane koju im dajete.

 | Author: unsplash Foto: unsplash

Svaka vrsta glodavaca i malih životinja ima svoje specifične prehrambene potrebe. Na primjer, zamorci ne mogu jesti istu hranu kao i kunići. Zamorci imaju specifične prehrambene potrebe, uključujući dodatni vitamin C, koji kunići ne trebaju. Zato je važno odabrati specijaliziranu hranu, kao što je Dein Bestes mješavina bez žitarica, koja je prilagođena zamorcima.

Dakle, iako su glodavci mali, njihove prehrambene potrebe su specifične i važno je odabrati pravu hranu koja će im osigurati sve potrebne hranjive tvari. Odličnu hranu za zamorce, hrčke i druge kućne ljubimce pronađite u prodavaonicama dm-a! Od 1. do 31. listopada za kupnju proizvoda iz asortimana hrane za životinje u vrijednosti od najmanje 20 € u prodavaonicama dm-a dobit ćete PETS torbu za kupovinu. 

Također, od 1. do 31. listopada kupci u 'Moj dm' aplikaciji mogu pronaći i aktivirati kupon za ostvarivanje 10x više bodova pri kupnji proizvoda dm marke Dein Bestes. Zato požurite u najbližu dm prodavaonicu i osigurajte svojim ljubimcima sigurnu i veselu jesen!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.