Zdravlje 11. travnja 2021.

Masna kosa: Frizeri otkrivaju koji šampon je najbolji, te postoji li rješenje

Foto: Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako imaš masnu kosu vjerojatno koristiš šampon za suho pranje na dnevnoj bazi. Mi smo razgovarali s Romanom Šetinom iz frizerskog salona Toni & Guy, o tome može li se spriječiti pojava masne kose.

Zašto se kosa masti? 

Masna kosa i masno vlasište nastaju jer žlijezde koje proizvode sebum (tzv. lojne žlijezde) se nalaze uz korijen kose u sloju kože zvanom dermis. Kanali iz lojnih žlijezda vode do folikula dlake - to je mjesto na kojem sebum iz kože dospijeva na vlasište. Ključna činjenica o sebumu je to što žlijezde svakog od nas proizvode različitu količinu, dakle manju ili veću.

"Dolazi do lučenja žlijezda lojnica koje su smještene uz korijen svake dlake i kosa se masti. To nije moguće spriječiti nikakvim proizvodima, moguće je jedino smanjiti količinu lučenja", rekao nam je Roman Šetina. "Pojava masne kose ovisi o nekoliko čimbenika među kojima su genetika i stres."

Bustle prenosi da na povećanje lučenja sebuma može utjecati i tvoja prehrana. Stoga izbjegavaj prženu hranu, mliječne proizvode, šećere, rafinirane ugljikohidrate, odnosno trebala bi jesti namirnice koje su zdravije za svaki dio tvojeg tijela pa tako i za tvoju kosu. 

Možda te zanima... 5 razloga zašto vam ispada kosa i kako si pomoći Zdravlje Kosa-Vlasiste Možda te zanima... Koristila je šampon za suho pranje kose i kosa joj je počela ispadati! Ljepota i relax

Kako prati kosu? 

Kad govorimo o problematičnoj kosi, masna kosa je vjerojatno najčešći problem. I ti si se sigurno kao i većina žena odlučila prati kosu svaki dan ili gotovo svaki dan no Roman Šetina objašnjava da je upravo u tome problem. 

"Bilo bi najbolje da se kosa ne pere često, što se ona češće pere, što se češće koriste preparati to lojnice luče više loja jer se na neki način brane od toga". Naime, prekomjerno pranje kose uklanja prirodna ulja iz kose i vlasišta pa tijelo pokušava to nadomjestiti novom količinom ulja. 

Šampon od koprive je najbolji prirodni šampon

Isto tako, trebala bi izbjegavati šampone koji sadrže ulje, a i oni koji sadrže previše dodataka. 

"Šampon od koprive je najbolji što se tiče prirodnih šampona, a od ostalih dobri su šamponi za masnu kosu, za volumen i koji nisu preteški, nisu na bazi nekakvih ulja i maslaca. Oni koji nemaju previše dodataka su najbolji za masnu kosu."

Kako je regenerator obično sadrži ulje, upitali smo treba li i njega izbjegavati. 

"Regenerator treba smanjiti, ali ga treba koristiti jer on zatvara kutikulu kose, najbolje ga je koristiti isključivo na vrhovima, ne preblizu vlasišta i obavezno dobro isprati", zaključio je.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Trebaš li kosu prati ujutro ili navečer? 

Ako pereš kosu prije spavanja, možda si primijetila da ujutro izgleda kao da je dan ranije nisi ni prala, odnosno djeluje masno. Stručnjaci kažu kako zapravo nije više masna već samo tako izgleda. Radi se o tome da je tijekom spavanja kosa pritisnuta na jastuk, a kako je još djelomično vlažna, izravnat će se (spljoštiti) više nego da se normalno osušila. Zapravo, nedostaje joj volumen, a onda djeluje masnije.

Još je jedan razlog zašto je bolje ne prati kosu neposredno prije spavanja. Mokre vlasi su osjetljivije od suhih, a kako će se tijekom noći trljati o jastuk i petljati, veća je šansa da će doći do pucanja vrhova.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.