Ljepota i relax 10. srpnja 2017.

Psiholog tvrdi: Dvotjedni godišnji odmor ne donosi sreću ako je stalno isti

Godišnji_Odmor
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dvotjedni godišnji odmori ne moraju značiti da ćeš imati dvostruko više uspomena. Psiholog Daniel Kahneman tvrdi da su kraći godišnji odmori jednako dobri kao i dulji.

Postoji iznenađujuć broj bihevioralnih znanosti koje sugeriraju da se godišnji odmor može poboljšati planiranjem unaprijed i razgovorom o njemu nakon. Daniel Kahneman kroz svoju je stručnu karijeru zamijetio da ljudska psihologija može biti podijeljena u "svjesno ja" i "prisjećajuće ja". Dok "svjesno ja" živi u trenutku, "prisjećajuće ja" vraća se u prošlost. Sreća može biti drukčije definirana, ovisno o tome koje "ja" želiš biti.

Prihvaćanje, opraštanje i zahvalnost - koja je tajna sreće?

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ako želiš povećati sreću "svjesnog ja", planiraj dulji godišnji odmor. On će ti pomoći u opuštanju i smanjenju stresa. No, ako želiš povećati sreću "prisjećajuće ja" dugi godišnji odmori tome ne pridonose. Ljudski mozak pamti novitete, točnije, ako se tvoja životna priča ne mijenja s vremenom na vrijeme, slabije ćeš pamtiti određene detalje, tvrdi Kahneman. To je glavni razlog zašto "život leti" unatoč tome što se neki dani čine kao vječnost.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Otkrivamo zašto svakako moraš na godišnji odmor

Dvotjedni godišnji odmor ne mijenja "priču" dovoljno da bi se kreirale nove uspomene i iskustva. Najčešće se pretvara u jednoličnu uspomenu i dva istaknuta trenutka. Ono što možeš učiniti je skratiti godišnji odmor i napraviti nove uspomene za "prisjećajuće ja" ili razdvojiti godišnji u dva dijela i isprobati nešto novo i drugačije ove godine.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.