Ljepota i relax 07. siječnja 2011.

Zimski wellness u tvom domu

Wellness
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dom je mjesto gdje zimi provodiš najviše vremena, pa ga uredi tako da ti ulijeva energiju, dobro raspoloženje i osjećaj zaštićenosti, umjesto da te iscrpljuje i razdražuje. Najbolje je započeti odabirom toplijih boja koje podižu energiju. Ako baš ne želiš krečiti zidove, za početak nabavi jastuke i pokrivače u svojoj najdražoj boji

Crvena i narančasta podižu energiju i potiču apetit

Ljekovita su svojstva boja poznata tisućljećima. Budući da nije isplativo često krečiti zidove ili mijenjati tapete, bojama se igraj tako da mijenjaš podlogu na računalnom ekranu i okružuješ se predmetima odgovarajućih boja – pokrivačima, jastucima, slikama.

Plavo u raznim nijansama ulijeva smirenost i povjerenje, dok crveno i narančasto podižu energiju i potiču apetit, no na neke ljude djeluju razdražujuće. Zagasito crvena i grimizna imaju manje izazovan učinak od jarko crvene. Ukoliko ti je raspoloženje pri dnu, izloži se toplijim bojama, dok plavu i zelenu ostavi za razdoblja povećane napetosti ili kad se trebaš usredotočiti.

Neka te priroda vodi pri izboru konkretnih nijansi s kojima ćeš osvježiti dom. Kao uzorak neka ti posluže stvarne boje lišća, cvijeća, stijena ili vodenih površina. Čak i u gusto naseljenim gradovima kao što su Zagreb, Split ili Rijeka pronaći ćeš dovoljno prirodnih krajolika na kojima ćeš se nadahnuti. Dekorateri preporučuju da odneseš cvijet ili list u radnju s bojama, gdje će smiješati željenu nijansu.

Rasprši mirise prirode

Mirisi izvanredno snažno utječu na raspoloženje. Po stanu razmjesti mirisne svjetiljke i u njih nakapaj eterična ulja po ukusu. Za podizanje duha najprikladniji su limun, naranča, mandarina, grejp, lavanda, kadulja i druga biljna ulja. Podraži i osjetilo sluha postavljanjem zvončića, dok će se za ozvučenje pobrinuti vjetar.

Važno je i po čemu koračaš. Pod od prirodnih materijala pomaže stvaranju ugodnog ozračja. Poseban je osjećaj koračati po drvetu ili kamenu. Ako izračunaš da je takav zahvat presložen ili preskup, sličan ćeš učinak postići tako da na tlo postaviš prostirku od bambusa ili trske.

Izbjegavaj krupne komade namještaja, kao i prevelik broj elemenata. Prostorije moraju "disati", a kretanje kroz njih mora biti čim jednostavnije. Pobrini se i da boje kojima je obojan namještaj ne ispuštaju toksične tvari – raspitaj se u trgovini i prouči etiketu!

Pusti sunce u sobu

Ako si izložena velikoj količini umjetnog svjetla pojačano se luče stresni hormoni pa je preporučljivo tijekom dana ne držati prozore zatvorenima  Prirodno je svjetlo jeftinije od onog kojeg proizvodi struja. Još jedan lagan način za stvaranje osebujnog i smirenog interijera je razmještaj umjetnih izvora svjetlosti.

Umjesto rasvjete na stropu, postavi lampe na pod ili na stolić, odakle će se svjetlo širiti pod kutom na koji nisi navikla. Eksperimentiranjem ćeš otkriti idealna mjesta.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.