Ljepota i relax 01. lipnja 2016.

Prirodni dezodorans vs. antiperspirant

Dez-Uspr
1/4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Došlo je ljeto, a s njime i pojačano znojenje te učestalo korištenje različitih vrsta dezodoransa i antiperspiranata. Jedni sprječavaju nastanak neugodnih mirisa dok drugi sprječavaju znojenje. Dr. med. Nevia Delalle Lozica i Dragana Klarić objašnjavaju koji sastojci se u njima kriju i jesu li dokazano štetni na zdravlje te kako djeluju prirodni dezodorans

Djelovanje

Dragana Klarić, savjetnica i edukatorica za prirodnu kozmetiku iz Biovege objasnila je kako djeluju dezodoransi i antiperspiranti: ''Dezodoransi koče aktivnost i razvoj bakterija čime sprječavaju neugodan miris kože, a s obzirom na to da su uglavnom mirisni preparati djelomično i ublažavaju miris znoja. Mnogo je kemijskih sastojaka koji djeluju kao dezodoransi, a najčešće se upotrebljavaju denaturirani alkohol i triklosan.''

Objašnjava kako je triklosan konzervans s jakim antimikrobnim djelovanjem. Do sada još nije dovoljno istražen, no pokazalo se da u većim dozama ima izrazito štetno djelovanje na zdravlje čovjeka (kancerogeno djelovanje, izaziva oštećenja jetre, slabi imunološki sustav, smanjuje plodnost, narušava hormonalnu ravnotežu, izaziva oštećenja ploda) i potencijalna je opasnost za okoliš (npr. može reagirati sa slobodnim klorom i stvoriti dioksin koji je izrazito toksičan, narušava hormonalnu ravnotežu, vrlo je stabilan i sporo se izlučuje iz organizma). Dodaje kako je zbog svog je djelovanja triklosan u nekim državama svrstan u skupinu pesticida, a proizvodi koji ga sadrže često su onečišćeni dioksinom.

Parabeni i aluminij

''Antiperspiranti sadrže soli aluminija, cinka ili cirkonija ili njihovu kombinaciju, a djeluju na smanjenje protoka znoja, sužavajući pore znojnih žlijezda i blokirajući izvodne kanaliće znojnih žlijezda. Mnoge aluminijeve soli djeluju iritirajuće i nadražujuće što rezultira crvenilom i upalom kože. Ako su u spreju, ne preporučuje se njihovo udisanje jer dugotrajnom upotrebom mogu izazvati oštećenje pluća. Aluminij se također povezuje i s Alzheimerovom bolesti. Cirkonijeve soli opasne su ako se udišu pa se zbog toga ne koriste u aerosolima u EU i SAD'', objašnjava Dragana Klarić.

Savjetnica i edukatorica za prirodnu kozmetiku kaže kako uz navedene sastojke deo-proizvodi često sadrže parabene koji imaju konzervirajuće djelovanje i široku primjenu. Neki znanstvenici smatraju da su opasni za naše zdravlje jer narušavaju hormonalnu ravnotežu (ponašaju se kao estrogeni) – povećavaju rizik od pojave karcinoma dojke, karcinoma kože, dok drugi smatraju da su sigurni za upotrebu, no zapravo niti jedno istraživanje nije obradilo što se događa dugotrajnom upotrebom navedenih kemijskih tvari.

Jedini sigurni proizvod koje preporučuje za nanošenje na kožu su oni certificirani ekološki preparati koji uopće ne posjeduju sintetske sastojke. Na mnogim prodajnim mjestima možeš pronaći hipoalergene dezodoranse u obliku kristala, tzv. deo kristal ili kristalni kamen koji je mineralnog porijekla (čista kalijeva mineralna sol alaun ili stipsa) ili pak dezodoranse koji sadrže cink ricinoleat koji umiruju kožu i neutraliziraju neugodan miris znoja, pri čemu ne ometaju rad žlijezda znojnica.

Nije dokazana štetnost antiperspiranata

Dr. med. Nevia Delalle Lozica objasnila je osnovnu razliku između dezodoransa i antiperspiranta te rekla kako dezodoransi uklanjaju neugodne mirise dok anti perspiranti sprječavaju znojenje te se razlikuju po kemijskom sastavu. Doktorica kaže kako su se neko vrijeme određeni sastojci u anti perspirantima smatrali štetnima te se mislilo da potiču razvoj karcinoma dojke, ali s godinama se sastav unaprijedio te ni jedna znanstvena studija nije potvrdila povezanost sastojaka s nastankom karcinoma dojke. Smatra da antiperspiranti nisu štetni osim u slučajevima alergije na određene sastojke poput kamilice ili kadulje. Ipak, doktorica ne preporučuje svakodnevno korištenje anti perspiranata jer nije zdravo apsolutno onemogućiti znojenje.

Doktoricu smo pitali i za druge načine sprječavanja pretjeranog znojenja osim dezodoransa i anti perspiranata: ''Ubrizgavanje botoksa u područje pazuha u borbi se protiv znojenja koristi već dugi niz godina jer nema štetnih posljedica na zdravlje, a izrazito pomaže osobama koje imaju problem prekomjernog znojenja te zbog tog problema ne mogu normalno funkcionirati u svakodnevnom životu.''

Više o sastojcima u dezodoransima doznaj ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.