Ljepota i relax 21. prosinca 2010.

Zašto mi ispada kosa?

Naomi2
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ispadanje kose kod žena može biti znak problema sa štitnjačom, dijabetesa i još nekih bolesti te manjka određenih vitamina i minerala. Može se javiti i zbog intenzivnog stresa, kao i uslijed pada razine ženskog hormona estrogena u menopauzi, nakon poroda ili po prestanku uzimanja kontracepcijskih pilula

Na tragu pitanja čitateljice koja je primijetila da joj pojačano ispada kosa, a kroz život joj je u nekoliko navrata ispadala u krugovima na različitim dijelovima vlasišta i bez ikakve terapije ponovno narasla, istražili smo koji su mogući uzroci ispadanja kose kod žena te ne koje se načine kosa najčešće prorijeđuje.

Sezonski gubitak kose ili bolest?

Naša je čitateljica posumnjala da bi multipla skleroza, od koje boluje, ili pak kortikosteroidni lijekovi koje uzima, mogli biti povezani s njenim trenutačnim gubitkom kose, ali ne isključuje mogućnost ni da se radi o sezonskoj izmjeni vlasi.

Dermatologinja iz poliklinike DermaLife dr. Nevia Delalle Lozica, kojoj je ovo pitanje bilo upućeno, objasnila je kako postoje brojni razlozi zbog kojih može doći do prorjeđivanja kose, kao i do ispadanja kose u kružnim arealima, koje se naziva alopecija areata. To je poseban oblik ćelavosti za koji je karakteristično žarišno ispadanje vlasi s nekih dijelova vlasišta.

"Multipla skleroza je sporo progredirajuća neurološka bolest koja može potaknuti poremećaje vlasišta, a kortikosteroidna terapija u pravilu ne izaziva ispadanje kose. Ne treba zanemariti i sezonsko ispadanje vlasi koje se javlja najčešće tijekom proljetnih i jesenskih mjeseci, a i sve stresne situacije značajno utječu i na rast i kvalitetu vlasi", napomenula je doktorica.

Ampule i dodaci prehrani za jačanje korijena

Čitateljici je preporučila da isproba neki od preparata za jačanje kose koji se mogu aplicirati lokalno, kao što su razne ampule (Vichy, Ducray, Crescina) i šamponi, kao i uzimanje dodataka prehrani kao što su Forcapil ili Inneov, o čemu bi se ipak trebala posavjetovati sa svojim liječnikom kako bi bila sigurna da ih smije kombinirati sa svojom svakodnevnom terapijom za multiplu sklerozu.

"Postoji vjerojatnost i da se sa stabilizacijom osnovne bolesti značajno popravi i stanje vlasišta", smatra dr. Nevia Delalle Lozica.

Na fotografijama supermodela Naomi Campbell nedavno se moglo vidjeti da i ona ima problema s gubitkom kose, a kao mogući uzroci spominjali su se nošenje teških ekstenzija ili neki hormonalni poremećaj.

Prorijeđivanje kose tijekom života u različitom intenzitetu pogađa većinu muškaraca, ali i oko 50 posto žena, s tim da postoje različiti načini ili oblici gubljenja kose, kao i različiti uzroci. Normalnim se smatra ispadanje do 100 vlasti dnevno, a više od toga mogao bi biti alarm za uzbunu.

Gubitak kose - simptom bolesti

Pojačano ispadanje kose, koja se naziva telogeni efluvij, može biti znak nekih bolesti, kao što su bolesti štitnjače, alergije, vitiligo, gljivične infekcije, dijabetes, tumori te autoimune bolesti.

Uzrok takvom gubitku kose može biti i manjak vitamina i minerala, posebno cinka, bakra i željeza, ili korištenje određenih lijekova, na primjer citostatika, kemoterapeutika, antidepresiva, lijekova za sniženje masnoća u krvi ili za smanjenje kiselosti u želucu.

Testosteron kao glavni krivac

Androgena alopecija povezana je s muškim hormonom testosteronom i najčešći je uzrok gubitka kose. Kod muškaraca se očituje ponekad već u pubertetu pojavom zalizaka koji se produbljuju, a zatim kosa postaje sve rjeđa i na tjemenu, dok se kod žena zadržava vanjska linija rasta kose u prednjem dijelu vlasišta, a stanjuje se i prorjeđuje na tjemenu.

Zbog naglog pada razine ženskog hormona estrogena u krvi, žene su izloženije privremenom ili dugotrajnom gubitku kose u menopauzi, u vrijeme nakon poroda, ili po prestanku uzimanja oralnih kontraceptiva.

Nagli gubitak kilograma dovodi do gubitka kose

Ispadanje kose može potaknuti i jači stres, kao što su bolest, trauma, gubitak posla ili smrt u obitelji.

Slično može djelovati i nekvalitetna prehrana sa smanjenim unosom bjelančevina i minerala. Drastične redukcijske dijetes brzim gubitkom težine, kao i anoreksija i bulimija, često su popraćene pojačanim ispadanjem kose.

Uzroci mogu biti i mehanički, to jest grubo povlačenje kose prilikom češljanja, peglanja kose ili oblikovanja frizure, kao i nošenje teških ukrasa u kosi.

Proizvodi za rast kose

Ivanu Šundov Hojan, vlasnicu studija za profesionalnu njegu kose DivaStil, koji se nalazi u Miramarskoj 20 u Zagrebu, pitali smo što u njezinom studiju preporučuju osobama koje imaju problema s pretjeranim ispadanjem kose.

Istaknula je novu Schwarzkopf Professional kolekciju BC Bonacure, koja je zapravo personalizirani program za njegu kose koji vlasi obnavlja iznutra:

"Nova Amino Cell Rebuild tehnologija koja je ugrađena u ove proizvode za njegu obnavlja čvrstoću i elastičnost kose. To je prva formula koja je u stanju obnoviti strukturu stanica kose, a bazira se na sekvencama od devet, a ne na samo jednoj amino kiselini. Zahvaljujući tome, prilikom svake primjene kosi daje izvanredan sjaj te joj vraća jakost i elastičnost."

Šampon i serum BC Hair Growth sadrže aktivne sastojke taurin, karnitin tartrat i ehinaceu, koji djeluju komplementarno kako bi povećali proizvodnju čimbenika rasta, folikuli kose osigurali viskoenergetske hranjive tvari i poboljšali vitalnost kose.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.