Ljepota i relax 17. siječnja 2012.

Wellness pojmovi koje je dobro znati

Kazalo-Pojmova-Wellness1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U današnjim wellness centrima na raspolaganju ti je niz tretmana - od onih inspiriranih istočnjačkom medicinom do tretmana koji se temelje na upotrebi ljekovitog bilja, mora i mineralnih voda. Što zapravo znače pojedini izrazi te kako odabrati tretman koji tebi najbolje odgovara, pročitaj u kratkom rječniku wellness pojmova

Koja je razlika između akupresure i akupunkture?

Ayurveda je staroindijska disciplina liječenja koja uključuje niz tehnika – od meditacije i masaže do pravilne prehrane i biljne medicine. Filozofija Ayurvede počiva na filozofiji da zdravlje potječe od harmonije uma, tijela i duha. Ayurvedski tretmani prilagođeni su individualnim potrebama svake osobe, a njima se postiže relaksacija, otpuštaju toksini i uravnotežuje cijelo tijelo.

Akupresura je dio tradicionalne kineske medicine u kojoj se prstima pritišću akupunkturne točke na tijelu kako bi se potaknule prirodne obnavljajuće funkcije organizma. Pritiskom na akupunkturne točke nestaje napetost u mišićima i dolazi do bolje cirkulacije. Akupresura i akupunktura zasnivaju se na tretiranju istih točaka na tijelu, s tom razlikom da akupunktura podrazumijeva korištenje iglica, dok se akupresura temelji na nježnom, ali čvrstom pritisku ruke.

Aromaterapija je holistička metoda liječenja koja podrazumijeva korištenje esencijalnih ulja, ekstrakta bilja, drveća i cvijeća u terapeutske svrhe. Primjenjuje se tijekom tretmana poput masaže, body wrapa, tretiranja lica ili kupki, a pomaže kod akutnih tegoba uključujući akne, slabu cirkulaciju, probavu i stres.

Mineralne vode u službi liječenja

Balneoterapija u užem smislu je liječenje primjenom mineralnih voda. Obično su vode temperature više od 20 °C, sadrže više od 1 g/l otopljenih čvrstih tvari te imaju male količine tvari s jakim fiziološkim djelovanjem. Balneoterapijom se poboljšava opseg kretnji u zglobovima, jačaju mišići, smanjuje grč mišića, održava ili poboljšava pokretljivost i ublažava bol.

Body wrap je tretman tijekom kojeg hidratantne, tople biljne esencije prodiru kroz kožu dok je tijelo zamotano u specijalnu foliju ili deke kako bi se zadržala određena toplina tijela i pojačala učinkovitost. Tretmanom se opuštaju mišići, smanjuje opseg tijela, eliminiraju toksini i potiče prokrvljenost.

Eterična ulja su aromatične tekuće supstance eksterahirane iz određenih vrsta cvijeća, trava, plodova, lišća, stabiljki i korijena.

Finska sauna je prostorija u kojoj je izvor topline peć koja zagrijava kamenje. Temperatura u sauni je oko 80 do 100 stupnjeva, a vlažnost zraka oko 15 posto. Ovaj tretman potiče cirkulaciju, eliminaciju toksina i oslobađa napetost.

Medicina i wellness

Fitoterapija je tradicionalna metoda liječenja upotrebom cijelih ljekovitih biljaka ili njihovih dijelova koje se na tijelo nanose kroz masažu, pakung, kupelj.

Limfna drenaža
 je masaža kojom se izravno utječe na tjelesni limfni sustav koji ima važnu ulogu kod prehranjivanja i detoksikacije tjelesnih stanica. Pomoću nježnih, kružnih pokreta rukama stimuliraju se otečena mjesta te se na taj način istišću otpadne tvari iz tkivne tekućine.

Masaža je tretiranje tkiva, najčešće rukama i nizom pokreta kako bi se opustili mišići i potaknula cirkulacija. Cilj masaže je sačuvati, obraniti od stresa i poboljšati blagostanje, zdravlje i psihofizičko stanje osobe.

Medicinski wellness je dio wellnessa u kojemu se klasične, zapadne medicinske metode uz obavezan liječnički nadzor kombiniraju s alternativnom medicinom te korištenjem prirodnih ljekovitih činitelja.

Mikrodermoabrazija je metoda kojom se regenerira i pomlađuje koža lica i tijela. Pomoću tlačnog sustava, putem ručnog aplikatora na kožu se nanose fine čestice mikrokristala koje sloj po sloj skidaju s kože odumrle stanice. Jednom radnjom obavljaju se dvije funkcije: skidaju se odumrle stanice, a vakumom se učvršćuje mišićno tkivo.

Refleksne točke na stopalima

Parna kupelj je prostorija grijana na temperaturi od 45 stupnjeva na više te je prisutna visoka vlažnost zraka (do 100 posto). Zagrijana para se u saunu ispušta s dodatkom eteričnih ulja, a parna kupelj čisti dišne puteve, otvara pore i potiče uklanjanje otpadnih tvari iz organizma.

Refleksna masaža stopala
 nastala je po principima tradicionalne kineske masaže. 

Putem stimulacije specifičnih nervnih završetaka - refleksnih točaka na stopalima dolazi do opuštanja mišića, stimulacije metabolizma i aktivacije važnih biokemijskih reakcija.

Shiatsu masaža je masaža koja potječe iz Japana. Shiatsu praktičari vjeruju u životnu snagu, nazvanu chi koja teče meridijanima - energetskim kanalima koji prolaze kroz cijelo tijelo. Svaki od 12 meridijana povezan je s jednom funkcijom i njegov chi može se dotaknuti na nekoj od točaka na njegovu putu: to su akupunkturne točke, poznate u japanskom kao tsuboi. Uslijed stresa, umora i načina života chi nepravilno teče kroz naše tijelo, pa nastaju razne bolesti. Pritiskom na tsubo točke radi se na pojedinim meridijanima te se energetski sustav cijeloga tijela dovodi u ravnotežu.

More liječi

Švedska masaža se odnosi na niz tehnika kojima se tretiraju mišićne skupine uz korištenje eteričnih ulja. Masažom se povećava razina kisika u krvi, a smanjuje količina toksina u mišićima te se opušta tijelo.

Talasoterapija se temelji na korištenju prirodnih fizikalnih i kemijskih čimbenika mora u liječenju, poput morske vode, morskih minerala, algi, aerosola, vegetacije, i to ne samo u rehabilitaciji već i u kozmetičkim preparatima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.