Ljepota i relax 07. prosinca 2012.

Wellness na ayurvedski način

Ujurvedau
1/5
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ayurveda, medicinska znanost koja se razvila u Indiji prije više tisuća godina, liječenju, očuvanju zdravlja, vitalnosti i ljepote pristupa terapijama, masažama, biljnim lijekovima, pravilnom prehranom i tjelesnom vježbom. Zato ayurvedski wellness tretmani imaju blagotvoran utjecaj na tijelo i duh

Terme Laško u Sloveniji prepoznale su potrebe klijenata koji u potrazi za zdravljem i ljepotom traže što prirodnije načine. Zato su nedavno u sklopu svoje wellness ponude otvorili Ayurvedski Centar Laško. Kako bi klijentima ponudili samo najbolje zaposlili su certificirane profesionalce iz Indije - masere, terapeute, trenera yoge i kuhara iz Veda Wellness and Hospitalities iz Kerale u Indiji.

Medicinski wellness

Ayurvedski tretmani u Ayurveda Centra Thermana & Veda temelje se na tradicionalnim metodama Ayurvede. Pojedinačna je terapija određena na temelju tipa doše - Vata, Pitta, Kapha. Na raspolaganju su: rituali masaže, njege, programi za parove, pregledi i savjetovanja o zdravom načinu života, prehrani i izradi individualnog programa s obzirom na tip doše. U ponudi su višednevni pansioni tijekom kojih se ayurvedski stručnjaci brinu za opuštanje, meditaciju, ljepotu, detoksikaciju, pravilnu prehranu, pomlađivanje i produljivanje života.

Navedeni ayurvedski programi boravka uključuju smještaj u dvokrevetnoj standardnoj sobi, polupansion, biljni ayurvedski čaj koji je na raspolaganju u restoranu, početno savjetovanje kod ayurvedskog specijaliste, ayurvedske prehrambene dodatke tijekom trajanja terapije, jednu ili dvije terapije dnevno, neograničen ulazak u bazene i saune, korištenje fitnessa i druge pogodnosti.

Ayurvedska prehrana

Prehrana u ayurvedi zauzima primarno mjesto u održavanju ravnoteže u tijelu. Pravilnom kombinacijom, količinom namirnica te određenim dijelovima dana kad se hrana uzima, možeš održavati unutarnju ravnotežu ili čak popraviti neravnotežu do koje dolazi zbog nezdravog življenja. U Termama Laško kuhar iz Indije priprema hranu po ayurvedskim načelima, a sva jela u pansionskoj ponudi označena su po došama. Jela se spremaju po ayurvedskim načelima ali s lokalnim namirnicama. U Termama Laško organizirat će se i kulinarske radionice na temu ayurvedske prehrane.

Doše

Prema ayurvedi, univerzum se sastoji od pet osnovnih elemenata: eter (akasha), zrak (vayu), vatra (agni), voda (apu) i zemlja (prithvi). Ovih pet elemenata također čine fiziologiju čovjeka. Ayurveda opisuje tri doše - tri psihofiziološke energije, koje kontroliraju tjelesne funkcije. Ponekad se riječ doša prevodi kao "sokovi tijela" ili kao "mana" kad poremećaj doša uzrokuje bolesti. Skupina doša kontrolira sve aktivnosti unutar tijela. Osnovne funkcije doša su:

  • Vata - odgovorna je za sve vrste pokreta, disanje, emocije, apsorpciju i izlučivanje hrane, rad živčanog sustava
  • Pitta - odgovorna je za probavu, krv, imunitet i vitalnost, hormonalne procese, tjelesnu temperaturu, inteligenciju
  • Kapha - snabdijeva tijelo vlagom, odgovorna je za zdravlje, rast i održavanje organizma

Kod većine ljudi su dominantne dvije doše. Vrlo je malo osoba kod kojih su sve tri doše jednako dominantne ili kod kojih dominira jedna doša. Da bi čovjek bio zdrav, sve tri doše trebaju biti uravnotežene. To ne znači, da sve one trebaju biti prisutne u jednakom omjeru. Brojni su faktori koji mogu narušiti prirodnu ravnotežu kao što su:  prehrana, način života, klima, zagađeni okoliš, međuljudski odnosi, pa čak i vremenske prilike mogu izazvati disbalans doša u organizmu. Ako se disbalans ne popravi, to na kraju rezultira bolešću. Ayurvedski pristup liječenju vraća prirodnu ravnotežu organizmu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.